KNHS


Europese kampioenschappen Ermelo: Deelname uit 23 landen 20 juli 2009
fans

1 | 2 | 3

ERMELO (KNHS)- Nog twee weken en dan gaan de Europese Kampioenschappen Dressuur voor junioren en young riders van start. Van 4 tot en met 9 augustus staan de terreinen van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie aan De Beek in Ermelo in het teken van top dressuursport voor de jeugd van 14 tot en met 21 jaar. Er doen maar liefst deelnemers uit 23 landen aan deze kampioenschappen mee. Naast de wedstrijden om de Europese medailles is er in deze internationale entourage een uitgebreid showprogramma en nationaal wedstrijdprogramma.

Nederland is zowel bij de junioren (14 - 18 jaar) als bij de young riders (16 21 jaar) één van de favorieten voor de teammedailles. Vorig jaar in Portugal behaalden de young riders goud en de junioren zilver, achter Duitsland. Er werden toen maar liefst zeven medailles gehaald: naast de teammedailles werden individueel nog twee gouden plakken, een zilveren en twee bronzen plakken behaald. Dit aantal willen we minstens evenaren, laat bondscoach Tineke Bartels weten.

Landen
De deelnemende landen zijn Oostenrijk, België, Belarus, Denemarken, Spanje, Finland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Ierland, Israel, Italië, Nederland, Noorwegen, Portugal, Rusland, Zwitserland, Zweden, Polen, Slovenië en Turkije.

Anky van Grunsven
In 1976 werd het EK voor het eerst in Nederland gehouden op het Nederlands Hippisch Centrum in Deurne. Na 33 jaar, een hele generatie verder is het EK terug in eigen land. De dressuursport heeft zich in de afgelopen jaren enorm ontwikkeld in Nederland. Tineke Bartels (Hooge Mierde), die meerdere Olympische teammedailles won, is inmiddels al verscheidene jaren succesvol bondscoach bij de Nederlandse jeugd. En er zullen maar weinig mensen in Nederland zijn, die de naam Anky van Grunsven niet kennen. De drievoudig Olympisch kampioene medailles is tijdens het EK aanwezig voor het begeleiden van haar pupil Marjolein Cho Chia Yuen (Sint Anthonis), maar zal tijdens de Rabo Dag op zaterdag ook een clinic geven aan Rabo Talenten Dominique Filion (Roosendaal) en Yessin Rahmouni (Haarlem). Ook dit jaar doen er diverse pupillen mee van de Olympische amazones Coby en Marlies van Baalen uit Brakel. Marlies, die tien jaar geleden zelf nog de titel Rabo Talent van het Jaar droeg, geeft dinsdag tijdens de openingsavond tevens een clinic.

Shows tijdens openingsceremonie
Op dinsdagavond vindt vanaf 19.00 uur de openingsceremonie plaats. Naast de landenpresentatie van alle deelnemers die uit 23 landen komen, zijn er diverse shows met een Nederlands tintje. Zo geeft de negenjarige Friese hengst Anders 451, die succesvol op Grand-Prix loopt, met zijn berijder Peter Spahn een demonstratie. Ook is er een show van het Koninklijk Warmbloed Paarden Stamboek Nederland (KWPN), dat wereldwijd in de rankings het leidende stamboek is bij de dressuurpaarden. Verder geeft Marlies van Baalen een clinic, wordt er een demonstratie gegeven met paardentrainster Annemarie van der Toorn en hondentrainer Mike van der Most en staat er een indrukwekkende dressuurquadrille van de Nederlandse jeugd op het programma.

