Gemeente Zwolle

allochtone groepen? | Welke aanpak stelt u voor om deze problemen te voorkomen en vroegtijdig te signaleren? | Op welke wijze kan de gemeente Zwolle het onderwerp huiselijk geweld bespreekbaar maken onder allochtone groepen? | Welke aanpak zou de hulpverlening moeten hanteren, in geval van huiselijk geweld onder allochtonen, om recidive te voorkomen? | Kunt u aangeven naar welke etnische minderheden de meeste aandacht zou moeten uitgaan ter voorkoming van huiselijk geweld? Hoe vertaalt dat zich naar de Zwolse situatie? | Zijn er bijzondere aandachtspunten ten aanzien van eergerelateerd geweld waarmee wij rekening moeten houden bij de uitvoering van de wet Tijdelijk Huisverbod?

2009/maart Huiselijk geweld in allochtone kring

Wat is uw beeld van de omvang van de problematiek onder allochtone groepen?

Het is lastig een betrouwbare uitspraak te doen over de omvang van de problematiek onder allochtone groepen, omdat er te weinig informatie is over dit onderwerp. Er zijn geen onderzoeken verricht in de gemeente Zwolle om hiervan een beter beeld te verkrijgen. Daarbij is de verwachting dat het moeilijk zal zijn om precieze cijfers te verkrijgen, omdat er sprake is van onderrapportage onder allochtone groepen. Allochtonen zullen huiselijk geweld niet snel melden. Dit houdt verband met de verwevenheid van huiselijk geweld in bepaalde allochtone groepen met de culturele achtergrond. Mannen zijn groot gebracht met het idee dat ze vrouwen dienen te corrigeren en dan wordt fysiek geweld niet geschuwd. Vrouwen leren ook dat dit geaccepteerd is en komen hiertegen niet in verzet. Ideeën hierover verschillen echter per allochtone groep. Naarmate er sprake is van een meer gesloten systeem is het aannemelijk dat er meer huiselijk geweld kan plaats vinden. Fysieke strafmethodes zijn in een geïsoleerde situatie makkelijker voort te zetten, omdat visievorming hieromtrent dan niet plaatsvindt. Pas in de spiegel van andere situaties komen mensen tot het besef dat de gang van zaken wellicht ongewoon is. Wel is het beeld dat de problematiek huiselijk geweld onder allochtone groepen aanzienlijk groter is dan onder autochtone groepen.

Om een beeld te verkrijgen van de omvang van de problematiek rondom huiselijk geweld onder allochtone groepen, zou het goed zijn als de gemeente een onderzoek zou uitvoeren. Er kan informatie opgevraagd worden bij hulpverleningsinstellingen als Vrouwenopvang Overijssel, Varya, Bureau Slachtofferhulp en andere instellingen waar vrouwen opvang verkrijgen. Ook kan de gemeente een extern onderzoeksbureau of studenten van Hogescholen in de gemeente Zwolle de opdracht geven, onderzoek te doen om de omvang van de problematiek beter in beeld te krijgen.

Welke aanpak stelt u voor om deze problemen te voorkomen en vroegtijdig te signaleren?

Er zijn signalen dat professionals in de hulpverlening te weinig gevoeligheid hebben voor het verschil in cultuur en achtergrond. Ze benaderen de situatie van de slachtoffers vanuit hun gedachten over `blanke' groepen. Ook uit andere onderzoeken blijkt dat er een kloof bestaat tussen westerse hulpverlening en de wensen van allochtone hulpvragers. Daarom is het van belang professionals in de hulpverlening (vrouwenopvang) scholing aan te bieden op het gebied van interculturele vaardigheden. Naast het aanbieden van interculturele vaardigheden, kan culturele diversiteit binnen
hulpverleningsinstellingen drempelverlagend werken. Als (opvang)voorzieningen voor vrouwen die met huiselijk geweld te maken hebben, voornamelijk blanke medewerkers in huis hebben die niet weten om te gaan met mensen uit andere culturen houden allochtone groepen zich gesloten. Medewerkers met diverse culturele achtergronden en medewerkers die gevoeligheid hebben in het omgaan met mensen van andere culturen, is een vereiste in de hulpverlening aan allochtone vrouwen die met fysiek geweld te maken hebben (gehad). Deze gevoeligheid is van belang, omdat er dan beter aangesloten kan worden bij iemand met een andere culturele achtergrond en er meer begrip ontstaat voor bepaalde normen en waarden.

