Ketenomkering vraagt omgekeerd gedrag
ALKMAAR, 20090714 -- De overheid wil van aanbod naar vraaggericht werken om een betere dienstverlening naar burgers en bedrijven te bevorderen. Echter, er verandert niets als een schakel in plaats van aanbieden gaat vragen naar de bekende en door henzelf bepaalde weg. Wil de keten omkeren dan is het aan burgers en bedrijven om het initiatief te nemen en zich anders te gaan gedragen naar de politiek. Het spel van stemmingsmakerij verandert alleen door de spelregels aan te passen.
Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 2010 wordt een uniek vrij toegankelijk en partijonafhankelijk kiesplatform opgezet om burgers en bedrijven naar de politiek te brengen. Initiatiefnemer is Hugo Meijers, directeur van Contraview. Het platform komt los van het presenteren van populaire stokpaardjes en actuele speerpunten met tijdelijke nieuwswaarde waarmee partijen denken te kunnen scoren. Dit is veel beloven zonder zicht op resultaat en ongewenste effecten. Centraal in het platform staan duurzaam belang gekoppeld aan ervaring met zowel werkwijze als geboekte resultaten van partijen. De weg naar resultaat dient namelijk ook een belang.
Alkmaar als innovatiestad is als eerste gekozen om het kiesplatform begin 2010 aan het publiek beschikbaar te stellen. Partijen worden voor die tijd uitgenodigd om wat ze willen gaan doen kenbaar te maken. Het platform adviseert de meest optimale fit met de partij die het individuele belang het meest behartigt. Aangezien dit altijd een fit op verkiezingsvoornemens van een partij is, gaat ervaring het inzicht in het realiteitsgehalte van deze voornemens vergroten. Iedereen kan opgedane ervaring met de politiek publiceren, zowel op inhoud als op gedrag van partijen. Ervaring van burgers en bedrijven bevestigen immers kundigheid en intentie.
In het najaar volgt hier meer over.
Contraview