Vereniging Nederlandse Gemeenten

Deregulering hoog op de gemeentelijke agenda

17.07.2009

88% van de gemeenten heeft sinds juni 2007 het aantal regels verminderd

Onderzoek van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten laat zien dat 88 % van de Nederlandse gemeenten sinds juni 2007 regels heeft afgeschaft, verminderd en vereenvoudigd. Dat is het moment waarop de VNG met het kabinet het Bestuursakkoord heeft gesloten. Hiermee verbeteren gemeenten de dienstverlening aan burgers en ondernemers en worden de administratieve lasten verminderd.

Goede voorbeelden, die voor burgers en ondernemers tot direct merkbare resultaten leiden zijn:

* terugdringen papieren rompslomp rondom trouwen. Dit bespaart de trouwlustigen 400.000 documenten per jaar. De gemeente Zoetermeer bleek onlangs de 100ste gemeente te zijn die deze vereenvoudiging al had doorgevoerd.

* vermindering van indieningsvereisten. Gemeenten kunnen door een overeenkomst met de Kamer van Koophandel zelf de gegevens van de ondernemers inzien bij de KvK. Voor ondernemers betekent dit een afname van administratieve lasten van ongeveer 2.500.000,- op jaarbasis.

* afschaffen van de terrasvergunning. Gemeente Eindhoven bijvoorbeeld heeft de terrasvergunning vervangen door een melding.

Onlangs zijn Rotterdam, Alphen aan den Rijn en de West-Brabantse gemeenten in de prijzen gevallen vanwege hun aanpak om de regels te verminderen. Zo liet Rotterdam met een brede aanpak zien dat het anders kan. Zij slaagden er in het aantal vergunningenstelsels met 25% te verminderen, de digitale dienstverlening te verbeteren, de administratieve lasten voor ondernemers met 36% te verminderen. Een bijzondere maatregel die Rotterdam heeft ingevoerd, is dat de horeca eenvoudig via SMS kan doorgeven dat ze langer openblijven.

De gemeente Alphen aan den Rijn heeft een succesvolle aanpak voor verbetering van de dienstverlening. Er zijn meerdere voorbeelden te geven waarin het verbeteren van de dienstverlening centraal staat. In 2009 zijn dit voor Alphen aan den Rijn onder andere: ruimere openingstijden bij loket wonen, vereenvoudiging van de procedure voor ondertrouw, mogelijkheden om bezwaar te maken op genomen beslissingen (hiervoor is een format beschikbaar gesteld op de website) en er is een nieuw format met de mogelijkheid een aanvraag te doen voor leerlingenvervoer. Roosendaal werd namens de regio - veertien gemeenten in West-Brabant en het Zeeuwse Tholen - in het zonnetje gezet voor de aanpak van regeldruk . In deze regio zijn 51% minder administratieve lasten. Het onderscheidend karakter van het project is dat er op gekoerst wordt om in het werkgebied van 15 gemeenten uniforme regelgeving tot stand te brengen.

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste gemeenten starten met het overnemen van een of meer modelverordening van de VNG. De VNG heeft hiervoor al haar modelverordeningen in 2008 gedereguleerd. Dit levert al een aanzienlijke besparing op. Het blijkt zelfs dat 30 % van de gemeenten nog verder kan gaan met dereguleren dan de VNG voorstelt. Dit is afhankelijk van de lokale situatie.
Klik hier voor een gotere weergave

Klik hier voor een gotere weergave

Deze uitkomsten blijken uit de Monitor Bestuursakkoord van de VNG. Met deze monitor laten de Nederlandse gemeenten zélf zien hoe ver zij zijn met de doelen uit het Bestuursakkoord rijk -gemeenten. Gedurende deze kabinetsperiode zullen zij dit jaarlijks aantonen via hun eigen onderzoeksinstrument Waarstaatjegemeente.nl. De VNG coördineert dit voor alle gemeenten. Hiermee laat de VNG namens alle gemeenten in Nederland zien waar de gemeenten staan en waar zij mogelijke knelpunten signaleren.

Meer informatie over de genoemde voorbeelden en meer praktijkvoorbeelden van geslaagde gemeentelijke initiatieven kunt u vinden op www.minderregelsmeerservice.nl.