Gemeente Haaren



Nieuwe start voor Den Hoek

De aanwezigen op de informatiebijeenkomst van maandag 6 juli in Helvoirt zijn vooral nieuwsgierig. Want wat gaat er nou precies gebeuren in Den Hoek? Waar komt de begrenzing en wat wordt er gebouwd en voor wie? En wanneer wordt een en ander gerealiseerd?

Wethouder Jan Brenninkmeijer, stedenbouwkundige Ellen Muskens, projectleider Leon Timmermans en afgevaardigde van het project Ruimte voor Ruimte Jack de Graaf gaan in op vragen en geven tekst en uitleg over de stand van zaken rondom woningbouwproject Den Hoek in Helvoirt.

Twee kanten op

Het doel van de informatiebijeenkomst is tweeledig. Aan de ene kant heeft de avond een informatief karakter over het ontwikkelingsproces van Den Hoek. Wat zijn de plannen voor dit gebied?

Aan de andere kant wil de gemeente graag de meningen horen van belangstellenden over de invulling van het project. Wat leeft er onder de dorpsbewoners, wat zijn de wensen, zorgen en verlangens van potentiële bewoners, van omwonenden en van dorpsbewoners?

Waarom Den Hoek?

Wethouder Jan Brenninkmeijer opent de avond met een stukje geschiedenis. Want tien jaar geleden al lag er een bestemmingsplan klaar voor woningbouwontwikkeling in Den Hoek. Er kwam echter een negatief advies van PPC (Provinciale Planologische Commissie) en het plan ging van tafel. In 2004 werd een streekplan ontwikkeld waarin uitsluitend Den Hoek 1 opnieuw als bouwlocatie ter sprake werd gebracht. Dat er iets moest gebeuren in Helvoirt werd intussen steeds duidelijker. De bevolkingssamenstelling veranderde. Jongere mensen trokken weg uit het dorp, ouderen bleven met te grote huizen zitten. De vraag naar betaalbare starterswoningen en kleinere seniorenwoningen steeg. Om Helvoirt als bloeiende gemeenschap op de kaart te houden was woningbouw een absolute must.

Sinds 2007 ligt er het Masterplan Woningbouw. Doel is om in alle kernen van de gemeente Haaren bouwprojecten gelijktijdig in procedure te brengen. In 2008 kreeg de gemeente groen licht van de provincie voor het ontwikkelen van bouwproject Den Hoek. Voorwaarde hierbij was dat in het gebied 20 tot 25 kavels beschikbaar zouden komen voor het project Ruimte voor Ruimte.

Ruimte voor Ruimte, wat houdt dat in?

De ontwikkelingsmaatschappij Ruimte voor Ruimte brengt bijzondere bouwkavels op de markt aan de rand van steden en dorpen in Brabant. Met de Ruimte voor Ruimte-regeling wordt de sloop van intensieve veehouderijen bekostigd. Voor iedere 1000 m2 gesloopte stal komt één bouwkavel in de plaats, maar niet per se op dezelfde plek. Het gaat dus vooral om de grotere kavels. In het project Ruimte voor Ruimte werkt de provincie samen met een aantal private partijen.

Wat, waar en hoe: inventariseren

Bij het opstellen van het stedenbouwkundig plan en het bestemmingsplan wordt de gemeente ondersteund door de adviesbureaus Compositie 5 en Agel Adviseurs. Stedenbouwkundige Ellen Muskens legt uit dat in dit stadium alleen nog maar sprake is van inventariseren. Er zal een gemengd woongebied worden ontwikkeld met onder andere seniorenwoningen, Ruimte voor Ruimte woningen en betaalbare starterswoningen (zowel huur- als koop), waarbij het ook mogelijk is te bouwen in eigen beheer, al dan niet collectief.

Wat betreft het landschap moet er in het gebied rekening worden gehouden met de Raamse Loop. Om de woonwijk mooi aan te sluiten aan het landschap zou het een optie kunnen zijn om de beek een stukje te verleggen. En om de aansluiting van de wijk op het dorp goed te laten verlopen, is het wenselijk het zichtkarakter naar de Sint Nicolaaskerk te handhaven.

Grootste knelpunt in het gebied vormt de spoorlijn, met name waar het gaat om geluidsoverlast, veiligheid en ontsluiting van de wijk op het dorp.

Vernieuwend of juist niet?

Om de discussie op gang te brengen en de meningen te peilen, legt Ellen Muskens de aanwezigen een zestal stellingen voor met betrekking tot de diverse mogelijkheden in karakter en uitstraling van de woningen en de nieuwe wijk. In het daaropvolgende halfuur kunnen de aanwezigen zich buigen over de stellingen.

In de evaluatie concludeert de wethouder dat een eigentijdse, moderne architectuur over het algemeen niet echt op prijs wordt gesteld door de aanwezigen. Kwaliteit in de openbare ruimte, het dorpse karakter en een sterke relatie met het landschap scoren hoog. Duurzame ontwikkeling is noodzakelijk, vinden ook de aanwezigen, maar moet niet gaan ten koste van het uiterlijk van de wijk.

Wat komt er globaal aan woningen?

Gedacht wordt aan zo'n 130 tot 150 woningen, als volgt onderverdeeld: eenderde starterswoningen, eenderde halfvrijstaande woningen en eenderde vrijstaande woningen (inclusief de Ruimte voor Ruimte woningen). Eventuele bedrijfswoningen komen mogelijk naast de spoorlijn en de Ruimte voor Ruimte woningen aan de rand van het gebied. Waar de kavels precies komen is op dit moment nog niet duidelijk

Zal de verkeersdrukte in het dorp toenemen?

Vanuit de zaal worden zorgen geuit over de verwachte toename van de verkeersdruk naar het dorp. De wethouder geeft aan dat voor dit probleem een regionale oplossing gezocht moet worden, om het huidige doorgaande sluipverkeer vanuit de A59 in te dammen. Hij verwacht veel effect van de aanleg van de Randweg Den Bosch-Vught. Daarmee ontlast je het dorp en maak je ruimte voor verkeer vanuit de nieuwe wijk.

Hoe gaat het proces verder?

Er wordt een stedenbouwkundig ontwerp gemaakt, dat ongeveer in oktober 2009 gereed zal zijn. Daarin wordt opgenomen waar de grenzen van de wijk komen liggen en hoe de wijk ontsloten gaat worden.

Tevens moeten overeenkomsten worden afgesloten met belanghebbenden zoals eigenaars van de grond. Hierna wordt een voorontwerp van het bestemmingsplan opgesteld (afgerond in april 2010). In dit stadium zijn nog allerlei aanpassingen en veranderingen mogelijk.

Vervolgens wordt het bestemmingsplan vastgesteld door de gemeenteraad (september 2010). Na vaststelling volgt mogelijk nog een beroepsprocedure bij de Raad van State. Afhankelijk daarvan kan er worden gebouwd, naar alle waarschijnlijkheid zal dat in 2011 of begin 2012 zijn. De woningen zullen vervolgens in fases worden gebouwd.

Wie komt in aanmerking voor een woning?

Iedereen die bij de gemeente staat ingeschreven als woningzoekende. De wethouder roept een ieder die in Den Hoek wil gaan wonen op zich zo snel mogelijk bij de gemeente te laten inschrijven.

Meer weten?

Meer informatie vindt u op de website van de gemeente Haaren: www.haaren.nl onder het kopje Wonen en omgeving, Woningbouwprojecten, Den Hoek Helvoirt.