NCRV

Het 3e Testament

Overleven

Zaterdag 18 juli

18.00 uur, Nederland 2

Moordzaak rond Den Helder centraal

Het 3e Testament van de NCRV staat vandaag in het teken van âoverlevenâ. In twee totaal verschillende situaties blijkt hoe mensen proberen om te gaan met het gemis van een dierbare.

In november 2003 verandert het leven van Wil en Cor Bouwens, die wonen nabij Den Helder, in een nachtmerrie. Hun dochter Patricia, moeder van hun drie kleinkinderen, wordt vermoord door haar eigen man.

Haar man geeft haar aanvankelijk op als vermist en helpt zelfs mee om haar te vinden. Het lichaam van Patricia wordt in haar eigen achtertuin gevonden. Cor en Wil Bouwens nemen de zorg over hun drie kleinkinderen op zich. Nu, zes jaar later, begint de dader, die naast gevangenisstraf ook TBS kreeg, aan zijn proefverlof. Dat betekent dat Cor en Wil de moordenaar van hun dochter op ieder moment weer tegen het lijf kunnen lopen, want de familie Bouwens woont op een steenworp van zijn ouders.

De 86-jarige Woutje Niebeek is weduwe geworden na een huwelijk van 54 jaar. âWe zijn samen begonnen, we hebben samen geleefd. Nu ga ik alleen verderâ. Dit gedicht schreef Woutje Niebeek voor haar overleden man. Woutje woont en werkt nog steeds op hun boerderij. Hoe leef je door nadat je zolang lief en leed hebt gedeeld?

Deze uitzending was eerder te zien in 2009.