Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Barokmuziek verhoogt de arbeidsproductiviteit

BrainStudio lanceert BrainRadio, non-stop gratis klassiek voor het brein

Maastricht, 15 juli 2009 --- Luisteren naar en onbewust waarnemen van klassieke barok als achtergrondmuziek en tegelijkertijd meer werk verzetten, het klinkt als een utopie maar gaat voor de meeste personen wel op. Barokmuziek kan mensen in de zogeheten alfastaat brengen waardoor ze beter informatie kunnen opnemen en het meest efficiënt kunnen werken en leren. Daarom komt BrainStudio, een organisatie die slimmer werken stimuleert, met BrainRadio, een internet radiostation speciaal bedoeld voor mensen op kantoor of in een leeromgeving. Via de website wordt non-stop gratis muziek gestreamd die het brein stimuleert, zonder reclame en nieuwsonderbrekingen.

De muziek die op het radiostation te horen is, is gebaseerd op onderzoek van de Bulgaarse professor Georgi Lozanov. Hij deed onderzoek naar het effect van muziek op hersengolven en hij toonde aan dat speciale muziek het menselijk brein in de alfastaat kan brengen. De frequentie van de stroomgolven ligt dan tussen de 7 en 14 Hertz wat ervoor zorgt dat mensen ontspannen, alert en gefocust op een ding zijn. Hierdoor kunnen ze beter informatie verwerken en beter leren.

Waarom barok?
Barokmuziek is een vorm van westerse klassieke muziek, ontstaan tijdens de barokperiode. Het hoogtepunt van deze periode was tussen 1600 en 1750. Deze muziek heeft een ritme van 60 tot 64 tellen per minuut, hetzelfde ritme als onze hartslag en tevens het eerste geluid wat een foetus hoort. De hersenen gaan als het ware ook op deze frequentie werken waardoor ze langzaam in de alfastaat komen. Lozanov toonde aan dat door middel van barokmuziek en de alfastaat mensen twee tot vijf keer zo snel kunnen leren.

Overigens werkt het principe ook voor mensen die geen liefhebber zijn van barokmuziek, 'The music is for your brain not for your taste'(Uit het boek Learn with the Classics: using Music to study smart at any age). Daarnaast is ook andere muziek geschikt mits het harmonieuze, uitgebalanceerde 60-tellenmuziek is en uitsluitend instrumentaal.

Beter concentreren in een kantooromgeving
'De behoefte aan eenvoudige oplossingen om slimmer te werken, wordt steeds groter', aldus Jan-Willem van den Brandhof, oprichter van BrainStudio. 'Je goed kunnen concentreren binnen een kantooromgeving wordt steeds moeilijker. Kantoren worden niet gebouwd op denkwerk maar op hoeveel koppen kan ik kwijt per vierkante meter. Zo blijkt uit onderzoek dat als 3 mensen in een kantoorruimte zitten waarvan 1 persoon telefoneert, de productiviteit van de andere twee daalt met 37 procent. Bij lezen, schrijven, problemen oplossen - in zijn algemeenheid denkwerk doen - is het dus aan te bevelen deze speciale muziek op de achtergrond af te spelen of via een headset het brein in te voeren', zegt Van den Brandhof.

Iedereen met een internetverbinding kan eenvoudig het radiostation bezoeken en kosteloos luisteren naar bijvoorbeeld George Friederich Händel of Antonio Vivaldi.

Over BrainStudio
BrainStudio werd in 1992 opgericht door Jan-Willem van den Brandhof. De organisatie biedt trainingen en lezingen over een beter gebruik van het brein in het bedrijfsleven en geeft speciale trainingen aan jongeren en studenten. Het doel van BrainStudio is mensen te leren effectiever en creatiever met het brein om te gaan waardoor zij hun dagelijkse werkzaamheden zo efficiënt mogelijk kunnen uitvoeren. Enkele technieken zijn: het versnellen van leerprocessen, geheugentechnieken, snellezen, mindmapping, creatief denken en studietechnieken.

BrainStudio is dé Brain Training organisatie in Nederland. Het BrainStudio Concept is ondergebracht in een franchiseorganisatie. Daarnaast werkt BrainStudio samen met partners in Duitsland, Frankrijk, België, Engeland, Italië en Spanje. Ruim dertigduizend mensen hebben de Brain Training gevolgd. Naast de bestseller Gebruik je Hersens en The Business Brain Book schreef Jan-Willem van den Brandhof de boeken Leer als een Speer en Lees!. Voor meer informatie, zie www.brainstudio.nl