Gemeente Almere

Geen welstandstoets in Homeruskwartier Oost en Ecudorp

17-07-2009

De welstandscommissie hoeft in Homeruskwartier Oost en Ecudorp geen welstandstoets uit te voeren, als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt. Op deze manier krijgen de toekomstige bewoners maximale vrijheid. Wethouder Adri Duivesteijn: Het voorstel sluit naadloos aan op het Almere Principle `Mensen maken de stad'. Door af te zien van een welstandstoets, ontstaat nóg meer ruimte om invulling te geven aan de eigen woonwensen; particulier opdrachtgeverschap in optima forma."

In het Homeruskwartier gaat het om de 300 kavels die sinds de woonmanifestatie - die in het Pinksterweekend van dit jaar plaatsvond
- in de verkoop zijn. Met de ontwikkeling van Homeruskwartier Oost wordt het palet van het programma `IkbouwmijnhuisinAlmere' verder uitgebreid; het is bijvoorbeeld mogelijk een eigen onderneming te realiseren, een duurzame woning te bouwen, of een tuinderswoning te ontwikkelen.

Ecudorp
Ecudorp is een nog te bouwen experimentele woon- en werkgemeenschap, die in het Kathedralenbos langs de Hoger Vaart ontwikkeld zal worden, en die bestaat uit ongeveer 60 wooneenheden. Ecudorp wordt gebouwd met ecologische materialen en technieken. Er wordt gebruik gemaakt van natuurlijk en duurzame energiebronnen, en er wordt een kringloopstructuur gerealiseerd om afvalstoffen en water opnieuw te kunnen gebruiken. De vereniging van eigenaren van Ecudorp heeft de gemeente verzocht het gebied welstandsvrij te verklaren.

Duivesteijn hoopt dat het voorstel leidt tot kleurrijke en diverse wijken: "In principe is alles mogelijk, als de ontwerpen maar passen binnen het stedenbouwkundig plan. De nadruk ligt dus niet zozeer op de vormgeving van de afzonderlijke woningen, maar op de kwaliteit van het gebied als geheel. De supervisor van het Homeruskwartier blijft dan ook betrokken, en zal ons blijven adviseren over de ruimtelijke kwaliteit van de wijk."

Diversiteit
Om de diversiteit binnen het Homeruskwartier verder te vergroten, worden kavelkopers gestimuleerd een eigen architect in de hand te nemen. Duivesteijn: "Als vaker wordt gekozen voor een eigen ontwerp in plaats van een cataloguswoning, wordt het Homeruskwartier nóg interessanter."

De mensen die reeds een kavel hebben gekocht in het Homeruskwartier, worden per brief geïnformeerd over dit voorstel. De welstandsnota en de voorgenomen aanpassing liggen van maandag 27 juli tot maandag 7 september 2009 ter inzage bij het gemeentelijk informatiecentrum. Dit is tevens de periode dat schriftelijke reacties kunnen worden ingediend. Het voorstel van het college van burgemeester en wethouders wordt vervolgens ter besluitvorming aan de gemeenteraad voorgelegd.