Universiteit Leiden


* Nieuws

Twee grote NWO-subsidies voor conflictonderzoek

NWO heeft in totaal elf aanvragen binnen het thema Conflict en Veiligheid gehonoreerd. Twee van de aanvragen zijn afkomstig uit Leiden. Dr. Carsten Stahn van het Grotius Centre for International Legal Studies van Campus Den Haag ontvangt een half miljoen voor onderzoek naar de lokale effecten van internationale strafrechtelijke interventies.

De andere subsidie gaat naar het project `Waardenconflict: de invloed van verschillen in waarden op conflictescalatie en effectiviteit van interventies' van prof.dr. Naomi Ellemers.

Het Internationaal strafhof te Den Haag

Gerechtigheid
Stahn voert het onderzoeksproject `Post-conflict-justice and "local ownership"' uit samen met mede-aanvraagster dr. Larissa van den Herik, universitair hoofddocent bij de afdeling Internationaal Publiekrecht. Het onderzoek duurt vier jaar en brengt in kaart hoe de rechtspraak van internationale strafhoven en -tribunalen uitwerkt voor de maatschappijen waar deze gerechtigheid moet brengen. Het onderzoek richt zich op de vraag hoe dergelijke juridische interventies doorwerken in het nationale rechtssysteem en in hoeverre deze door de samenleving worden geaccepteerd.

Lokale maatschappij

Internationale juridische interventies bij conflicten worden nu vaak gekenmerkt door ad-hoc oplossingen en van buiten opgelegde hervormingsagenda's. Het onderzoeksproject van het Grotius Centre onderzoekt de juridische praktijk vanuit het perspectief van de lokale maatschappij. Vertegenwoordigers van de verschillende internationale strafhoven, de landen waar ze gerechtigheid moeten brengen, en beleidsmakers worden bij het project betrokken.

Carsten Stahn

Kennisoverdracht
Het project richt zich op drie onderzoeksvragen. Ten eerste omvat het een analyse van de beweegreden en methoden voor externe juridische interventie, of het nu is via internationaal strafrecht of via internationaal aangestuurde rechtshervorming. Een tweede onderdeel van het project bestaat uit een analyse van de maatschappelijke uitwerking van internationaal strafrecht. Daarbij wordt gekeken naar de effecten van strafrechtelijke onderzoeken en vervolging door het Internationaal Strafhof in de Democratische Republiek Congo, Oeganda, Soedan en de Centrale Afrikaanse Republiek. Het derde onderdeel onderzoekt de vraag hoe het Internationaal Strafhof kan bijdragen aan de betrokkenheid van de lokale samenleving bij de rechtspleging en hoe het de lokale rechtspleging en capaciteitsopbouw kan versterken, bijvoorbeeld door samenwerking en kennisoverdracht.

Overgangsjustitie
De resultaten van het onderzoek kunnen van belang zijn voor de ministeries van Buitenlandse Zaken en
Ontwikkelingssamenwerking. Deze hebben aangegeven behoefte te hebben aan kennis over welke vormen van overgangsjustitie kunnen bijdragen aan blijvende vrede en rechtvaardigheid.

Het onderzoeksproject van Naomi Ellemers wordt in een volgende nieuwsbrief belicht.

(14 juli 2009/Annemarike Stremmelaar/SH)

Webredactie - 14/07/2009