Gemeente Utrecht
SV 2009, nr. 87 inzake de wachttijd bij burgerzaken
2009 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
87 Vragen van de heer J.A. Kleuver
(ingekomen 13 juli 2009)
Het is D66 opgevallen dat het op donderdagavonden bijzonder druk is bij de afdeling burgerzaken. Maandag 13 juli om 15.15u bezocht iemand uit de D66-gelederen zelf de afdeling burgerzaken voor een 'burgerzaak'. De wachttijd bedroeg 63 minuten. Er waren bezoekers die vertelden dat ze al twee uur wachtten (voor ons niet verifieerbaar). Er waren onvoldoende zitplaatsen voor de wachtenden. Onder de wachtenden waren mensen met krukken en senioren, voor wie geen zitplaats was. De hardwerkende en uiterst voorkomende ambtenaar die de kwestie afhandelde, verklaarde dat het vaak zo druk was. D66 heeft de volgende vragen aan het College.
1. Deelt u de mening van D66 dat een wachttijd van 63 minuten op een maandagmiddag te lang is?
2. Worden de wachttijden steekproefsgewijs of permanent gemeten? Zo nee, vormen onze vragen aanleiding om dat te doen? Zo ja, wat bedraagt de wachttijd?
3. Is topdrukte (deels) te voorzien? Zo ja, welke maatregelen worden bij Burgerzaken genomen om de wachttijd te verminderen?
4. Is het College ermee bekend dat er vaak te weinig zitplaatsen zijn? Wilt u daar iets aan doen?
5. Sommige loketten waren gedurende langere tijd onbezet. Daar kunnen natuurlijk heel goede redenen voor zijn, maar het ziet er niet klantvriendelijk uit. Voor de zekerheid: Wordt de loketcapaciteit van de afdeling Burgerzaken volledig benut?
6. Welke oplossingen zijn uitvoerbaar?
bijvoorbeeld:
. meer avondopenstellingen
. zaterdagopenstelling
. betere benutting loketcapaciteit
. vereenvoudiging administratieve systemen
. meer loketten
. iets waar wij nog niet aan gedacht hebben
7. Wat gaat u doen aan het tekort aan zitplaatsen?
8. Zijn er mogelijkheden om de wachttijd te veraangenamen? (leestafel, koffieautomaat zichtbaarder opstellen, laptopaansluitingen, digitale presentaties van Utrechtse faciliteiten). Zo ja, gaat u die mogelijkheden benutten?
9. Op eerdere vragen van D66 antwoordde het vorige College uit deze periode dat er bij Burgerzaken op gewezen wordt dat men zich via internet kan aanmelden als orgaandonor (mits de burgerzaak in kwestie zich daarvoor leent, uiteraard). Daarvan is ons echter niets gebleken. Gebeurt dat nog steeds? Zo nee, waarom niet?
---- --