Pijnacker-Nootdorp


Persbericht
14 juli 2009

Unieke samenwerking gemeente, TU Delft en DAP
Aardwarmtekring Vrijenban opgericht voor ontwikkeling aardwarmte in regio PijnackerNootdorp

De Gemeente Pijnacker-Nootdorp, de TU Delft en de Stichting Delft Aardwarmte Project (DAP) werken nu officieel samen als de Aardwarmtekring Vrijenban. De aardwarmtekring heeft als doel het ontwikkelen van aardwarmte in de regio op een zo verantwoord mogelijke wijze. Hiervoor tekenden de drie partijen aan het einde van de expertmeeting op 9 juli 2009 een samenwerkingsovereenkomst.

Het op grote schaal exploreren en winnen van aardwarmte staat in Nederland nog in de kinderschoenen. Er moet nog veel werk verricht worden om het optimaal en op verantwoorde wijze te kunnen ontwikkelen. Naar alle waarschijnlijkheid zullen in de nabije toekomst in het gebied tussen Delft en Pijnacker een zeer groot aantal aardwarmteputten worden geboord. Het is de bedoeling dat het glastuinbouwbedrijf Ammerlaan in Pijnacker nog dit jaar als eerste in de regio zal gaan boren.

Scenario aardwarmte in ontwikkeling
De Aardwarmtekring Vrijenban gaat in samenwerking een scenario voor de ontwikkeling van aardwarmte opstellen dat binnen een half jaar gereed zal zijn. De basis hiervoor vormt geologisch/seismologisch onderzoek. Op basis van kennis uit verrichte boringen in ons gebied zal het scenario telkens worden gepreciseerd. De gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp heeft hiervoor 250.000 beschikbaar gesteld. De TU Delft en DAP zullen binnen het 3O-programma (Onderzoek, Ontwikkeling en Onderwijs) de wetenschappelijke, technische en praktische uitdagingen oppakken. Hiermee zullen zij de bestaande `know how' in de Geothermie kunnen uitbreiden en innovatie introduceren.

Expertmeeting levert eerste input
De expertmeeting van 9 juli leverde input voor het scenario voor de ontwikkeling van aardwarmte, zowel voor de technische kant als voor de bestuurlijke- en organisatorische kant. Een groot aantal vraagstukken zijn aangedragen en een deel hiervan is beantwoord. Onbeantwoorde vragen vormen een opgave voor de komende tijd. Eén van de opgaven is om meer zicht te krijgen in de hoeveelheid te winnen aardwarmte op bepaalde dieptes in de ondergrond en hoeveel warmte er nu precies `waar' bovengronds nodig is. Een andere is het opstellen van een afsprakenkader over de manier waarop nieuwe initiatieven om te boren naar aardwarmte goed kunnen worden ingepast. Het is geen geringe taak, omdat een dergelijk afsprakenkader nog niet bestaat en het dus van de grond af aan zal moeten worden opgebouwd.