Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T 15 juli 2009

COMBINATIE VAN BEROEPSVISSERS

VERBURG LAAT PALINGVISSERS STIKKEN
Nederland "gastland" voor stropers

Minister Verburg heeft de Europese Commissie voorgesteld om de palingvisserij jaarlijks voor een periode van 3 maanden te sluiten. Dit in plaats van het oorspronkelijke plan om door beroepsvissers 157.000 kilo volwassen paling in zee te laten uitzetten om zich daar voort te planten. Door de beslissing van de minister is het alternatieve plan dat de palingvissers hadden opgesteld van tafel. Voorzitter Sicko Heldoorn van de Combinatie van Beroepsvissers vindt de beslissing van de minister onbegrijpelijk, onverstandig en onaanvaardbaar.

De minister zegt in een toelichting bij haar besluit dat het offer van een vangstverbod "voor het herstel van het aalbestand" moet worden gebracht. In tegenstelling tot een vangstverbod bood juist het plan van de Nederlandse palingvissers garanties voor een werkelijk het herstel van de palingstand. Dit, omdat het plan van de palingvissers om 157 ton paling in zee uit te zetten een uitgekiende mogelijkheid is om precies te bepalen en te borgen hoeveel volwassen palingen er werkelijk de zee bereiken. Met het stilleggen van de palingvisserij is dat volstrekt oncontroleerbaar geworden. Er is geen enkele garantie dat een vangstverbod het theoretisch berekende effect heeft. Integendeel, in veel gevallen zal de paling vanuit de binnenwateren ondanks een vangstverbod de zee juist niet bereiken.

Rommelig beleid
Het Nederlandse beleid voor de binnenvisserij is rommelig. Zo is er nog steeds geen goed functionerend vangstregistratie systeem. Dat betekent dat de "wetenschappelijke" schattingen waarmee het ministerie van LNV en de (wetenschappelijke) adviescommissie (ICES) van de Europese Commissie nu werken, grotendeels gebaseerd zijn op verouderd onderzoek in slechts één gebied (IJsselmeer). Dat is bovendien onderzoek dat is verricht door de voormalige voorzitter van die adviescommissie, de Nederlandse onderzoeker Willem Dekker. Hij heeft nog steeds veel invloed binnen deze commissie en al eerder is aangegeven dat die wetenschappelijke commissie politieke beïnvloeding niet schuwt.

Toename van stroperij
Het Nederlandse handhavingsbeleid in de binnenvisserij is zo lek als een mandje. De enorme omvang van de visstroperij in Nederland lijkt de rijksoverheid al "gewoon" te vinden. De bestrijding schiet volledig tekort, omdat steeds wordt geweigerd om van stroperij een economisch delict te maken. Daardoor bloeit de verkoop van gestroopte paling aan handel en horeca welig. Door het 3 maanden stilleggen van de palingvisserij kunnen stropers straks volledig hun gang gaan. Een wakend oog van de beroepsvissers is dan immers afwezig. De beroepsgroep "visstropers" berokkent gegarandeerd grote schade aan de palingstand, maar in tegenstelling tot de palingvissers worden zij wel royaal bediend door de Nederlandse overheid. Tweede Kamer
Het is ondenkbaar dat het ministerie van LNV er ook maar bij benadering in zal slagen om een vangstverbod van 3 maanden voldoende te "handhaven". Om die reden is draagvlak bij de beroepsvissers voor een aalherstelplan ook zo belangrijk. De Tweede Kamer heeft daar steeds op gehamerd. Een ruime meerderheid van de Kamer heeft steeds initiatieven genomen om de Nederlandse palingvissers een forse bijdrage aan het aalherstel te laten leveren. De Kamer heeft zich niet verscholen achter "wetenschappelijke" en theorieën, die aantoonbaar onvoldoende effect zullen hebben. Het is onwaarschijnlijk dat de Kamer instemt met de wijze van besluitvorming door Verburg. Op grond van gesprekken met Borg en (nota bene) advisering door ICES veegt de minister een Kamerbrede motie van tafel.

Juridisch aanvechtbaar
De enorme inzet waarmee de palingvissers zich in het afgelopen jaar hebben ingezet voor een beter Aalherstelplan, is volgens Heldoorn bewonderenswaardig. "Het is diep triest dat Verburg deze positieve inzet van de palingvissers nu volledig negeert. Daarmee veegt zij de kennis en ervaring die deze beroepsgroep gedurende vele generaties heeft opgebouwd, in een klap van tafel". De Nederlandse palingvissers zullen zich beraden op de nu ontstane situatie. Belangrijk daarbij is dat de overhaaste en rammelende besluitvorming van Verburg juridisch zeker aanvechtbaar lijkt.


---



Ingezonden persbericht