KNHS


Oranje kwartet vijfde in Zweedse editie van Meydan landenwedstrijd 17 juli 2009
Leon Thijssen met Olaf

FALSTERBO (KNHS) - In de zesde etappe van de Meydan FEI Nations Cup competitie is Nederland samen met de Britten op de vijfde plaats geëindigd. De Ieren wonnen verrassend, voor de zeer sterk acterende Zweden. De USA - na vijf wedstrijden aan de leiding van het klassement
- eindigde als zevende, waardoor ze nu de tweede plaats inneemt, achter Frankrijk. Nederland wist zijn vierde plek in het tussenklassement vast te houden.

Falsterbö, dat geen deel uitmaakte van de Samsung Super League, ontving de mondiale springsportelite met open armen, onder een stralende zon. Het intieme stadion was tot de allerlaatste plaats bezet en leefde intens mee met de springruiters. Nadat de als laatste voor Ierland startende ruiter Dennis Lynch met Lantinus foutloos was gebleven moest de Zweed Rolf-Göran Bengtsson met Kiara la Silla foutloos blijven om een barrage af te dwingen voor de zege. Een golf van ontzetting steeg op toen het paard van Bengtsson een foutje maakte, waardoor de Zweden achter de Ieren tweede werden, maar voor de Zwitsers en de Fransen, die de derde plek deelden.

Voor het Nederlandse kwartet verliep de wedstrijd minder gunstig. Vincent Voorn (Dinteloord) noteerde met Audis Alpapillon-Armanie in de eerste manche twee springfouten. Daarna hield Jur Vrieling (Holwierde) met de hengst VDL Oramé de schade beperkt tot één enkele strafpunt voor het overschrijden van de tijd en toucheerde Olaf van Leon Thijssen (Baarlo) één paal net te zwaar. De winnaar van de Grote Prijs van Geesteren, Eric van der Vleuten (Mierlo), was de laatste starter en een foutloze rit zou Nederland aan de leiding kunnen brengen. Op de laatste dubbelsprong, de insprong was een imposante triplebar, landde het paard er middenin en toen Eric opnieuw aanreed kon hij VDL Groep Tomboy niet meer in de buurt van die hindernis krijgen. Dat betekende diskwalificatie en zo stond Nederland op een gedeelde vijfde plek.

Voor de tweede manche mochten België en Italië niet meer terugkomen. In die tweede ronde hiel Voorn de schade beperkt tot één springfout. Vrieling noteerde negen strafpunten en Olaf bleef fabelachtig foutloos. Ook nu weer was er nog steeds alle kans op een hoge klassering als Van der Vleuten en VDL groep Tomboy foutloos zouden weten te blijven. Dan zou een gedeelde derde plek haalbaar zijn. Tomboy noteerde toch die ene springfout, waardoor Nederland samen met de Britten op de gedeelde vijfde plek eindigden.

Bondscoach Rob Ehrens was tevreden. "Er had mogelijk iets meer in gezeten, maar alle vier de ruiters hebben gestreden. De schimmel van Vincent Voorn zie je sterker worden. Leon heeft als reserve ruiter een topprestatie neergezet en ook Jur heeft goed gereden. Eric had de pech dat zijn paard in de eerste ronde een zware fout maakte op de insprong van de dubbelsprong. Dat was een loodzware triplebar, waar heel veel fouten op werden gemaakt. Daarna volgde een steilsprong over een sloot. Tomboy landde midden in de hindernis en toen Eric opnieuw aanreed had hij geen kans om dicht in de buurt van de hindernis te komen. In de tweede ronde maakte VDL Tomboy een foutje op de insprong van de driesprong, maar passeerde toen wel de zware dubbelsprong zonder problemen. Er had meer in kunnen zitten, maar met deze gedeelde vijfde plek ben ik tevreden, temeer omdat we onze vierde plek in het tussenklassement hebben weten te verstevigen", aldus Ehrens.

Het klassement zorgde voor de nodige verschuivingen. Zo wisselde Amerika van plaats met Frankrijk, Duitsland zakte van de vijfde naar de derde plek en ruilde met de Zwitsers en België zakte van plek 6 naar plek acht, ten gunste van de Ieren en de Zweden. De Italianen staan nog steeds veruit onderaan met slechts vier punten.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.falsterbohorseshow.com

Uitslag Meydan FEI Nations Cup:


1) Ierland: 9

2) Zweden: 14

3) Zwitserland: 17
3) Frankrijk: 17
5) Groot-Brittannië: 21
5) Nederland: 21

- Vincent Voorn (Dinteloord) - Audi's Alpapillon Armanie (v. Aldato) - 8 + 4

- Jur Vrieling (Holwierde) - VDL Oramé (Indoctro x G.Ramiro Z) - 1 + (9)

- Leon Thijssen (Baarlo) - Olaf (Concorde x G.Ramiro Z) - 4 + 0
- Eric van der Vleuten (Mierlo) - VDL Groep Tomboy (Emilion x Ahorn) - ret. + 4
7) USA - 28
8) Duitsland - 29

Niet gestart in tweede ronde:
9) België - 24
10) Italië - 72

Tussenstand Meydan FEI Nations Cup, na 6 wedstrijden:


1) Frankrijk: 31 + 5,5 = 36,5

2) USA: 34 + 2 = 36

3) Zwitserland: 23 + 5,5 = 28,5

4) Nederland: 24 + 3,5 = 27,5

5) Duitsland: 25 + 1 = 26

6) Ierland: 11,5 + 10 = 21,5

7) Zweden: 11 + 7 = 18

8) België: 16,5 + 0 = 16,5

9) Groot-Brittannië: 10 + 3,5 = 13,5

10) Italië: 4 + 0 = 4

De kalender voor de Meydan FEI Nations Cup 2009 is als volgt:

Hickstead, Engeland: 23 26 juli
Dublin, Ierland: 5 9 augustus

Foto Leon Thijssen met Olaf door Remco Veurink - www.jmint.eu en www.melissen.net