Gemeente Waddinxveen

Wijkplatforms

Gemeente treft maatregelen tegen overlastgevende jongeren

Na de zomervakantie start de gemeente met haar aanpak om de overlast van jongeren in de Waddinxveense wijk Zuidplas terug te dringen.

Aanleiding is overlastgevend gedrag van een aantal jongeren in deze wijk. Bewoners en andere aanwezigen hebben hier serieus last van. De gemeente werkt nauw samen met haar ketenpartners, zoals de Politie Hollands-Midden en de Stichting Jeugd en Jongerenwerk, om het probleem volledig en effectief aan te kunnen pakken.

Met de meeste jongeren in de wijk Zuidplas gaat het goed. Negen van de tien jongeren zorgen helemaal niet voor overlast. Burgemeester Bert Cremers: âHet zijn onze jongeren. Zij wonen en leven in de wijk en hebben recht op een plek in de buitenruimte. Dat hoeft niet per definitie tot problemen te leiden.â Er zijn echter ook een aantal jongeren die wel zorgen voor overlast. Op hangplekken is sprake van overmatig alcoholgebruik, vervuiling van de openbare weg, vernieling en geluidsoverlast. Ook vinden er in het openbaar seksuele handelingen plaats en is er incidenteel sprake van drugsgebruik en crimineel gedrag. âDit soort overlastgevend gedrag is onaanvaardbaar. Door de overlast neemt bovendien de tolerantie van bewoners af en ontstaat er een gespannen sfeer in de wijkâ, aldus Cremers. Sinds het najaar van 2008 wordt er een forse toename gesignaleerd in de ernst en omvang van deze problematiek.

Het doel van de gemeente is dat binnen zes maanden na de start van de maatregelen de leefbaarheid in de wijk zichtbaarheid is verbeterd. Ook moet de veiligheid in die periode zijn vergroot. Het aantal overlastmeldingen moet dan zijn teruggedrongen. De gemeente wil dit onder andere bereiken door het creëren van bewustwording onder jongeren, het stimuleren en aanspreken van ouderlijke taken en verantwoordelijkheden en het vergroten van de tolerantie onder bewoners. Ook wil de gemeente de contacten tussen jongeren, ouders en bewoners intensiveren. Normoverschrijdend gedrag moet worden gecorrigeerd en verder moet zorg beter worden gesignaleerd en opgevolgd.

In de Zuidplas gaat het veelal om jongeren die zich vervelen en mede onder invloed van alcohol verkeerd gedrag gaan vertonen. Ze balanceren daarbij op een dunne scheidslijn tussen baldadigheid en criminaliteit. Dat maakt ze kwetsbaar. Toch zijn de jongeren individueel of in groepsverband, voor onder andere de politie en de gemeente, toegankelijk en benaderbaar. In dit stadium wil de gemeente daarom het tij keren door middel van constructieve maatregelen. De maatregelen zijn daarom niet alleen gericht op handhaving. Juist maatregelen in de preventieve sfeer zijn nadrukkelijk een onderdeel van de aanpak. Wethouder Dorenda Gerts: âJongeren moeten worden begeleid in het opgroeien naar volwassenheid. Samen met de ouders en de bewoners wil de gemeente daaraan een nadrukkelijke bijdrage leverenâ.

Concrete preventieve maatregelen zijn onder andere het organiseren van bijeenkomsten met de jongeren en hun ouders en met een aantal bewoners. Een volgende stap is het in contact brengen van jongeren en bewoners. Daarbij zal de vraag âhoe het probleem in gezamenlijkheid kan worden opgelostâ centraal staan. Op repressief gebied wordt onder andere het pas ingestelde alcoholverbod strikt gehandhaafd, zal de leerplichtambtenaar schoolverzuim strakker handhaven en geeft de politie een hogere prioriteit aan de opvolging van overlastmeldingen. De maatregelen worden uitgevoerd in de periode tussen 1 september 2009 tot 1 maart 2010.

De ouders en verzorgers van de jongeren die betrokken zijn bij de overlast hebben inmiddels een brief ontvangen van de gemeente. Ze zijn daarbij samen met hun zoon of dochter uitgenodigd voor een bijeenkomst. Ook een aantal bewoners die door klachten of meldingen in beeld zijn gekomen zullen worden benaderd over de uitvoering van het plan van aanpak en ontvangen een uitnodiging voor een bijeenkomst.