Europese samenwerking:
Wetenschap voor behoud erfgoed
15/07/2009 15:30
Instituut Collectie Nederland
Het Instituut Collectie Nederland (ICN) is als onderzoeksinstelling actief betrokken bij de start van drie nieuwe Europese projecten waarin het behoud en de toegankelijkheid van cultureel erfgoed centraal staat: CHARISMA voor de uitwisseling van kennis en technieken; PRACTICs voor onderzoek naar de conservering van hedendaagse kunst, onderwijs en educatie en LENDING FOR EUROPE: Collections Mobility voor de uitwisseling van museale objecten en museumprofessionals.
CHARISMA
CHARISMA is een nieuw Europees samenwerking- en onderzoeksproject dat in september start.
Twintig museale en wetenschappelijke partners delen kennis en apparatuur voor het behoud van Europees erfgoed. De drie hoofddoelen van het project zijn toegankelijkheid, netwerkopbouw en de ontwikkeling van gezamenlijk Europees onderzoek en onderzoekstechnieken.
Toegankelijkheid is het belangrijkste doel opdat kennis, gegevens en technieken beschikbaar worden voor de afnemers, bijvoorbeeld musea. Zo geven in het ARCHLAB zes partners toegang tot hun archieven betreffende conserveringsonderzoek; het mobiele laboratorium (MOLAB) is beschikbaar voor aanvragen voor onderzoek op locatie; in FIXLAB stellen vier partners hun nucleaire faciliteiten beschikbaar voor onderzoek op aanvraag van kunstobjecten.
Het gezamenlijke onderzoek richt zich op het ontwikkelen van nieuwe, mobiele, non-destructieve onderzoekstechnieken die worden toegevoegd aan MOLAB en het ontwikkelen van toegang tot online informatie voor het uitwisselen van gegevens van beschikbare archieven. Het ICN onderzoekt de identificatie van organische materialen in cross secties en nieuwe onderzoeksstrategieën voor de analyse van kleurstoffen en organische pigmenten.
De netwerkactiviteiten - symposia, trainingen, workshops en expertmeetings - richten zich op het uitwisselen en implementeren van nieuw ontwikkelde kennis en technieken over het conserveringsonderzoek.
CHARISMA is het vervolg op het succesvolle onderzoekprogramma Eu-ARTECH (www.eu-artech.org).
CHARISMA staat voor: Cultural Heritage Advanced Research Infrastructures: Synergy for a Multidisciplinary Approach to conservation / restoration.
PRACTICs: een toekomst voor hedendaagse kunst
PRACTICs staat voor Practices, Research, Access, Collaboration, Teaching In Conservation. Het project duurt 2 jaar en is in mei jl. gestart. Werkwijzen, onderzoek, toegankelijkheid, samenwerking en onderwijs op het gebied van de conservering van hedendaagse kunst staan centraal.
De uitkomsten van PRACTICs zijn richtinggevend voor het beheer en behoud van hedendaagse beeldende kunst en de toegankelijkheid, ook voor een breder publiek, van de conserveringspraktijk.
Het ICN coördineert dit project en werkt samen met 34 partners. Co-organisatoren zijn: Tate in Engeland, het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia in Spanje, het Restaurierungszentrum Düsseldorf in Duitsland, het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (SMAK) in België en de Stichting Behoud Moderne Kunst (SBMK) in Nederland.
De kennis die de laatste tien jaar is vergaard via INCCA, het International Network for the Conservation of Contemporary Arts wordt gedeeld en aangevuld met voorbeelden uit de praktijk van het beheer en behoud van hedendaagse kunst. Centraal aandachtspunt in openbare debatten en lezingen is het toegankelijk maken van conservering voor publiek. Een hoogtepunt is het congres Modern Art: Who Cares II, dat van 9 tot 11 juni 2010 wordt gehouden in Amsterdam. In 2011 verschijnt een publicatie.
PRACTICs is gefinancierd door het Cultuurprogramma 2007-2013 van de Europese Commissie en de Mondriaan Stichting.
LENDING FOR EUROPE: Collections Mobility
De mobiliteit van museumcollecties wordt gehinderd door obstakels zoals de kosten voor verzekeringen, het ontbreken van internationale standaarden en afwijkende wet en regelgeving in de diverse Europese lidstaten. Doel van het project LENDING FOR EUROPE is het wegnemen van deze obstakels en het bouwen aan netwerken van museumprofessionals die betrokken zijn bij bruikleenprocessen in Europa. Om dit te realiseren wordt een innovatief trainingsprogramma opgezet dat is gebaseerd op het principe van 'train de trainers'. Professionals uit de Europese lidstaten worden uitgenodigd om deel te nemen aan trainingen waar de laatste stand van zaken op het gebied van bruiklening wordt besproken. Het is de bedoeling dat deze professionals vervolgens in hun eigen land de nieuwe kennis doorgeven aan het museale veld. Het trainingspakket wordt ondersteund met een nieuw webportal over collectiemobiliteit en een handboek.
Het ICN en sectorinstituut Erfgoed Nederland werken in dit project samen met musea en ministeries uit negen verschillende Europese lidstaten. De mede organisatoren zijn: Ministerie van Cultuur in Spanje, Ministerie van Cultuur in Griekenland, National Gallery in Finland, Ministerie van Cultuur en Religieuze Zaken in Roemenie, het Agentschap voor de kunsten en erfgoed in Vlaanderen, Departement van Cultuur, Media en Sport in het Verenigd Koninkrijk, het Instituut voor museumonderzoek in Duitsland en het Museum of Fine Arts in Boedapest.
LENDING FOR EUROPE wordt gefinancierd door het Cultuurprogramma 2007-2013 van de Europese Commissie.
http://www.icn.nl