Warchild


Lichte wapens bedreiging voor vrede


15 juli 2009 - copyright Andrés Sierra, Dos Mundos War Child is verontrust te horen dat wereldwijd de handel in lichte wapens is toegenomen. Dit blijkt uit de 'Small Arms Monitor 2009', een rapport dat jaarlijks op basis van gegevens van de Verenigde Naties wordt gemaakt. De aanwezigheid van grote hoeveelheden lichte wapens vormt een bedreiging voor de vrede in zogenaamde 'post-conflictgebieden', samenlevingen waar de oorlog voorbij is. Ook maken lichte wapens de inzet van kindsoldaten in gevechten mogelijk. Deze wapens zijn zo licht dat ze ook door kinderen gedragen kunnen worden.

Post-conflictgebieden
War Child werkt in post-conflictgebieden zoals Sierra Leone, Zuid-Soedan en Burundi. Na de oorlog is het essentieel om in deze gebroken samenlevingen de sociale structuren te herstellen en verschillende groepen mensen weer bij elkaar te brengen. Dit helpt voorkomen dat er opnieuw een gewapend conflict uitbreekt.

Verbetering harmonie
Een voorbeeld uit War Child's praktijk: in Sierra Leone is uit onderzoek naar ons programma gebleken dat de harmonie in gemeenschappen is verbeterd. Er is meer positieve communicatie en respectvolle interactie tussen kinderen en volwassenen. Ook rapporteren kinderen en volwassenen een afname van agressie. Meer dan de helft van de kinderen en volwassenen vindt dat de 'toename aan harmonie binnen de gemeenschap' de grootste verandering is, die door het War Child programma heeft plaatsgevonden.