Gemeente Breda

Negen hectare grond wordt natte natuur bij Asterdplas Breda

Het college van burgemeester en stemt in met het voorlopig ontwerp voor een natuurgebied van negen hectare bij De Asterd in de Haagse Beemden en geeft dit ontwerp vrij voor consultatie. In de plannen krijgt water de ruimte. Het gebied wordt in zijn geheel natter, waterpartijen worden aangelegd en de bodem verlaagd. Ook komen er voetpaden en bruggetjes en worden bomen geplant.

Het voorlopig ontwerp beslaat twee gebieden.
Het eerste gebied is de Beemdenrand. Dit ligt tegen de nieuw aangelegde woonwijk bij de Asterdse Sluis aan en is ongeveer 7 hectare groot. Dit gebied wordt voornamelijk natte natuur bestaande uit een eilandenstructuur met ruig gras, struikgewas en bomen tussen de woningbouwlocatie Asterd en het gebied aan de Mark. Er komen meer en bredere watergangen en van enkele eilanden wordt de bodem verlaagd. Zo kan water dat uit het gebied zelf komt hier zoveel mogelijk vastgehouden. Het gevolg is dat het geheel natter wordt en er zich lokale flora en fauna gaat ontwikkelen. Verschillende voetpaden en een brug maken dit gebied voor voetgangers toegankelijk. Er zijn mogelijkheden om in de toekomst een speelveldje en een losloopterrein voor honden aan te leggen.

Het tweede gebied van ongeveer 2 ha. groot ligt langs de Markdijk en is in eigendom en beheer van het Waterschap Brabantse Delta. Ook hier is het voorlopig ontwerp gericht op vernatting. De bestaande watergang wordt verbreed zodat kwelvegetatie zich beter kan ontwikkelen.

De aanleg van dit natuurgebied is een direct gevolg van de woningbouw in De Asterd. De provincie heeft als voorwaarde voor woningbouw op deze locatie gesteld dat verloren gegane natuur in de directe omgeving moet worden gecompenseerd.

Er komt in september een consultatiebijeenkomst voor de omwonenden. Na de zomervakantie ontvangen zij hiervoor een uitnodiging.

Via de link hieronder is het voorlopig ontwerp in te zien.

Breda, 15 juli 2009

Te downloaden:

* Voorlopig ontwerp Asterd Zuidoost.pdf