Persbericht
Van Hoof (LTO) sluit nieuwe type blauwtong niet uit
'Vondst blauwtong kan
forse tegenvaller worden'
,,Een forse tegenvaller, al moeten we nog afwachten om wat voor type blauwtong het gaat. Ik maak me er grote zorgen over, gegeven het feit dat de dieren op het betrokken bedrijf tegen blauwtong type 8 waren gevaccineerd. Het is nu een kwestie van afwachten, maar wel in spanning."
Dit zegt LTO-bestuurder Toon van Hoof (Diergezondheid en dierziektebestrijding) in een reactie op het bericht, dat de ziekte blauwtong donderdag op een bedrijf in Aalten is vastgesteld. Het is de eerste keer in 2009, vorig jaar werd het eerste geval van blauwtong in augustus gevonden. De grote vraag is welke type opgedoken is.
Van Hoof had wel een beetje verwacht dat blauwtong type 8 nog hier en daar de kop op zou steken, ondanks dat op vrij grote schaal wordt geënt. Het duurt ongeveer een week voordat bekend is welke serotype blauwtong in het spel is. De ziekte heeft de afgelopen jaren veel dierenleed en grote schade voor veehouders veroorzaakt. Vooral schapen, geiten en ook runderen hebben onder blauwtong geleden en veel dieren gingen eraan dood.
De ziekte is ongevaarlijk voor de mens. De dieren besmetten elkaar niet; de ziekte wordt overgebracht door de knut, een klein insect. In Aalten is een jonge stier door blauwtong ziek geworden. De ziekte kan zich de komende maanden verder verspreiden, te meer daar dit jaar minder dieren zijn gevaccineerd dan in 2008. Van Hoof staat vierkant achter de oproep van LNV-minister Gerda Verburg aan veehouders om hun herkauwers (schapen, geiten en runderen) te laten vaccineren.
De eerdere entcampagne tegen serotype 8, dat in augustus 2006 voor het eerst in Nederland en Europa gevonden werd, is volgens LTO succesvol verlopen. Het leeuwendeel van de veehouders met herkauwers (schapen, rundvee en geiten) hebben hun dieren laten vaccineren. Vorig jaar stak na import een ander type blauwtong (serotype 1) in ons land de kop op, dat dit jaar ook al in Frankrijk is geconstateerd. Hiervoor is een nieuw vaccin ontwikkeld dat zal worden ingezet in het geval blauwtong type 1 zou opduiken. Indien nodig zal dan waarschijnlijk in september met entingen tegen dit type blauwtong worden gestart. Hiervoor zullen één miljoen doses beschikbaar komen.
Als de eerste uitslag van Aalten fout was en het toch om type 8 zal blijken te gaan, dan is mogelijk iets misgegaan bij toediening of dat besmetting al heeft plaatsgevonden voor de vaccinatie. De schade kan in het geval van type 8 volgens Van Hoof wel meevallen. Is echter een geheel nieuw serotype in het spel, dan zal een ander vaccin ontwikkeld moeten worden. Afhankelijk van het type kunnen er enkele maanden overheen gaan voordat een nieuw vaccin beschikbaar is om de ziekte op veehouderijbedrijven aan te pakken.
Volgens Van Hoof zijn er in totaal 24 verschillende types blauwtong. Hij sluit niet uit dat het gaat om het vorig jaar ook in ons land vastgestelde type 6. Een vaccin tegen dit type is er nog niet. In dat geval gaat dat veel problemen geven. Vele dieren zullen dan ziek worden met alle ellende van dien." LTO houdt rekening met mogelijke exportbeperkingen voor fok- en gebruiksvee.
Datum : 17 juli 2009
Nummer : P2849
Informatie : Toon van Hoof (06 2952 0278) en Jack Luiten (06 5373 6017)
Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland
Postbus 29773, 2502 LT Den Haag
Bezoekadres : Bezuidenhoutseweg 225
2595 AL Den Haag
T : 070 - 33 82 700
F : 070 - 33 82 710
E :