Ingezonden persbericht
Update Jones Lang LaSalle: gevolgen economische crisis voor wereldwijde commerciële vastgoedmarkten
Amsterdam, 20 juli 2009 - In de nieuwste editie van Jones Lang LaSalle's Global Market Perspective geven experts van Jones Lang Lasalle een wereldwijd perspectief op de huidige stand van zaken van commercieel vastgoed en de invloed van de aanhoudende krediet- en economische crisis hierop.
Hoewel de randvoorwaarden voor het herstel van de wereldeconomie aanwezig zijn, zit de weg naar een comeback van de commerciële vastgoedmarkt nog vol hobbels en kuilen en laat deze zeer uiteenlopende regionale ontwikkelingen in huurprijzen, vastgoedwaarden, transactieprijsniveaus en beschikbaarheid van financiering zien.
De nieuwste editie van Jones Lang LaSalle's Global Market Perspective biedt een toelichting op de recente economische ontwikkelingen en nieuwe trends in de wereldwijde vastgoedmarkten. Deze uitgave behandelt meerdere belangrijke ontwikkelingen:
. Er zijn steeds duidelijkere signalen dat waardedalingen sterk toenemen en bieders de voorkeur geven aan hoogwaardig vastgoed (klasse A) dat langjarig wordt verhuurd aan solvabele huurders die garant staan voor een langdurige cashflow.
. De transactieactiviteit lijkt in Azië toe te nemen, waar de recente verkoop van een kantoorgebouw in het centrum van Tokio de eerste grensoverschrijdende deal in Japan van de afgelopen 18 maanden was.
. In Europa kwam er alleen al in juni ongeveer E 5 miljard aan transacties tot stand, met name in het Verenigd Koninkrijk. Ook in Frankrijk, Spanje, Italië, Nederland en Scandinavië vonden er transacties plaats. Het beleggingsvolume op de Nederlandse vastgoedmarkt kwam het tweede kwartaal uit op E 1,1 miljard. Door de recente toename in marktdynamiek kunnen de Europese transactievolumes in het tweede kwartaal zich meten met die van het eerste kwartaal, of deze zelfs licht overtreffen.
. Zelfs in de Verenigde Staten, waar de transactievolumes laag zijn, kwamen er opmerkelijke deals tot stand, zoals de aankoop van een grootschalige asset door HRPT Property Trust en de verkoop door ProLogis van diens Noord-Amerikaanse portefeuille met industrieel vastgoed.
. In de hotelsector blijft het transactievolume uiterst mager. Gedurende de eerste zes maanden van 2009 was het aantal transacties vergelijkbaar met dat van dezelfde periode in 2002, die als een van de slechtste te boek staat.
. De beschikbaarheid van krediet blijft overal ter wereld matig, al is er wel in toenemende mate interesse voor financiële instrumenten die eenvoud en transparantie brengen. Het gaat hierbij onder andere om bedrijfsobligaties, waarbij de renteopbrengst wordt ondersteund door cashflows uit langetermijn verhuurcontracten; Re-REMIC's (Real Estate Mortgage Investment Conduits), oftewel CMBS-obligaties (Commercial Mortgage-Backed Securities) in een nieuw jasje, om de inkomensonzekerheid verder terug te dringen; en Duitse gedekte obligaties oftewel Pfandbriefs.
. In Noord- en Zuid-Amerika lijken de kansen met name in Brazilië aantrekkelijk. De hotels in dat land behoren tot de meest aantrekkelijke vastgoedobjecten van het land dankzij een bovengemiddelde opbrengst per beschikbare kamer (RevPAR, Revenue Per Available Room) en een opkomende middenklasse.
Lees de volledige uitgave voor een regionale beoordeling van de wereldwijde gevolgen voor vastgoed. Onze lokale en nationale experts kunnen u nadere informatie verschaffen over de gevolgen van deze factoren voor commercieel vastgoed.
- einde bericht -
Ingezonden persbericht