Programma
Na de openingsceremonie op dinsdag, gaat op woensdag 5 augustus gaat het EK officieel van start met het eerste gedeelte van de landenwedstrijd voor zowel de junioren als de young riders. Op donderdag staat het tweede gedeelte hiervan op het programma, waarna de teammedailles uitgereikt kunnen worden. Op woensdag vindt ook de KNHS-Verenigingswedstrijd plaats voor paarden en ponys in de klassen M1 t/m Z2. Op vrijdag 7 augustus gaat het programma verder met de individuele proeven en wordt het KNHS-Divoza kampioenschap voor jonge dressuurponys in de leeftijd van vier, vijf en zes jaar gehouden. Op zaterdag is de grote Rabo Dag. Aan het eind van de dag is bekend wie de medailles van de individuele proeven winnen. Er is wederom een uitgebreid showprogramma met Anky van Grunsven, een mini grand national met shetlanders, de dressuurquadrille rijdt wederom een kür op muziek en de ek pony-equipe wordt gepresenteerd. De dag wordt afgesloten met een groots Ruiterbal. Op zondag staat de kür op muziek op het programma. De beste vijftien combinaties van zowel de junioren als de young riders selecteren zich voor dit koningsonderdeel. In de pauze komt tuigpaardhengst Patijn in de baan, met nakomelingen aan de lange lijnen. De dag wordt afgesloten met de individuele medailleceremonie van de kür op muziek.

Supportersactie
Supporters van ek-deelnemers Lotje Schoots (Abcoude) en Diederik van Silfhout (Lunteren) hebben de mogelijkheid om op een creatieve en originele manier te laten weten waarom zij Superfan zijn van de beide Rabo Talenten. De meest ludieke inzending wordt beloond met prijzen zoals een set van de officiële EK-teamoutfit en een stalbezoek. Ook is de winnaar van de Superfan-actie special guest op zaterdag 8 augustus en betrokken bij de medailleceremonie. Iedere deelnemer aan de actie ontvangt sowieso een vrijkaart voor een dag naar keuze. Inzendingen kunnen tot en met maandag 27 juli gestuurd worden naar superfan@knhs.nl.

Nederlandse teams
Het Nederlandse team van de junioren (14 18 jaar) bestaat uit: Brigit van der Drift (Hoofddorp) met Twister, Sanne van Grotel (Riethoven) met VPS Melvin K, Michelle van Lanen (Uden) met Incredible en de Nederlands kampioene Angela Krooswijk (Prinsenbeek) met BMC Roman Nature (reservepaard: Revino 2). Reservecombinatie is Teddy Wiedeler (Middenbeemster) met Topper.

Het team van de young riders (16 21 jaar) bestaat uit Marrigje van Baalen (Utrecht) met BMC Don Cardinale, Marjolein Cho Chia Yuen (Sint Anthonis) met Chos Pepper en de Rabo Talenten Diederik van Silfhout met Ruby (reservepaard: Davidoff) en Lotje Schoots (Abcoude) met Torricelli (reservepaard: Reine B). Reservecombinatie bij de young riders is Robin Beekink (Vinkel) met Pablo.
Beide teams worden veterinair begeleid door Henk van Dijk (Heinkenszand).

Kaartverkoop
Alle Oranjefans worden opgeroepen om de Nederlanders aan te komen moedigen en te genieten van de prachtige dressuursport. De toegangsprijzen variëren van 2,50 voor de openingsavond op dinsdag 4 augustus tot 10,- op de finaledag op zondag 9 augustus, wanneer het onderdeel kür op muziek wordt verreden. Voor kinderen tot en met 4 jaar is de toegang gratis. Er wordt in de toegangsprijzen onderscheid gemaakt tussen jeugd tot en met 18 jaar en volwassenen. Een passe-partout voor de jeugd kost 15,- en voor volwassenen 25,-. Het parkeergeld is bij de prijs inbegrepen. Uitgebreide informatie is te vinden op www.ekdressuur2009.nl.

PROGRAMMA

Dinsdag 4 augustus
Opening en presentatie teams

Woensdag 5 augustus
Young Riders landenwedstrijd, eerste deel
Juniors - landenwedstrijd, eerste deel

Donderdag 6 augustus
Young riders - landenwedstrijd, tweede deel
Junioren landenwedstrijd, tweede deel

Vrijdag 7 augustus
Juniors individuele proef, eerste deel
Young riders - individuele proef, eerste deel

Zaterdag 8 augustus
Junioren - individuele proef, tweede deel
Young riders - individuele proef, tweede deel

Zondag 9 augustus
Junioren kür op muziek
Young riders - kür op muziek
Sluitingsceremonie