Raad van State


11 uitspraken gevonden
pagina: 1 2

1. 200803700/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 15 juli 2009
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Zuid-Holland (Bestemmingsplan 'Buitengebied' van gemeente Voorschoten) Uitspraak over de grotendeelse goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het bestemmingsplan 'Buitengebied' van de gemeente Voorschoten. Het plan heeft betrekking op het Voorschotense deel van de Duivenvoordecorridor. Deze corridor maakt deel uit van een ecologische verbindingszone tussen het Groene Hart en de strandwallen bij Wassenaar. Om de oorspronkelijke landschappelijke kwaliteiten in ere te herstellen moeten onder meer kassen verdwijnen. Verder worden groene bestemmingen en fiets- en wandelpaden gerealiseerd. Het bestemmingsplan maakt dit allemaal mogelijk. De exploitanten van een glastuinbouwbedrijf, een echtpaar uit Voorschoten en een aantal woonbootbewoners zijn tegen het provinciale goedkeuringsbesluit in beroep gekomen. De exploitanten vinden dat de bedrijfsvoering van hun bedrijf wordt bemoeilijkt doordat zij niet meer in kassen mogen telen. Volgens de woonbootbewoners aan de Veurseweg had de gemeente hun woonboten in het bestemmingsplan moeten opnemen. Het provinciebestuur had daarom het bestemmingsplan op dit punt niet mogen goedkeuren, aldus de bewoners. Het echtpaar uit Voorschoten is het niet eens met de bouwhoogten van de appartementencomplexen die in het bestemmingsplan zijn toegestaan. Verder verzetten zij zich tegen een bepaling uit het bestemmingsplan waarmee van deze maximale bouwhoogten kan worden afgeweken. De zaak is op 4 juni jl. op zitting behandeld.

2. 200805952/1/M1
datum van uitspraak: woensdag 15 juli 2009
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Overige (Acceptatie melding voor afvalverwerkingsbedrijf aan Zeeasterweg in Lelystad)
Uitspraak over de melding die het college van gedeputeerde staten van Flevoland heeft geaccepteerd. Het gaat om een melding van een afvalverwerkingsbedrijf aan de Zeeasterweg in Lelystad. Hiermee wordt het voor het afvalverwerkingsbedrijf mogelijk om boomsubstraat te produceren. Het provinciebestuur heeft de bezwaren van twee omwonenden tegen deze acceptatie gegrond verklaard omdat het besluit niet goed genoeg was gemotiveerd. Het besluit tot acceptatie van de melding heeft het gemeentebestuur echter in stand gelaten. Daartegen komen de omwonenden in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Eén van hen vindt dat het produceren van boomsubstraat niet past binnen de bestaande milieuvergunning voor het afvalverwerkingsbedrijf. Volgens hem had daarom een nieuwe milieuvergunning moeten worden aangevraagd. Zie ook de uitspraak in zaaknummer 200806415/1 die de Raad van State eveneens op 15 juli openbaar maakt. Die uitspraak gaat over de bezwaren van de andere omwonende tegen de melding voor het afvalverwerkingsbedrijf. Hij vindt vooral dat de productie van boomsubstraat leidt tot geuroverlast. Beide zaken zijn op 15 juni jl. op zitting behandeld.
3. 200806461/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 15 juli 2009
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Overige inhoudsindicatie:

(Verzoek om huwelijksgegevens te wijzigen in gemeentelijke basisadministratie)
Uitspraak over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Den Helder om huwelijksgegevens te verwijderen uit de gemeentelijke basisadministratie (GBA). Een oud Europees kampioen boksen had om de wijziging verzocht. In de GBA van Den Helder staat bij zijn partner vermeld dat zij met hem is getrouwd. De oud-bokser wil dit gewijzigd hebben, omdat hij door de vermelding van het huwelijk bij zijn partner is meegezogen in haar faillissement. In het GBA staat bij hem vermeld dat hij niet gehuwd is. De rechtbank in Alkmaar heeft in januari 2008 een eerder beroep van de oud-bokser ongegrond verklaard. Hij laat het er niet bij zitten en is in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 16 april jl. op zitting behandeld.
4. 200806530/1/R2
datum van uitspraak: woensdag 15 juli 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Gelderland (Bestemmingsplan Arnhems Broek - Van Verschuerwijk) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van het bestemmingsplan 'Arnhems Broek' van de gemeente Arnhem. Aanleiding voor het plan was de aanwijzing van de Van Verschuerwijk als beschermd stadsgezicht. De wijk ligt ten oosten van de Arnhemse binnenstad. Twee inwoners van Arnhem komen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij zijn het er niet mee eens dat het gemeentebestuur het voormalige terrein van het Stedelijk Gymnasium aan de Statenlaan eerst wél en later niet in het bestemmingsplan heeft opgenomen. Zij vinden dat het gemeentebestuur beter had moeten motiveren waarom het terrein uit het bestemmingsplan is weggelaten. Nu wordt het terrein volgens hen onvoldoende beschermd tegen ongewenste ontwikkelingen en worden zij benadeeld. De zaak is 9 juni jl. op zitting behandeld.

