Ingezonden persbericht
persbericht
'Lopers voor Titus' gaan voor Vrede en tolerantie
Sponsoractie tijdens de Vierdaagse
Dit jaar doen tientallen 'lopers voor Titus' mee aan de Vierdaagse. Zij zoeken zoveel mogelijk sponsors voor 'hun' Vierdaagse-kilometers, om daarmee bij te dragen aan het renoveren van de Titus-hof aan het Keizer Karel plein. De stad Nijmegen kan daarmee duidelijk laten zien dat inzet voor vrede en tolerantie nog steeds actueel is en blijvend aandacht verdient. Titus Brandsma deed dit en velen willen in zijn persoon dit besef levend houden. De 'lopers voor Titus' zijn goed herkenbaar: ze dragen allemaal een T-shirt met hett logo van het Titus Brandsma Memorial.
Nijmegen koos in 2005 Titus Brandsma tot "Grootste Nijmegenaar aller Tijden". Titus Brandsma verdient deze eretitel als geen ander. De stad Nijmegen moet Titus Brandsma koesteren.
Titus Brandsma werd geboren te Bolsward in 1881, trad in bij de paters Karmelieten in Boxmeer, werd in 1905 tot priester gewijd, en vanaf 1923 was hij hoogleraar aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen. Al in 1933 uitte hij zich fel tegen de nazistische ideologie. Hij werd in 1935 door het episcopaat benoemd tot geestelijk adviseur van de katholieke journalistenvereniging. In die functie heeft hij zich tijdens de Duitse bezetting verzet tegen pogingen om de katholieke pers te gebruiken voor propaganda ten gunste van de bezetter en de NSB. Reden genoeg om hem, in januari 1942, gevangen te zetten. Hij belandde uiteindelijk in concentratiekamp Dachau. Daar was hij een voorbeeld van moed en was hij velen tot steun. Hij was niet bestand tegen het kampregime, werd snel ziek, en overleed op 26 juli 1942.
In Nijmegen bestond tot voor kort op de locatie van het klooster Doddendaal waar hij in zijn Nijmeegse jaren woonde, de Titus Brandsma-kapel waarin jarenlang zijn gedachtenis in ere werd gehouden. Een aantal jaren geleden verhuisde deze herdenkingsplaats naar de kerk aan het Keizer Karelplein, die is omgedoopt tot Titus Brandsma Gedachteniskerk. De ruimte tussen de kerk en het Keizer Karelplein wordt grondig opnieuw ingericht en zichtbaarder te maken, zodat deze voortaan ook vanaf het Keizer Karelplein de aandacht trekt die ze verdient. Het is een groots project waar uiteindelijk tonnen voor nodig zijn.
Deze sponsoractie is deel van een reeks van acties. Tijdens de vierdaagse wordt aandacht gevraagd voor "Titus in het hart van Nijmegen". Een aantal lopers laten zich sponsoren door vrienden, kennissen en sympathisanten. Tijdens de Vierdaagse proberen we nog meer sponsoren te werven. Daarvoor heeft het Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking Nijmegen zijn ruimte ter beschikking gesteld. Het COS ligt aan de vertrek- en aankomstplaats van alle 40.000 Vierdaagse lopers. Daar hangt een groot doek met het portret van Titus Brandsma aan de gevel en is binnen een kleine tentoonstelling ingericht. Vrijwilligers van het Titus Brandsma Memorial geven daar verdere toelichting. Ook is de DVD met de plannen van het Titus Brandsma Memorial te bekijken. De 'lopers voor Titus' krijgen een gratis T-shirt en dvd.
Het gironummer van de campagne is 135897491 ten gunste van de Stichting Vrienden van Titus Brandsma o.v.v. Lopen voor Titus. Zie ook www.titusbrandsmamemorial.nl