Tijdens de inburgeringcursus dient er aandacht te zijn voor normen en gedragsregels in Nederland rondom omgang tussen mannen en vrouwen. In Nederland is huiselijk geweld strafbaar en hier dienen nieuwkomers over ingelicht te worden. Allochtonen dienen gewezen te worden op hun rechten binnen de relatie en de voorzieningen die er in Nederland bestaan in geval van huiselijk geweld. Verstrek adressen en telefoonnummers waar ze baat bij kunnen hebben in geval van huiselijk geweld. Het tarief van 5 cent per minuut voor het bellen naar het `Adviespunt huiselijk geweld', zou gereduceerd moeten worden naar 0 cent per minuut. Een gratis nummer neemt financiële belemmeringen om contact op te nemen met de hulpverlening weg.

Frontliniewerkers zoals huisartsen, buurtwerkers, jongerenwerkers, politieagenten dienen gevoeligheid te ontwikkelen voor het signaleren van huiselijk geweld. Een goede voorlichting over het voorkomen van huiselijk geweld onder allochtone groepen kan deze gevoeligheid verder ontwikkelen. Ook voorgangers van geloofsgenootschappen, sleutelfiguren in de gemeenschap, vooraanstaande vrouwen die aanzien hebben in de gemeenschap dienen deze informatie te ontvangen. Zij kunnen deze informatie gebruiken om voorlichting te geven over huiselijk geweld in hun eigen gemeenschappen en wat hier tegen te doen. Het is nuttig om tijdens voorlichtingsbijeenkomsten voor allochtone groepen rondom huiselijk geweld, tolken in te zetten. Wanneer voorlichtingsmateriaal schriftelijk verstrekt wordt, dient dit meertalig te gebeuren.

Biedt in het kader van preventie weerbaarheidstrainingen als het succesvolle programma `Fempowerment' aan in de gemeente Zwolle. Ook een cursus als `Een eervolle man' blijkt zeer effectief en zou in het kader van het in beweging brengen van het debat over lijfelijke straffen binnen allochtone groepen, aangeboden dienen te worden in de gemeente Zwolle.

Op welke wijze kan de gemeente Zwolle het onderwerp huiselijk geweld bespreekbaar maken onder allochtone groepen?

De integratieraad adviseert om belangrijke sleutelfiguren vanuit verschillende allochtone gemeenschappen in te schakelen om deze problematiek bespreekbaar te maken. De sleutelfiguren kennen hun achterban en weten hoe je op de juiste manier bij hen kan aansluiten. Sleutelfiguren hebben veel aanzien en kunnen van daaruit mensen beïnvloeden. Tevens kunnen zij een voorbeeldfunctie vervullen in hoe mannen en vrouwen respectvol met elkaar kunnen omgaan. Belangrijke sleutelfiguren kunnen predikanten van migrantenkerken, imams, islamitische voormannen/vrouwen zijn, vrouwen met aanzien binnen een gemeenschap, maar ook jeugd- en jongerenwerkers onder allochtonengroepen of docenten op scholen waar veel allochtonen op zitten. Sluit aan bij structuren in de allochtone gemeenschap. Deze sleutelfiguren zouden samen moeten werken met professionals werkzaam in de hulpverlening om de doorstroom naar hulpverlening te vergemakkelijken.

Welke aanpak zou de hulpverlening moeten hanteren, in geval van huiselijk geweld onder allochtonen, om recidive te voorkomen?

Eerst dienen verschillende aanpakken uitgeprobeerd te worden, alvorens er antwoord mogelijk is op deze vraag. Als nog niet bekend is wat werkt (zie vragen 1 tot 3) is het moeilijk een antwoord te geven op de vraag hoe recidive voorkomen kan worden. Neem de tijd om bovengenoemde aanbevelingen onder de punten 1 tot 3 uit te werken en dan zal deze vraag beter beantwoord kunnen worden

Kunt u aangeven naar welke etnische minderheden de meeste aandacht zou moeten uitgaan ter voorkoming van huiselijk geweld? Hoe vertaalt dat zich naar de Zwolse situatie?

