Gemeente Utrecht
Aantal aangiften huiselijk geweld in Utrecht gestegen
In Utrecht is het aantal meldingen van huiselijk geweld bij de politie in 2008 met 1.173 incidenten ongeveer gelijk gebleven aan het jaar ervoor. Wel is vaker aangifte gedaan van fysiek geweld of bedreigingen dan het jaar ervoor. In 2008 zijn 401 aangiften besproken door justitiepartners en hulpverleners. 70 % van alle aangiftes heeft geleid tot vervolging door het Openbaar Ministerie. Dit blijkt uit de monitor huiselijke geweld, die vandaag is vastgesteld door het Utrechtse college.
Meer dan de helft van de gemelde incidenten in 2008 bestond uit lichamelijk geweld (598 incidenten). Het overige ging om psychisch geweld, maar daar wordt nog nauwelijks aangifte van gedaan. Naast de aangiftes, die zijn besproken in het justitieel casusoverleg, zijn nog 459 politiemeldingen besproken tussen politie en hulpverlening. In 2007 waren dit er nog 357. De betrokken gezinnen zijn toegeleid naar de hulpverlening. Bij het maatschappelijk werk is het aantal contacten over problemen met huiselijk geweld in 2008 bijna verdubbeld ten opzichte van 2007 (229 versus 130). Daarnaast zien we een stijging van meldingen bij het Advies-steunpunt Huiselijk geweld en het AMK (Meldpunt Kindermishandeling).
De gemeente Utrecht wil meer slachtoffers, plegers en kinderen die getuige zijn van huiselijk geweld opsporen. Daarom zet zij in Overvecht en Noordwest met een proefproject in op snelle, vroegtijdige hulp om huiselijk geweld te bestrijden. Evenals in 2007 is in deze wijken sprake van veel incidenten op het vlak van huiselijk geweld. Wel is het aantal meldingen in Overvecht en Noordwest ten opzichte van 2007 en eerder gedaald. Een mogelijke reden zijn de preventieve activiteiten die er sinds 2007 worden uitgevoerd, zoals voorlichtingsactiviteiten voor het onderwijs, vrijwilligers, huisartsen, politie, migrantenorganisaties. Vanaf janauri 2010 worden deze preventie - activiteiten uitgebreid naar andere wijken.
Utrecht heeft een aanpak van huiselijk geweld waarbij gemelde incidenten en aangiften adequaat en in goede samenwerking worden aangepakt door politie, justitie en de hulpverlening. Deze 'Útrechtse structuur' is een voorbeeld voor bekijkt de gemeente waarom er meer misdrijven zijn geregistreerd bij de politie dan zijn besproken in het justitieel casusoverleg. En door in de toekomst nog beter te registreren op huiselijk geweld moeten nog meer zaken in beeld komen.
Sinds 2006 brengt de gemeente Utrecht jaarlijks de monitor huiselijk geweld uit. In de monitor worden vooral de ontwikkelingen in het melden, het doen van aangiften van huiselijk geweld en in hoeverre plegers van huiselijk geweld in de hulpverlening terecht komen gevolgd. Om het effect van de aanpak van huiselijk geweld te meten start het Verweij-Jonker Instituut dit jaar in opdracht van de vier grote steden een onderzoek. Dat bestaat uit drie delen: onderzoek naar overdracht van huiselijk geweld op nieuwe generaties, de effectiviteit van de huidige aanpak en het proces van huiselijk geweld. De uitkomsten komen terug in de volgende monitor.