Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Gezondheidsnormen gif in groente en fruit nog steeds overschreden

Jumbo en Dirk van de Broek hebben schoonste groente en fruit Plus en Albert Heijn scoren het slechtst in Gifmeter 2008

Amsterdam/Utrecht, 16 juli 2009 ­ Milieudefensie en Natuur en Milieu publiceren vandaag de nieuwste editie van Weet wat je eet Gifmeter. Op www.weetwatjeeet.nl worden alle meetgegevens van de overheid naar resten landbouwgif op groente en fruit uit 2008 inzichtelijk gemaakt. Hoewel groente en fruit steeds minder gif bevatten, worden de internationale gezondheidsnormen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO nog steeds overschreden. Doordat de wettelijke eisen minder streng zijn, liggen in de Nederlandse schappen soms nog groente en fruit met hoeveelheden gif die schadelijk kunnen zijn voor, bijvoorbeeld, jonge kinderen.

Groente en fruit zijn in 2008 opnieuw iets schoner geworden. Niet alleen kwamen er minder gifsoorten voor per product, ook is het aantal gezondheidsrisico's voor jonge kinderen afgenomen. Helaas zijn de huidige wettelijke grenzen die Nederland stelt aan gif op groente en fruit, nog steeds onvoldoende om jonge kinderen goed te beschermen.

Van de gevallen waarin tijdens het onderzoek over 2008 de internationale gezondheidsnormen overschreden bleken te zijn, was bij slechts 40 procent óók sprake van overschrijding van de Nederlandse wet. Daardoor kon de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) de overige 60 procent niet uit de handel nemen. De Nederlandse wet beschermt consumenten dus niet voldoende, ook omdat daarin geen rekening gehouden wordt met het vóórkomen van meerdere gifsoorten per product, de extra gevoeligheid van kinderen en mogelijke langetermijneffecten door landbouwgif.

Door deze lacune in de wet kon het voorkomen dat niet werd opgetreden tegen één tros Turkse druiven met maar liefst 21 verschillende gifsoorten, omdat de Nederlandse wet niet werd overtreden. De gifcocktail op deze druiven bevatte hormoonverstorende, kankerverwekkende en voor de voortplanting giftige stoffen. De WHO-gezondheidsnorm voor het zeer giftige procymidon werd flink overschreden.

Milieudefensie en Natuur en Milieu hebben de supermarkten gewezen op de tekortkomingen in de wet. ALDI, Super de Boer en de Lidl hebben hierop gereageerd. Ook Albert Heijn is in overleg met Weet wat je eet bezig haar beleid aan te passen. C1000 heeft al tomaten in het schap liggen die aan het Weet wat je eet-keurmerk voldoen. De overige supermarkten worden opgeroepen dit voorbeeld te volgen om zo hun klanten beter te beschermen.

In verhouding zijn producten van Nederlandse bodem twee keer zo schoon als producten uit het buitenland. Alleen Nederlandse aardbeien, appels en komkommers voldoen niet aan dit beeld. Spanje, de grootste buitenlandse leverancier van groente en fruit, laat een goede verbetering zien. Gemiddeld gebruiken de Spaanse telers nog wel duidelijk meer gif dan hun Nederlandse collega's.

Milieudefensie en Natuur en Milieu willen benadrukken dat het voor de gezondheid belangrijk is om veel groente en fruit te eten. Daarom is het des te belangrijker dat overheid, sector en supermarkten voortvarend zorgen dat de gifresten verder worden teruggedrongen. Consumenten die het zeker voor het onzekere willen nemen, kunnen het best pruim, kiwi en mango eten: deze fruitsoorten waren het schoonst. Meloen, druif en peer waren in 2008 de meest vervuilde fruitsoorten. Van de groentesoorten komen bitterkomkommers (sopropos), aubergines en gewone komkommers het slechtst uit de bus. Witte kool en bloemkool bevatten helemaal geen gifstoffen.

De Weet wat je eet Gifmeter is direct bereikbaar via www.weetwatjeeet.nl.