Gerechtshof 's-Gravenhage


Levenslange gevangenisstraffen opgelegd voor moord in café Inn & Out

Den Haag, 17 juli 2009 - Het gerechtshof 's-Gravenhage heeft op 17 juli 2009 aan drie verdachten een levenslange gevangenisstraf opgelegd. Het hof acht bewezen dat de verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan het medeplegen van moord op drie personen en poging tot moord op verschillende andere personen, nadat ze de slachtoffers van hun vrijheid hadden beroofd en enige tijd in gijzeling hadden gehouden. De misdrijven vonden plaats in het Rotterdamse café Inn & Out in de nacht van 18 op 19 november 2005.

De drie verdachten trokken samen met een vierde dader, die inmiddels in Kaapverdië tot 25 jaar gevangenisstraf is veroordeeld, in de bewuste nacht zwaar bewapend naar café Inn & Out om de eigenaar 500.000 Euro af te persen. De eigenaar, de aanwezige gasten en een toevallige voorbijganger werden door hen vastgebonden, met alcoholhoudende vloeistof besprenkeld en herhaaldelijk met de dood bedreigd. Uiteindelijk is er meermalen op de slachtoffers geschoten en vervolgens brand gesticht in het café. Drie personen, onder wie de café-eigenaar, vonden de dood en één persoon raakte ernstig gewond met blijvende invaliditeit tot gevolg.

Naar het oordeel van het hof is door de verdachten met voorbedachten rade op de slachtoffers geschoten. De verdachten hadden wellicht aanvankelijk het gezamenlijke plan om naar het café te gaan om de eigenaar ervan af te persen, maar ter plekke is het gezamenlijke plan ontstaan om alle aanwezigen te doden en werkten allen mee aan de uitvoering hiervan. De verdachten hebben in bewuste en nauwe samenwerking een geweldspiraal ontketend.

Naar het oordeel van het hof noopt de ernst van de feiten en de beveiliging van de maatschappij tot oplegging van een straf die de duur van een tijdelijke gevangenisstraf te boven gaat. Het hof is van oordeel dat het opleggen van een levenslange gevangenisstraf in Nederland niet in strijd is met het Europese Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens (EVRM). De verdediging had aangevoerd dat in Nederland een levenslange gevangenisstraf ook daadwerkelijk levenslang is zonder reëel uitzicht op beëindiging en daardoor in strijd met beginselen uit het EVRM. In Nederland bestaat echter ook voor een veroordeelde tot een levenslange gevangenisstraf de mogelijkheid van het verkrijgen van gratie of het inroepen van het oordeel van de burgerlijke rechter omtrent de rechtmatigheid van de (verdere) tenuitvoerlegging van de straf. Het verzoek van de verdediging tot nader onderzoek hiernaar, wijst het hof dan ook af.

LJ Nummers

BJ2879
BJ2880
BJ2882

Bron: Gerechtshof 's-Gravenhage Datum actualiteit: 17 juli 2009 Naar boven