Ingezonden persbericht
Gezamenlijk persbericht Maastricht UMC+, Vivre
Kinderen en dementie: brug tussen jong en oud
Maastricht,13 juli 2009 Dementie is een ziekte waarop nog steeds een taboe rust. Voor veel mensen is het een moeilijk onderwerp om over te praten, dementerenden en hun familie schamen zich er vaak voor. Door de toenemende vergrijzing zullen echter steeds meer mensen in hun omgeving met dementie te maken krijgen. Ook kinderen.
Ouders en grootouders vinden het vaak moeilijk om kinderen uit te leggen wat dementie is, erkent prof.dr. Frans Verhey, hoofd van de Geheugenpoli van het Maastricht Universitair Medisch Centrum en het Alzheimer Centrum Limburg: "Niet alleen uit schaamte, maar ook omdat ze zelf moeite hebben om het ziektebeeld te begrijpen. Toch zijn kinderen beslist gebaat bij goede voorlichting. De ervaring leert ook dat zij nieuwsgierig zijn naar wat er aan de hand is. Bovendien zijn kinderen vaak beter dan volwassenen in staat om een dementerende op een onbevangen manier tegemoet te treden. Daarom hebben we samen met Vivre (Wonen, Welzijn, Zorg) 'Het Adoptieproject: Jong adopteert Oud' opgezet om kinderen in aanraking te brengen met dementie."
Adoptieproject
In de loop van het schooljaar zijn telkens kleine groepjes van zes kinderen van Basisschool Anne Frank een hele morgen op bezoek geweest in één van de afdelingen waar dementerende mensen wonen. In verpleeghuis La Valence in Maastricht worden ze begeleid door drie activiteitenbegeleidsters die ieder twee kinderen onder hun hoede hadden. Op die manier wordt voorkomen dat de kleinschalige afdelingen worden overspoeld door een grote groep kinderen. Bovendien kunnen de begeleiders beter ingaan op de reacties van de kinderen en de bewoners.
Maud Maas-Karel is activiteitenbegeleidster in La Valence en coördineert het project. "We hebben gekozen voor een grondige voorbereiding. Op school heeft de docent van groep 7 in samenwerking met Geert Leenders, medewerker van Alzheimercentrum Limburg, de leerlingen vooraf kennis laten maken met de problemen rond Alzheimer door middel van boekjes en een dvd. Daarna heb ik zelf in de klas gesproken over de dagelijkse praktijk. De hele groep heeft vervolgens een rondleiding gehad in La Valence en tenslotte is er ook een druk bezochte informatieavond gehouden voor de ouders. Het is belangrijk dat ook zij bekend zijn met dementie en het project. Als kinderen vragen hebben over deze ziekte kunnen ze nu ook bij hun ouders om opheldering vragen."
Kind aan huis
Intussen hebben diverse kinderen al meerdere malen het verpleeghuis bezocht. Sommigen zijn inmiddels kind aan huis en komen zelfs in hun vrije tijd een bezoekje brengen. Samen met de bewoners doen ze allerlei leuke en zinvolle activiteiten, zoals helpen met eten geven, krant voorlezen, schilderen, bloemschikken, samen zingen, wandelen etc..
De bewoners genieten van de aandacht en het contact met de kinderen. De kwaliteit van hun leven neemt hierdoor toe. Daarnaast worden vooroordelen en taboes ten aanzien van oudere mensen en dementie doorbroken.
Noot voor redacties