Gemeente Deurne


Helenaveen Groenste dorp van Nederland?
EF

De gemeente Deurne doet met de kern Helenaveen mee aan de groencompetitie Entente Florale 2009. Er wordt gestreden om de titel âGroenste dorp van Nederlandâ. Momenteel worden de laatste voorbereidingen getroffen. De Helenaveners steken samen met de gemeente de handen uit de mouwen om klaar te zijn voor de jurering op 17 juli.

De week voorafgaand aan de jurydag ziet er als volgt uit:

Zaterdag 11 juli: werkzaterdag
Op dit moment is de gemeente bezig met de laatste voorbereidingen. De inwoners van Helenaveen spelen hierbij een belangrijke rol. Op 11 juli is een werkzaterdag. De gemeente maakt dan samen met de inwoners het openbaar groen tip top in orde. Op 20 juni was de eerste werkzaterdag. De inwoners van Helenaveen hebben samen met de gemeente manden met bloemen gemaakt om het straatbeeld feestelijk aan te kleden. Daarnaast is er door de Helenaveners gewerkt in de eigen tuinen, zodat deze er keurig uitzien voor de jurydag. Ook de jeugd zet zich enthousiast in. Zo hebben de leerlingen van de basisschool maar liefst tien manden met bloemen gemaakt die aan de lichtmasten op de pleinen komen te hangen.

Maandag 13 juli: wethouder Lemlijn brengt weerworst naar zusters Natuurlijk hoopt de gemeente op mooi weer op 17 en 18 juli. Daarom brengt wethouder Nicole Lemlijn op maandag 13 juli een worst naar de zusters Clarissen van het Zonnelied.
In de regio is het brengen van een worst naar de zusters een bekend fenomeen en een oude traditie. De heilige Clara is de patrones van het weer. Toen de moeder van Clara met het kindje in haar buik in de kathedraal in Assisi kwam, kreeg ze een visioen dat haar kind de zon midden op de dag nog helderder zou doen schijnen. Daarom noemde ze haar dochter Clara, dat betekent: helder, schitterend. Het verleden speelt een belangrijke rol in de deelname aan Entente Florale, en dus besloot de gemeente Deurne om deze traditie in ere te houden.

Woensdag 15 juli: route publieksdag beschikbaar Route voor de publieksdag van 18 juli is klaar. De route is op te halen bij:
Gemeente Deurne Deurne Markt 1 / receptie
VVV Deurne Deurne Markt 2
De Gouden Helm en de Peelbascule Helenaveen Oude Peelstraat 3 IJsboerderij Willem III Hoeve Helenaveen Soemeersingel 127 Bed & Breakfast âde Oranjehoeveâ Helenaveen Soemeersingel 87 De Morgenstond Griendtsveen St. Barbarastraat 35

Vrijdag 17 juli: de jurydag
Op deze dag komt de jury Helenaveen bewonderen en beoordelen. De jury kijkt bijvoorbeeld naar de volgende aspecten:
⢠de visie van de gemeente op het groenbeleid en de praktische invulling daarvan;
⢠hoe ziet het openbaar groen eruit, maar ook hoe zit het met voortuinen en bedrijfsterreinen;
⢠hoeveel en welke recreatieve en toeristische voorzieningen heeft de gemeente;
⢠de samenhang tussen wonen, werken, natuur en ecologie; ⢠inrichtingselementen van het openbaar groen zoals vijvers, straatmeubilair en bloembakken.

De gemeente Deurne neemt het op tegen Ameland, Borger, Nieuw-Vossemeer en het in de buurt gelegen Lottum. In oktober wordt de winnaar bekend gemaakt. Wilt u meer informatie over de criteria en de beoordeling van de jury, klik dan hier.

Zaterdag 18 juli: fiets zelf de route
Jong en oud, iedereen is welkom om de route te fietsen die de jury op 17 juli beoordeelt. Vanaf 11 uur kunt u starten en u bepaalt zelf waar u begint en welk deel van de route u fietst. De totale route is ongeveer 20 kilometer.
Wilt u net als de jury ook een stukje wandelen? Dat kan! Het gebied waar nieuw hoogveen te vinden is kan tijdens een wandeling bekeken worden. Deze duurt ongeveer 50 minuten.
Alle bijzonderheden en wetenswaardigheden langs de route zijn op 18 juli duidelijk zichtbaar. Ook zijn er van 11.00 tot 17.00 uur deskundigen aanwezig die alles over het gebied kunnen vertellen. Een unieke kans dus, want naast een heerlijke fietstocht heeft u nu de mogelijkheid om net even wat meer te weten te komen over betoverend Helenaveen.

Kortingsbonnen bij routekaart
Bij het ophalen van de route die u af kunt leggen op 18 juli, ontvangt u verschillende kortingsbonnen. Ondernemers op de route bieden hun specialiteiten aan u aan voor een bijzondere Entente Florale prijs.