5. 200807372/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 15 juli 2009
(Bestuursdwang voor verwijdering woonschip uit Zijkanaal B in Velsen-Zuid)
Uitspraak over het besluit van de staatssecretaris van V&W, waarbij aan een inwoner van Velsen-Zuid te kennen is gegeven dat bestuursdwang zal worden toegepast als hij zijn woonschip niet verwijdert uit het Zijkanaal B in Velsen-Zuid. Volgens de staatssecretaris heeft de man het invaarverbod overtreden en beschikt hij niet over een ontheffing van het ligplaatsverbod dat geldt voor het kanaal. De rechtbank in Haarlem heeft in augustus 2008 geoordeeld dat van overtreding van het invaarverbod geen sprake is. Verder heeft de rechtbank geoordeeld dat hoewel de man geen ontheffing heeft van het ligplaatsverbod, hij daarvoor wél in aanmerking komt. Daarom had de staatssecretaris niet mogen overgaan tot handhaving, aldus de rechtbank. De staatssecretaris betwist de uitspraak van de rechtbank en is in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens haar komt de man niet in aanmerking voor een ontheffing omdat niet aannemelijk is dat zijn woonschip al vóór het instellen van het vaarverbod in het kanaal lag. De zaak is op 2 juni jl. op zitting
6. 200807408/1/H2
datum van uitspraak: woensdag 15 juli 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Geldzaken inhoudsindicatie:

(Terugvordering subsidies aan Opleidingsfonds Groothandel uit Den Haag)
Uitspraak over de terugvordering van subsidies die de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in 2004 en 2005 aan de stichting Opleidingsfonds Groothandel (SOG) heeft toegekend. Het gaat om subsidie voor de projecten 'Opleiding Werkterreinbegeleider' en 'Corera Opleiding Leider Werkplekbeveiliging' voor een bedrag van bijna EUR 1.400.000,-. De staatssecretaris heeft de al betaalde voorschotten teruggevorderd omdat bij controlebezoeken is gebleken dat de SOG haar administratie niet op orde had. Zo zou onder meer het aantal mensen dat een opleiding daadwerkelijk heeft gevolgd, niet overeenkomen met het aantal mensen waarvoor de subsidie is verleend. De rechtbank in Den Haag heeft in augustus 2008 in twee verschillende uitspraken die over subsidie van 2004 en 2005 geoordeeld dat de staatssecretaris terecht de subsidie voor de projecten heeft teruggevorderd. Zie ook de uitspraak in zaaknummer 200808561/1 die de Raad van State eveneens op 15 juli openbaar maakt. Die uitspraak gaat over de verlening van subsidie voor de projecten 'opleiding en omscholing in de op- en overslagsector' en 'Opleiding en bijscholing van werkenden in de groothandel'. In oktober 2008 verklaarde de rechtbank in Den Haag het beroep van de SOG tegen de hoogte van die subsidie ongegrond. De SOG is tegen beide uitspraken van de rechtbank in hoger gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Beide zaken zijn op 4 juni jl. op zitting behandeld.
7. 200807654/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 15 juli 2009
(Intrekking van vergunning Grand Café Den Haag op grond van Wet Bibob) Uitspraak over de intrekking door de burgemeester van Den Haag van de exploitatievergunning van Grand Café Gala aan de Laan in Den Haag. De burgemeester heeft de exploitatievergunning ingetrokken op grond van de wet Bibob (Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur). Het Bureau Bibob heeft een negatief advies uitgebracht, met name omdat ernstig gevaar bestaat dat de vergunning onder andere zal worden gebruikt om strafbare feiten te plegen waarmee de exploitant en zijn broers in verband worden gebracht. Volgens de burgemeester is sprake van een zakelijk samenwerkingsverband tussen de exploitant en zijn broers. Op grond hiervan heeft de burgemeester besloten de exploitatievergunning in te trekken. De exploitant heeft hiertegen beroep ingesteld bij de rechtbank van Den Haag. Dit beroep is weliswaar gegrond verklaard, maar omdat de rechtbank wel kon instemmen met het advies van Bureau Bibob heeft de rechtbank de rechtsgevolgen van het intrekkingbesluit in stand gelaten. Dit betekent dat de vergunning ingetrokken blijft. Tegen deze uitspraak is de exploitant in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak. Volgens hem is er geen zakelijk dienstverband tussen hem en zijn broers. Er is daarbij volgens hem uitgegaan van onjuiste gegevens. Verder is er ook onvoldoende bewijs om aan te nemen dat de vergunning zal worden gebruikt om strafbare feiten te kunnen plegen, aldus de exploitant. De zaak is op 8 juni jl. op zitting behandeld.

