Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie


Resultaten meldactie Spoedzorg

17 juli 2009

Op 24 juni ging bij het Meldpunt ConsumentendeZorg.nl een meldactie over Spoedeisende Zorg van start. Het Meldpunt maakt deel uit van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF). Met deze meldactie worden de ervaringen in kaart gebracht die mensen hebben met de verschillende vormen van spoedzorg. Ruim 2500 mensen namen deel aan de meldactie.

Uit de resultaten blijkt dat 80% van de respondenten het oneens is met de stelling: "Ik heb wel eens een beroep gedaan op de spoedzorg omdat ik ongerust was ook al wist ik dat het niet dringend was". Men doet dus geen beroep op de spoedzorg bij ongerustheid. Het beeld dat regelmatig in de media opdoemt dat mensen spoedeisende hulp inschakelen terwijl ze weten dat er geen sprake is van spoed wordt door deze meldactie dus niet bevestigd. De meeste mensen doen vanuit een spoedbeleving een beroep doen op de spoedzorg.

Uit de meldactie blijkt tevens dat men slecht op de hoogte is of een bezoek aan huisarts, huisartsenpost of Spoedeisende Hulp ten koste gaat van het verplichte eigen risico van de zorgverzekering. Het is slechts bij één op de drie respondenten bekend dat een bezoek aan de Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis ten laste gaat van het eigen risico. Echter, het al dan niet moeten bijbetalen voor spoedeisende zorg speelt in de keuze voor spoedzorg geen rol: ruim 80% van de deelnemers meldt dat het verplicht eigen risico de keuze voor een vorm van spoedzorg niet beïnvloedt. De NPCF vraagt zich op basis van deze gegevens af of van het opwerpen van financiële drempels een ontmoedigende werking uitgaat. Ook vraagt de NPCF zich af of het moreel aanvaardbaar is om mensen financieel 'te straffen' als blijkt dat ze in de hectiek van de spoedbeleving niet de juiste keuze in het versnipperde aanbod hebben gemaakt.

Op de vraag 'moest u lang wachten in de wachtkamer' heeft bijna een kwart van de deelnemers bevestigend geantwoord. Nog eens een kwart vond het lang maar acceptabel. De NPCF vindt dat het niet goed gaat in de spoedzorg en pleit ervoor dat zorgverleners efficiënter omgaan met de beschikbare middelen. "De spoedzorg moet beter en slimmer worden afgestemd op de ernst van de klacht en de behoefte aan zorg", zegt Atie Schipaanboord, directeur Beleid en Innovatie bij de NPCF. "Een betere taakdifferentiatie kan wachttijden verkorten. Bovendien weten we uit onderzoek dat lange wachttijden mede veroorzaakt worden doordat huisartsen in de middag vaak slecht bereikbaar zijn."

De NPCF ziet de oplossing in Spoedposten. Eén voordeur, achter de voordeur wordt bepaald wat de hulpvraag van de patiënt is en in welke mate het gaat om spoed. Op dat moment kan meteen naar de goede zorgverlener worden doorverwezen. Daarnaast is het verbeteren van de bereikbaarheid van de huisarts een oplossing. Niet alleen de telefonische bereikbaarheid, maar ook uitbreiding van spreekuurtijden in de (vroege) avond en zaterdagochtend maken deel uit van die oplossing.

Binnenkort volgt de rapportage met alle resultaten van de meldactie.