Gemeente Eemsmond


Besmetting met mazelen vastgesteld bij twee bemanningsleden cruiseschip Equinox
vrijdag 17 juli 2009

GGD Groningen en gemeente Eemsmond adviseren rederij over voorzorgsmaatregelen
BESMETTING MET MAZELEN VASTGESTELD BIJ TWEE BEMANNINGSLEDEN CRUISESCHIP EQUINOX

Bij twee bemanningsleden van het cruiseschip Equinox, dat momenteel ligt afgemeerd in de Eemshaven, is donderdagavond een besmetting met mazelen vastgesteld. Eerder deze week had een arts aan boord al melding gemaakt van twee mogelijke besmettingen. Laboratoriumonderzoek heeft nu uitgewezen dat het daadwerkelijk om mazelen gaat. De gemeente Eemsmond en GGD Groningen hebben de eigenaar van het schip geadviseerd voorzorgsmaatregelen te treffen voor de bemanning en de toekomstige gasten.

Het cruiseschip is donderdag door de Meyer Werft overgedragen aan de nieuwe eigenaar, rederij Celebrity Cruises in Miami. Het is de bedoeling dat het nieuwe cruiseschip vrijdagmiddag met 1300 bemanningsleden en ruim 800 gelegenheidsgasten vanuit de Eemshaven naar Southampton in Engeland vertrekt. De gasten zijn voornamelijk vertegenwoordigers van reisorganisaties en touroperators uit verschillende landen.

Artsen van GGD Groningen hebben woensdag een bezoek gebracht aan het schip en overleg gevoerd met de medische staf. Op dat moment waren er reeds maatregelen genomen om een eventuele verdere verspreiding van de mazelen tegen te gaan. Zo zijn aan boord extra hygiionemaatregelen getroffen en zijn 20 bemanningsleden, die de afgelopen periode intensief contact met de zieke medewerkers hebben gehad, van boord gehaald. Deze groep is tijdelijk in een hotel in Delfzijl ondergebracht. Medisch onderzoek heeft uitgewezen dat niemand uit deze groep besmet is. Er is in het hotel dan ook geen risico voor besmetting geweest. Het hotel is daar inmiddels over geyinformeerd door de GGD.

Mazelen verloopt in de meeste gevallen mild. Maar omdat mazelen zeer besmettelijk is, hebben de autoriteiten in de provincie Groningen de rederij dringend geadviseerd bemanning en de gasten zorgvuldig te informeren en over te gaan tot een preventieve vaccinatie. De medische staf van het schip heeft hiervoor voldoende vaccin beschikbaar en zal het vaccin aan alle gasten en bemanningsleden aanbieden. Alle gasten worden, voordat ze aan boord gaan, door de rederij geyinformeerd. GGD Groningen heeft inmiddels de lokale autoriteiten in Southampton op de hoogte gebracht.

Mazelen is een besmettelijke vlekjesziekte die wordt veroorzaakt door een virus.
Mensen die de ziekte vroeger hebben doorgemaakt zijn beschermd. Nu worden in veel landen kinderen tegen deze ziekte gevaccineerd. Alle Nederlanders die geboren zijn vanaf 1975 zijn ingeënt tegen Bof, Mazelen en Rode Hond (BMR-vaccinatie). Oudere mensen die in hun kindertijd de mazelen hebben gehad, zijn nu immuun voor het virus. Toch komt mazelen nog wereldwijd voor.

De kans is uiterst klein dat Nederlanders die aan boord van het schip zijn geweest of in contact zijn geweest met een besmet persoon, mazelen krijgen. Mensen die na een bezoek aan de Equinox huiduitslag en koorts hebben gekregen, wordt geadviseerd om contact op te nemen met hun huisarts. Voor algemene vragen over mazelen kan op werkdagen tussen 10.00 en 16.30 uur gebeld worden met het Informatie Centrum Gezondheid van GGD Groningen, telefoonnummer: (050) 367 4177.