NEN


Normontwikkeling Thuiszorg & verantwoord gebruik medische apparatuur

dinsdag 14 juli 2009, 11:25

NEN - Medische Technologie nodigt alle belanghebbende partijen uit om deel te nemen aan het project "Verantwoord gebruik van medische apparatuur in de thuiszorg". Deadline voor aanmelding is 10 september 2009.

Op 9 april jl vond een eerste bijeenkomst over dit onderwerp plaats. Onderwerpen als infuuspompen in de thuissituatie, praktijkcases en mogelijkheden om met elkaar afspraken te maken werden besproken. Geconcludeerd kan worden dat er sprake moet zijn van goede afspraken in de keten. De verschillende rollen moeten worden beschreven, inclusief de daaraan gekoppelde verantwoordelijkheden. NEN vindt het belangrijk dat alle (mogelijk) belanghebbende partijen vertegenwoordigd zijn in de op te richten projectgroep. Uw mening is belangrijk in de te maken afspraken!

Resultaat onderzoek IGZ
Aanleiding voor het initiatief is het feit dat er in toenemende mate gebruik wordt gemaakt van geavanceerde medische hulpmiddelen in de thuiszorg. Dit brengt risico's met zich mee. De media heeft hier een aantal keer over bericht. Ook heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onderzoek gedaan naar het verantwoorde gebruik van infuuspompen in de thuissituatie. Uit dit onderzoek blijkt dat een aantal zaken voor verbetering vatbaar is. Deze aanbevelingen vormen het uitgangspunt voor een mogelijk op te stellen afsprakendocument.

IGZ heeft onderzoek gedaan naar infuustechnologie in de thuiszorg en concludeert dat:

- de actoren elkaar niet of niet goed kennen;
- de verantwoordelijkheden in de keten onduidelijk zijn;
- de indicatiestelling van invloed is;

- de thuiszorg te snel infuusbehandeling aanneemt;
- er vaak geen aanvraagprotocol is;

- er geen (duidelijk) uitvoeringsverzoek is;
- de arts zich niet vergewist van bekwaamheid verpleegkundige;
- de bekwaamheid van verpleegkundige onvoldoende is.

De conclusies en aanbevelingen van IGZ vormen het uitgangspunt voor het op te stellen afsprakendocument. Daarnaast zijn tijdens de bijeenkomst van 9 april jl. ook onderwerpen besproken als de rol van de zorgverzekeraar, het belang van scholing en de financieringsstructuur. Ook deze onderwerpen worden in het vervolgtraject besproken.

Deelname en informatie
Voor deelname en meer informatie over het project kunt u contact opnemen met Silvia van Etten, via e-mail silvia.vanetten@nen.nl of via telefoonnummer (015) 2690308.