Ook voor dit punt geldt dat er geen eenduidig antwoord mogelijk is op deze vraag, gezien het gebrek aan onderzoeksgegevens over verschillende allochtone groepen en huiselijk geweld binnen de Zwolse gemeenschap. Daarbij zijn wij van mening dat er geen onderscheid gemaakt kan worden naar etniciteit. In elke etnische groep komt geweld voor en voor alle groepen dient aandacht te zijn. Wel is het opvallend dat in de vrouwenopvang heden ten dage veel Marokkaanse en Turkse vrouwen zijn opgenomen. Dit houdt ons inziens ten eerste verband met de relatief grote groep Turken en Marokkanen in Zwolle. Daarnaast is een andere belangrijke reden voor aanmelding bij een opvang door deze groepen. Deze is onzes inziens gelegen in het feit dat Turken en Marokkanen al vanaf de jaren tachtig naar Nederland komen. Deze groepen hebben gedurende de tijd dat ze in Nederland zijn een emancipatie doorgemaakt en durven nu aangifte te doen wanneer er sprake is van huiselijk geweld. Er is het besef ontstaan dat huiselijk geweld niet is toegestaan en dat er in Nederland de mogelijkheid is om aangifte hiervan te doen. Daarom is het van belang dat er vooral voor nieuwe groepen allochtonen die sinds kort in Nederland zijn extra aandacht is. Bij hen heeft nog niet een dergelijke emancipatiebeweging plaats gevonden. Ook bestaat er zorg over huiselijk geweld binnen gesloten gemeenschappen die meer geïsoleerd zijn.

We hebben signalen ontvangen dat in het bijzonder vrouwen die de Nederlandse taal niet beheersen, die hun rechten en plichten niet kennen en niet weten dat huiselijk geweld in Nederland niet is toegestaan, kwetsbaar zijn. Vrouwen die nog niet zo lang in Nederland zijn en de taal niet goed beheersen, zitten zij vaak in een geïsoleerde positie. Soms wordt deze geïsoleerde positie versterkt door de besloten gemeenschap waarvan ze deel uitmaken. Voor veel van deze vrouwen geldt dat zij komen uit een zogenaamde schaamtecultuur. Dit betekent dat zij niet snel naar een professionele hulpverlener zullen gaan, als zij al op de hoogte zijn van de mogelijkheden binnen het Nederlandse zorgsysteem.
Om een beeld te krijgen van de omvang van deze groep vrouwen adviseren wij de gemeente in haar onderzoek naar de omvang van de problematiek rondom huislijk geweld onder allochtone groepen, speciale aandacht besteden aan deze kwetsbare groep.

Zijn er bijzondere aandachtspunten ten aanzien van eergerelateerd geweld waarmee wij rekening moeten houden bij de uitvoering van de wet Tijdelijk Huisverbod?

Ten eerste is het van belang op te merken dat de term eergerelateerd geweld een diffuse term is. Eerwraak is cultuurgebonden en ook per familie bestaan hier verschillende vormen van. Het is van belang dat hulpverleners zich hiervan bewust zijn. Wanneer het gaat over eergerelateerd geweld in het kader van de wet Tijdelijk Huisverbod willen we stellen dat de wet tijdelijk huisverbod eigenlijk niet geschikt is. Wanneer er sprake is van dreiging tot eergerelateerd geweld laat die zich niet indammen met een tien of twintig daagse afkoelingsperiode. Bij eergerelateerd geweld is er meestal sprake van meerdere personen (hele families) die de mening zijn toegedaan dat de vrouw/man gestraft moet worden. Zelfs na jaren kan het gebeuren dat iemand slachtoffer wordt. Voor eergerelateerd geweld geldt dat je het beste de potentiële slachtoffers onderdak kan bieden om ze af te schermen voor mogelijke daders. Dit in ieder geval tot het slachtoffer zich weer veilig voelt. Het potentiële slachtoffer zal lange tijd uit de buurt van haar familie moeten verblijven.

We bevelen de gemeente Zwolle aan, aandacht te besteden aan het thema eergerelateerd geweld, omdat het heel complexe problematiek is. Het is moeilijk waar te nemen en vraagt dan ook een alerte houding. Wij adviseren de gemeente om hulpverlenende instellingen te stimuleren hun medewerkers te scholen in het herkennen en goed leren waarnemen van eergerelateerd geweld.

Bron: Afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling
Datum van 15-07-2009 tot 14-07-2010