Ingezonden persbericht


Persbericht

Ruim 5 miljoen euro toegekend voor ontwikkeling baanbrekende hard- en software

NIERSTICHTING: 'NEPHRON+ IS REUZENSTAP IN ONTWIKKELING

DRAAGBARE KUNSTNIER'

Bussum, 15 juli 2009 - De Nierstichting toont zich zeer verheugd over de toekenning van een Europese subsidie van ruim 5 miljoen euro voor het ontwikkelen van hard- en software die de ontwikkeling van een draagbare kunstnier een stuk dichterbij brengt. De subsidie wordt gebruikt voor het project Nephron+ dat voorziet in de ontwikkeling van sensoren en software die het mogelijk maken de gezondheid van nierpatiënten op afstand te monitoren. "Een goed werkend monitoringsysteem is een reuzenstap in het productierijp maken van een draagbare kunstnier die de kwaliteit van leven van nierpatiënten zeer sterk verbetert", aldus Paul Beerkens, directeur van de Nierstichting.

Nierpatiënten die nu afhankelijk zijn van dialyse moeten een aantal malen per week naar een dialysecentrum om hun bloed te laten zuiveren. Dit is belastend voor patiënten, die zich in de aanloop naar een dialysebehandeling meestal ziek voelen en slechts relatief kort opleven na een behandeling. De Nierstichting is daarom nauw betrokken bij initiatieven die het voor nierpatiënten mogelijk maakt de kwaliteit van hun leven te verbeteren.

Doorlopend zuiveren
De ultieme droom van de Nierstichting is de ontwikkeling van een implanteerbare kunstnier die een definitieve oplossing is voor patiënten met een nierziekte die nu nog afhankelijk zijn van dialyse. Dit is echter een langdurig proces, dat voor veel nierpatiënten op korte termijn geen oplossing biedt. Daarom zet de Nierstichting naast het bevorderen van transplantatie van donornieren ook al jaren sterk in op de ontwikkeling van de draagbare kunstnier, die ervoor zorgt dat het bloed van nierpatiënten doorlopend kan worden gezuiverd in plaats van enkele keren per week. Dit betekent een enorme verbetering van de kwaliteit van leven van nierpatiënten.

Monitoren van gezondheid
Één van de initiatiefnemers van dit project is Nanodialysis BV, een medisch technologisch bedrijf dat zich toelegt op de ontwikkeling van een draagbare kunstnier. Naast de Nierstichting en zeven andere Europese partners zijn ook de afdeling nefrologie van het Universitair Medisch Centrum Utrecht en TNO in het ontwikkelingstraject betrokken. De toegekende subsidie aan Nephron+ betekent een grote stap in de ontwikkeling van de draagbare kunstnier. Nephron+ moet enkele belangrijke lichaamsfuncties van nierpatiënten gaan monitoren. De biomedische gegevens van elke nierpatiënt, zoals bloedwaarden, bloeddruk, lichaamstemperatuur, hartfuncties en niveau van uitdroging worden continu,via op het lichaam aangebrachte sensoren gemeten en online verstuurd naar de behandelend arts. Die interpreteert de gegevens, combineert ze met omgevingsparameters, zoals luchtvochtigheid en temperatuur, en houdt zo in de gaten of het goed gaat met de nierpatiënt en of de - nog te ontwikkelen - draagbare kunstnier goed functioneert. Naar verwachting zal het Nephron+-project in oktober beginnen.

Voorsprong nemen
"Met Nephron+ nemen we al een voorsprong op de latere toepassing van een draagbare kunstnier", stelt Jasper Boomker, programmamanager van de Nierstichting. "In dit project ligt de nadruk vooral op de ontwikkeling van sensoren en ICT-componenten die nodig zijn om enkele vitale functies van de patiënt in de gaten te houden. Zonder monitoring op afstand kan de draagbare kunstnier niet bestaan. Want als iets mis mocht gaan, bijvoorbeeld een verslechtering van de conditie van de nierpatiënt of een eventueel falen van de draagbare kunstnier, dan moet zo snel mogelijk worden ingegrepen. Dat kan alleen als patiënten doorlopend kunnen worden

gecontroleerd op alle vitale lichaamsfuncties. Overigens is deze technologie niet alleen te gebruiken voor de draagbare kunstnier, maar kan het ook nuttig zijn voor andere medische toepassingen."

In leven houden
In Europa alleen zijn er al 324.000 nierpatiënten. Wereldwijd zijn ongeveer 1,.8 miljoen mensen aangewezen op dialyse om in leven te blijven. Patiënten die dialyseren kosten de maatschappij ruim 70.000 euro per jaar. "Daarmee houden we mensen in leven, maar eigenlijk is dialyse geen leven", stelt Beerkens. "Ondanks dat dialyse een kostbare en intensieve behandeling is, neemt het niet alle gezondheidsklachten weg. Dat komt doordat de huidige behandeling de nierfunctie slechts voor vijftien tot twintig procent15-20% vervangt. De meest gebruikte techniek, hemodialyse, wordt slechts om de paar dagen een paar uur gedaan. De tussentijdse ophoping van afvalstoffen en vocht is niet alleen onprettig maar op de lange termijn ook ongezond. Met een andere techniek, de buikspoeling, kan wel continu gedialyseerd worden. Echter ook deze vorm van dialyse gaat gepaard met complicaties. Ondanks de dialysebehandeling overlijdt jaarlijks bijna één op de vijf dialysepatiënten aan de gevolgen van aandoeningen die gerelateerd zijn aan chronische nierziekte. Het geeft aan hoe belangrijk de realisatie van een draagbare kunstnier is."

Over de Nierstichting
De Nierstichting zet zich in voor een toekomst met zo min mogelijk nierziekten én een betere toekomst voor nierpatiënten. Zo zet zij alles op alles om te bereiken dat nierfunctieverlies eerder wordt opgespoord en behandeld. Ook financiert de Nierstichting wetenschappelijk onderzoek om meer te weten te komen over het ontstaan en de behandeling van nierziekten. Kennis die ons in staat stelt betere en innovatieve behandelmethoden te ontwikkelen en zo de kwaliteit van leven en overlevingskansen van nierpatiënten te verbeteren. Bovendien blijven we werken aan mogelijkheden om de wachttijd voor een donornier te verkorten. Ook biedt de Nierstichting financiële en sociale ondersteuning aan nierpatiënten. En geven we patiënten nieuwe mogelijkheden om de regie te houden over hun ziekte en de behandeling. Zo geeft de Nierstichting toekomst!


- EINDE PERSBERICHT -

Noot voor redacties

Voor meer informatie (