Gemeente Sittard-Geleen
108_2009
PERSBERICHT
Sittard-Geleen maakt uitvoeringsplannen onderwijsachterstandenbeleid voor 2009/1010 bekend
Sittard-Geleen, 15 juli 2009 - De gemeente heeft de uitvoeringsplannen en beschikkinngen voor het onderwijsachterstandenbeleid voor het schooljaar 2009/2010 bekend gemaakt. Zowel het primair onderwijs als het voortgezet onderwijs ontvangen subsidies zodat onderwijsachterstanden in een zo vroeg mogelijk stadium voorkomen en bestreden kunnen worden. 'Een goede start van de schoolloopbaan is de basis voor de verdere ontwikkelkansen van kinderen. Daarom investeert de gemeente extra om de start van jonge kinderen te verbeteren. Ieder kind verdient een gelijke kans om zich maximaal te kunnen ontwikkelen', aldus wethouder Berry van Rijswijk (onderwijsbeleid).
Sinds het nieuwe onderwijsachterstandenbeleid in augustus 2006 is ingegaan, is de gemeente verantwoordelijk voor de vormgeving en financiering van het voorschoolse deel van de voor- en vroegschoolse educatie, schakelklassen, coördinerende en overige activiteiten. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een subsidie beschikbaar. Voor het schooljaar 2009/2010 is 1,2 miljoen euro beschikbaar gesteld.
Voor het primair onderwijs wordt het geld besteed aan:
* het voorschoolse deel van de voor- en vroegschoolse educatie
* de schakelklassen
* de zorgstructuur inclusief coördinerende werkzaamheden
Kinderen die al met een achterstand aan de basisschool beginnen of gedurende de schoolperiode een achterstand oplopen, lopen deze niet gemakkelijk meer in.
Hoewel de meeste kinderen het goed doen op school, wordt ongeveer 15% van het totaal aantal basisschoolleerlingen getypeerd als risicoleerling. Het voorschoolse deel richt zich daarom op speciaal ontwikkelde programma's voor risico-peuters. Leidsters op 14 peuterspeelzalen en 2 kinderdagverblijven zijn extra geschoold zodat een achterstand voortijdig gesignaleerd en voorkomen kan worden. Verder zijn in Sittard-Geleen negen schakelklassen op verschillende locaties. Dit zijn speciale klassen bestemd voor basisschoolleerlingen met een ernstige taalachterstand. Zij krijgen één jaar lang extra taalles. Daarnaast hebben alle scholen in onze gemeente een zorgstructuur, waar professionals uit welzijns- en zorginstellingen samen met de school aan tafel zitten om te voorkomen en bestrijden dat leerlingen achterstand oplopen en voortijdig uitvallen.
Voor het voortgezet onderwijs worden de volgende voorzieningen gesubsidieerd:
* de zorgstructuur (schoolmaatschappelijk werk)
* de time-outvoorziening
Jongeren in de leeftijd van 12 tot 17 jaar die voortijdig uitvallen worden door middel van de time-outvoorziening tijdelijk opgevangen en terug begeleid naar regulier onderwijs. Dit moet het aantal vroegtijdige schoolverlaters doen afnemen.
De uitvoering vindt o.a. plaats door schoolbesturen/scholen, peuterspeelzalen, kinderdagverblijven, Partners in Welzijn, Bureau Jeugdzorg, Thuiszorg en de GGD.
Kijk voor meer informatie op www.jongzijnin046.nl
---
Gemeente Sittard-Geleen