8. 200808946/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 15 juli 2009
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Wegenverkeerswet (Bezwaren tegen parkeerverbod Lange Voorhout in Den Haag) Uitspraak over het parkeerverbod dat het college van burgemeester en wethouders van Den Haag heeft ingesteld op het Lange Voorhout in Den Haag. Het Lange Voorhout is heringericht waarbij onder meer het wandelpad op het Lange Voorhout is verbreed. Hierbij zijn de rijbanen op het lange gedeelte versmald tot 4 meter en zijn 118 parkeerplaatsen opgeheven. Met het parkeerverbod wenst het gemeentebestuur te voorkomen dat wordt geparkeerd op plekken die daarvoor niet bedoeld zijn, waardoor verkeersonveilige situaties zouden kunnen ontstaan. Het gemeentebestuur wil voorkomen dat de doorstroming voor hulpverleningsdiensten wordt belemmerd. De stichting Vrienden van het Lange Voorhout is het niet eens met het parkeerverbod. Zij vindt dat onderzoek had moeten worden verricht naar de noodzaak van het parkeerverbod. Ook had meer rekening moeten worden gehouden met de belangen van de burgers en bedrijven die gebruik maakten van de parkeergelegenheid aan het Lange Voorhout. Bovendien vindt de stichting dat alternatieve parkeergelegenheid te laat wordt aangeboden en bovendien onvoldoende is om aan de vraag te voldoen. De rechtbank in Den Haag verklaarde in oktober 2008 een eerder beroep van de stichting ongegrond. De stichting laat het er echter niet bij zitten en is in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 30 juni jl. op zitting behandeld.
9. 200809228/1/M2
datum van uitspraak: woensdag 15 juli 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Bestuursdwang / Dwangsom (Verzoek om maatregelen tegen geluidshinder door kinderen op schoolplein in Den Haag)
Uitspraak over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Den Haag om maatregelen te treffen tegen vermeende geluidsoverlast door de basisschool Eben Haëzer aan de Paulus Buysstraat in Den Haag. Het lawaai wordt veroorzaakt door kinderen die op het schoolplein spelen. Volgens een omwonende overtreedt de school hiermee de geluidsnormen. Het gemeentebestuur heeft het verzoek om maatregelen te treffen afgewezen, omdat hij niet bevoegd zou zijn om tegen de geluidsoverlast op te treden. De milieuregelgeving waarop de omwonende doelt, zou niet van toepassing zijn op de school. De omwonende bestrijdt dit en is tegen de weigering in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 26 juni jl. op zitting behandeld.

10. 200900266/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 15 juli 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Vrijstelling bestemmingsplan gebruik
inhoudsindicatie:

(Vrijstelling voor gebruik landgoed De Voorst in Eefde voor horeca-activiteiten)
Uitspraak over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Lochem heeft verleend voor het gebruik van een koetshuis en een bungalow als zogenoemde erfgoedlogies. Ook mogen deze gebouwen - die op landgoed De Voorst in Eefde staan - voor horeca-activiteiten worden gebruikt. De eigenaren van een aantal recreatiewoningen in de buurt van het landgoed vinden dat het gemeentebestuur de vrijstelling niet had mogen verlenen, omdat zij vrezen dat de bezoekers van feesten op het landgoed voor meer geluidsoverlast zorgen. Het gemeentebestuur had eerst onderzoek moeten doen naar de geluidsoverlast, aldus de eigenaren. De zaak is op 26 juni jl. op zitting behandeld.
pagina: 1 2