Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Start project de Kanteling: aan de slag met meedoen in de Wmo

De CG-Raad, Programma VCP en de Centrale Samenwerkende Ouderenorganisaties (CSO) zijn gestart met het project Kanteling Wmo. Samen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) gaan zij aan de slag met de compensatieplicht uit de Wet maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). Het ministerie van VWS is positief over het projectvoorstel en heeft een subsidie voor tenminste een jaar toegekend.

De compensatieplicht in de Wmo betekent: compenseer mensen voor de beperkingen die zij ten gevolge van een handicap of chronische ziekte ondervinden, op zon manier dat zij kunnen meedoen aan de samenleving. Een van de doelen van het project is een nieuwe modelverordening, waarin de compensatieplicht goed is uitgewerkt, op een manier dat hij recht doet aan de geest en letter van de wet.

De Kanteling

De Kanteling wil de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zo toepassen dat iedereen kan meedoen in de samenleving. Het belangrijkste doel van de Kanteling is de huidige uitvoering van de Wmo zo te kantelen dat participatie centraal staat. Dat vraagt een nieuwe manier van denken en doen: vanuit de hele persoon, vanuit oplossingen en niet slechts vanuit de bestaande voorzieningen. In de praktijk van alledag weten én mensen met een handicap én ambtenaren vaak niet goed wat er mogelijk is met de compensatieplicht. Nog te vaak kijken zij voor een probleem alleen naar het verstrekkingenboek en de bestaande voorzieningen. Terwijl het gaat om: hoe kan iemand meedoen? Wat gebeurt er in het leven van die persoon? Hoe heeft hij zijn leven georganiseerd, welke ambities heeft hij? Wat zijn zijn hobbys, welk vrijwilligerswerk heeft hij en bij wie gaat hij graag op bezoek? Wordt hij hierin belemmerd?

Mensen met een handicap zullen duidelijk moeten maken hoe hun leven eruit ziet en wat zij nodig hebben om mee te kunnen doen. Zo kunnen zij samen met de gemeente kijken welke belemmeringen uit het dagelijkse leven gecompenseerd moeten worden. Dat gaat verder dan het aanvragen van een concrete voorziening. Iemand vraagt geen tafeltje dekje aan, maar een compensatie omdat hij op dit moment en in deze keuken niet (langer) voor zichzelf kan koken.

Dit is een andere benadering dan de meeste mensen met een handicap en ambtenaren gewend zijn. Mensen met een handicap en ambtenaren moeten voortaan een gesprek aan de keukentafel voeren om uit te zoeken wat de vraag is en welke oplossingen op maat mogelijk zijn. Deze kanteling in denken en doen is de kantelgedachte.

Wat gaan we doen?

Deze nieuwe manier van denken en doen vraagt openheid voor de kantelgedachte en veel inzet van ambtenaren en mensen met een handicap. De CG-Raad, Programma VCP en de CSO gaan daarom lokale belangenbehartigers ondersteunen bij het in de praktijk brengen van de Kanteling. Daarvoor stellen zij een speciale consulent Kanteling aan.
De VNG ondersteunt vanuit zijn project de lokale ambtenaren. CG-Raad, Programma VCP en CSO willen in de Kanteling zoveel mogelijk samenwerken met de VNG.

De Kanteling in 14 gemeenten

De consulent Kanteling zal de komende drie jaar de lokale belangenbehartigers in totaal veertien gemeenten ondersteunen. Dat zijn de tien proefgemeenten waar de VNG mee is gestart: Almere, Arnhem, Doetinchem, Hof van Twente, Huizen, Kerkrade, Middelburg, Nieuwegein, Opsterland en de Rotterdamse deelgemeente IJsselmonde. Daarnaast zal de consulent Kanteling in vier andere gemeenten lokale belangenbehartigers en ambtenaren adviseren en ondersteunen. CG-Raad. Programma VCP en CSO zijn nog op zoek naar vier gemeenten waar men op een positieve manier de compensatieplicht wil invullen en verankeren.

(Geplaatst: 14 juli 2009)