Eerste glasvezelnetwerk in stadswijk Tweewaters te Leuven
15/07/2009 10:00
ERTZBERG
Informatietransport via glasvezelbekabeling tot 1000 keer sneller
Stadsontwikkelaar Ertzberg heeft het ontwerp van de eerste fase van het project Tweewaters aan de Vaartkom afgerond. In het eerste gebouw, de Balk van Beel, worden alle woongelegenheden, kantoren en commerciële ruimtes van glasvezelbekabeling voorzien. De Balk en alle andere toekomstige gebouwen zullen aangesloten worden op het glasvezelnetwerk van de wijk. Tweewaters wordt de eerste stadswijk met optische glasvezelbekabeling. Ertzberg werkt hiervoor nauw samen met Tyco Electronics, wereldwijde specialist in glasvezelnetwerken met vestiging in Leuven.
Toekomstbestendig
De oudere technieken zoals de koperen bekabeling waren 'goed genoeg' tot heden maar daar is zeer recent verandering in gekomen. Denk maar aan de komst van high definition TV (HDTV) en videoservices zoals 'You Tube'. You Tube startte in begin 2005 en werd op korte tijd één van de 5 grootste bandbreedte gebruikers ter wereld. Vandaag gebruikt You Tube alleen al meer bandbreedte dan alle internetgebruikers samen in het jaar 2000. Het glasvezelnetwerk in de stadswijk Tweewaters zal de bewoners mogelijkheden aanbieden voor een nieuwe generatie van toepassingen en diensten, zoals 3-dimensionele HDTV, interactief gamen en e-health. Ertzberg zelf ontwikkelt momenteel een intranet voor de wijk dat eveneens aangesloten zal worden op het netwerk en dat de bewoners ondersteunt in hun dagdagelijkse noden en beslommeringen.
Conform de ecologische visie
Glasvezelbekabeling past ook perfect in de visie die Ertzberg ontwikkeld heeft voor Tweewaters. Glasvezelproductie is minder vervuilend en zowel de aanleg als de exploitatie vraagt minder energie en veroorzaakt minder impact op het milieu. Glasvezelbekabeling zal het werken aan huis faciliteren door middel van kwalitatieve voice- en videoconferencing.
Bedrijven in de wijk zullen onder andere hoogstaande online meetings en opleidingen kunnen organiseren waardoor vele verplaatsingen vermeden worden. Ook innovatieve bedrijven die nieuwe dienstenplatforms willen ontwikkelen op basis van grote bandbreedtes, zullen door de aanwezigheid van het glasvezelnetwerk in de wijk aangetrokken worden.
Jo Vandebergh: "Glasvezel is de enige technologie die voldoet aan de huidige en toekomstige wereldwijde behoefte aan bandbreedte."
Bij optische bekabeling gebeurt de signaaloverdracht door middel van kleine impulsen van laserlicht over afstanden tot meer dan 20 kilometer en dit zonder verlies in bandbreedte. Bij de klassieke koperen bekabeling daarentegen treedt het verlies in bandbreedte reeds op na enkele honderden meters.
Doordat glasvezel een veel hogere bandbreedte heeft over een veel grotere afstand, bereikt deze een informatieoverdracht die tot 1000 keer sneller gaat in vergelijking met koper. Bovendien heeft glasvezelbekabeling een veel hogere betrouwbaarheid en ook de exploitatiekosten liggen substantieel lager (tot 90%) dan koper.
www.ertzberg.be
www.tweewaters.be
Voor meer informatie kan u contact opnemen met Sandra Guns op het nummer 016 74 51 10.
Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel