FNV Bouw

Nu ook sociaal plan bij Limburg Kozijnen

Door hun eensgezinde afwijzing hebben de werknemers van Limburg Kozijnen de onfatsoenlijk korte opzegtermijn van twee weken weten tegen te houden. Ze doorbraken de halsstarrige houding van de directie van Doorwin, het moederconcern. "Om negen uur maandagochtend zeiden de leden vrijwel unaniem 'nee' tegen het directievoorstel", aldus regiobestuurder Henk Panhuizen van FNV Meubel & Hout. "Daarop heb ik tegen de directie gezegd dat ze toch echt iets moest doen. We zijn uiteindelijk uitgekomen op de normale opzegtermijn uit de timmercao en 0,7 als percentage van de kantonrechtersformule. Dat is weliswaar lager dan de 0,8 die de directie eerst aanbood, maar door de langere opzegtermijn wordt iedereen hier toch financieel beter van. Om half twee ging de overgrote meerderheid van de leden met deze nieuwe uitkomst akkoord."

De onderhandelingen over een sociaal plan voor Limburg Kozijnen in Sittard hebben weken gesleept. Aanvankelijk bood de directie van Doorwin niet meer dan 'een fooi' aan de 81 mensen die worden ontslagen. Er bleef namelijk weinig over van het budget voor het sociaal plan doordat zij er bedrijfskosten uit wilde betalen, zoals het vervoer van de werknemers die vanuit Kuin Kozijnen in Schagen bij De Vries in Gorredijk gaan werken. Toen die vlieger niet opging, kwam de directie voor de werknemers in Sittard met een opzegtermijn van twee weken. Ook die is nu van tafel. Henk Panhuizen: "Wel moesten we nog wat plooien gladstrijken bij de zogeheten afspiegeling. Die werd niet juist toegepast. Nu krijgt zo eerlijk mogelijk per leeftijdsgroep en gelijkwaardige functie degene met de minste dienstjaren ontslag aangezegd. Op 1 augustus begint de normale ontslagperiode."

Henk Panhuizen blijft het een drama vinden dat er in Limburg weer een bedrijf sluit. "Toch zijn de mensen nu opgelucht dat er duidelijkheid is. Ze hebben met hun standvastigheid bereikt wat er te bereiken viel. Nu gaan ze over tot wat echt belangrijk is: kozijnen maken en uitzien naar ander werk."

Vorige week gingen de werknemers in Schagen akkoord met hun deel van het sociaal plan. Daar verliezen 25 mensen hun baan. Er blijft een kleine groep verkoop- en administratief personeel in Schagen achter. Het merendeel van het productiepersoneel gaat pendelen naar Gorredijk. Niet van harte, want ze zitten elke dag twee keer anderhalf uur in de bus. Wel kunnen ze aanspraak maken op een verhuisvergoeding als ze in Friesland willen gaan wonen.