Mélange Tentoonstelling in De Nederlandsche Bank

06/07/2009 20:59

Gemeente Dordrecht

Kunstcollecties van De Nederlandsche Bank en het Dordrechts Museum op een verrassende wijze gecombineerd.

Op 17 juli wordt de tentoonstelling Mélange geopend door Nout Wellink, de president van De Nederlandsche Bank, waarbij de kunstcollecties van De Nederlandsche Bank en het Dordrechts Museum voor één keer worden samen gebracht. De Nederlandsche Bank (DNB) ging in de jaren '60 over tot het opbouwen van een kunstverzameling met als doel het culturele blikveld van de medewerkers te verruimen. Centraal stond hierbij de hedendaagse schilderkunst, vervaardigd door in Nederland wonende binnen- en buitenlandse kunstenaars. Het Dordrechts Museum (DM) richtte zich vanaf 1842 speciaal op het verzamelen van Nederlandse schilderkunst en bouwde vervolgens een collectie op die ruim vier eeuwen bestrijkt, van de Gouden Eeuw tot de actuele kunst. Beide collecties zijn aangelegd om een ruim en gevarieerd publiek cultureel te inspireren. Voor het Dordrechts Museum is deze tentoonstelling een mooie gelegenheid om op een bijzondere wijze een deel van de eigen collectie te tonen. Het museum is tot medio 2010 gesloten in verband met een grote verbouwing.

De beide verzamelingen laten zich op verrassende wijze vermengen en dat leidt tot boeiende combinaties. De presentatie is opgebouwd rond het thema 'landschappelijk' en laat allerlei raakpunten zien. Soms gaat het om de essentie van een gebruikte kleur: het blauw van de Nederlandse lucht, zoals te zien op te Noorden bij Nieuwkoop van Weissenbruch (DM) en bij JCJ Vanderheyden (DM) en zoals deze kleur wordt geïnterpreteerd door Robert Zandvliet (DNB). Andere keren gaat het om vormverwantschap. Een Permeke (DNB) doet het goed naast een forse en gedetailleerde B.C. Koekkoek (DM). De grillig opgebouwde wolkjes in de luchten van Tholen (DNB) heeft hij ongetwijfeld gezien op schilderijen van zijn leermeester Paul Gabriël (DM). Dan weer is het de techniek die de associatie oproept, zoals bij Berend Strik A form of sea and Adventure uit 2005 (DNB) en Het dal van de Rummel bij Constantine, Algerije, 1906 van F. Hart Nibbrig (DM). Beide kunstenaars doen 'iets' met het oppervlak van het doek.

De tentoonstelling in de Kunstruimte van de Nederlandsche Bank, Westeinde 1 te Amsterdam, is te zien van 9 juli tot en met 21 augustus 2009.

Op afspraak te bezichtigen en legitimatie verplicht. Telefoon: (020) 5242183.





http://www.dordrechtsmuseum.nl