Bijzonderheden op de publieksroute
Naast de mooie natuur doet de route een aantal bijzondere plekken aan die u op 18 juli kunt bezichtigen:


1 Natuureducatie
Tijdens de renovatie van de school is er een tijd les gegeven in het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer. De leerlingen gingen toen vaak de Peel in en kregen dan biologielessen van de boswachters. Nog steeds krijgen de Helenaveense kinderen regelmatig biologieles in de prachtige natuur van Helenaveen. Vandaag is Staatsbosbeheer ook aanwezig om samen te bekijken wie er allemaal in de Helenavaart zwemmen en wonen. Ook kunnen zij eventuele vragen beantwoorden.


2 Gouden Helm en Peelbascule
De Gouden Helm neemt een bijzondere plek in binnen de Helenaveense gemeenschap. Het is een multifunctioneel gebouw waar van alles gebeurd en georganiseerd wordt. Denk daarbij aan gymlessen, vergaderingen, toneeluitvoeringen, dansvoorstellingen, eten met ouderen enzovoort. Een belangrijk onderdeel binnen de Gouden Helm is de Peelbascule. Een prachtig voorbeeld van een burgerinitiatief. Dat betekent dat de bewoners zelf meegedacht hebben aan de ontwikkeling. De Peelbascule wordt volledig door vrijwilligers gerund en is zeer succesvol. Er zijn allerlei heerlijke verse producten verkrijgbaar. Opbrengsten van de Peelbascule komen ten goed aan de Helenaveense verenigingen.


3 Gladde slang
In de peel komen van oudsher gladde slangen voor. Door de bebossing werden deze echter steeds zeldzamer. Staatsbosbeheer heeft onlangs een gebied geschikt gemaakt voor de gladde slang, compleet met schuil- en zonplaatsen. Hierbij zijn ook de oude padenstructuren in ere hersteld waarover men vroeger het veen afvoerde.


4. Landbouw ontwikkelingsgebied (LOG) en kleinschalige veeteelt Er is een zeer dunne scheidslijn tussen de natuur en de cultuur in de omgeving van Helenaveen. Het LOG ligt op slechts enkele meters afstand van het Natura 2000 gebied. De bedrijven die dicht bij het natuurgebied liggen zullen zeer zware regels opgelegd krijgen met betrekking tot onder andere de stikstofuitstoot. Dit zullen waarschijnlijk gesloten bedrijven worden waar dit goed te reguleren is. In het kleinschalige veeteelt gebied is het de bedoeling dat er op een laag niveau veeteelt bedreven gaat worden, kavels verkleinen door inzet van groen en weinig vee per hectare.


5. Eendagsputjes
Al lang geleden wisten mensen in de Peelstreek dat turf een goede brandstof was. Eeuwenlang staken zij turf voor eigen gebruik. Dat gebeurde in eendagsputjes, die net zo groot en diep waren als de hoeveelheid turf die één persoon in een dag kon steken. De volgende dag waren de putten volgelopen met grondwater en moest een nieuwe put gegraven worden. De eendagsputjes zijn in de natuur nog zichtbaar. Helaas liggen ze in een gebied dat voor bezoekers niet bereikbaar is.


6. Het onverenigbare verenigd
Bij dit punt kunt u de fiets even laten staan om al wandelend te genieten van een zeer bijzonder stukje natuur. Na de intensieve ontginning van het veen, koos men er enige jaren geleden voor om te proberen het oorspronkelijke hoogveen terug te krijgen in de Peel. Om dit te bereiken zijn grote stukken van het buitengebied van Helenaveen onder water gezet. Natte natuur en een beschermd dorpsgezicht lijken twee onverenigbare wensen. Maar in Helenaveen is dat wel gelukt. Het onverenigbare is verenigd. Bewoners konden blijven wonen zonder natte voeten te krijgen. Boeren en tuinders zijn uitgekocht om plaats te maken voor natte natuur ten dienste van hoogveenvorming. Zij vonden een andere uitdaging. De IJsboerderij Hoeve Willem III, Bed & Breakfast âde Oranjehoeveâ en de tingieterij zijn drie mooie voorbeelden van landbouw omgezet naar recreatie. U kunt op al deze locaties een kijkje nemen zodat u kunt zien hoe goed deze recreatiemogelijkheden passen in de natuurlijke omgeving. U kunt het veen in ontwikkeling bezichtigen tijdens een wandeling van ongeveer 50 minuten. Peter van Dijk is deskundige én bewoner van Helenaveen en hij kan u alles vertellen over deze bijzondere ontwikkelingen.

Aanvullende informatie
Wilt u meer weten over de deelname van Helenaveen aan Entente Florale, klik hier. Hier vindt u ook meer informatie over de criteria en de beoordeling van de jury.