Raad voor de Rechtspraak


Persbericht Nieuwe gerechtelijke indeling

Den Haag, woensdag 15 juli 2009 In de toekomst is de Rechtspraak georganiseerd in grotere regionale verbanden. Iedere regio heeft één of meer hoofdlocaties en eventuele nevenlocaties, en wordt aangestuurd door één bestuur. De gerechten binnen een regio zullen bestuurlijk fuseren. Het aantal rechtbankbesturen neemt daarmee af van negentien naar elf. Op bestuurlijk niveau zal het aantal gerechtshoven van vijf naar vier gaan. Alle huidige rechtbanken en gerechtshoven blijven als rechtspraaklocatie gehandhaafd. Dat adviseert de Raad voor de rechtspraak in een door alle gerechten gedragen advies aan de minister van Justitie. Met de plannen in het advies is de kwaliteit en continuïteit van rechtspraak gewaarborgd en kan de Rechtspraak haar maatschappelijke taak in de toekomst blijven waarmaken.

Aanleiding voor de herziening
Verschillende maatschappelijke ontwikkelingen maken de herziening van de inrichting van de Rechtspraak nodig. De eisen die aan de kwaliteit van de rechter worden gesteld nemen toe en er is een roep om specialisatie. Voor het behoud van de deskundigheid is het noodzakelijk dat rechters een minimaal aantal zaken op een terrein afdoen. Ook is een minimaal aantal rechters in een sector nodig om efficiënt te werken en de continuïteit te garanderen. Door de bestuurlijke schaalvergroting beschikken rechtbanken en gerechtshoven ook in de toekomst over voldoende zaken, mensen en middelen om hoge kwaliteit te blijven leveren.

Hoofdlocaties en nevenlocaties
Wat de Raad betreft blijven alle huidige rechtbanken als hoofdlocatie bestaan. Op deze wijze blijft Rechtspraak goed bereikbaar voor rechtzoekenden. Op alle hoofdlocaties kan de rechtzoekende voor een breed pakket aan zaken terecht. Daarnaast wordt op nevenlocaties een beperkt aantal diensten aangeboden. Nevenlocaties zijn gewenst in gebieden met een hoge bevolkingsdichtheid. In de andere gebieden zullen nevenlocaties verdwijnen. Op bedrijfsmatig niveau brengen de toenemende eisen op het gebied van ICT en veiligheid met zich mee dat (neven)locaties kostbaar worden. Om ook een goede spreiding te behouden van de hoven, adviseert de Raad om de huidige ressortshoofdplaatsen als hoofdlocaties te handhaven.

Goede spreiding van belang
Eerder stelde de minister in zijn brief aan de Tweede Kamer dat de rechtbanken Alkmaar, Dordrecht, Lelystad, Roermond en Zutphen als hoofdlocatie zouden verdwijnen. De Raad meent dat dit voorstel van de minister afdoet aan een goede spreiding van gerechten in Nederland. De Raad wijst de minister er in haar advies ook op dat het creëren van nieuwe hoofdlocaties in Almere en Eindhoven, zoals de minister beoogt, grote financiële gevolgen heeft en vanwege de goede bereikbaarheid van omliggende hoofdlocaties niet noodzakelijk is. Wel zijn volgens de Rechtspraak nevenlocaties in deze plaatsen gewenst.

Nadere informatie
Raad voor de rechtspraak, afdeling Voorlichting: Marlies Staphorsius
T: 070 361 98 74
M: 06 138 91 091
E: m.staphorsius@rechtspraak.nl

Lees voor meer informatie over de herziening van de gerechtelijke kaart ook het themadossier Herziening gerechtelijke kaart.

Bron: Raad voor de rechtspraak Datum actualiteit: 15 juli 2009 Naar boven