Gemeente Best

Aanpak

Zo werkt Integrale Wijkontwikkeling Er is gekozen voor een resultaatgerichte manier van werken. Maar wat houdt deze manier van werken in? Bij alles wat we doen stellen we de vraag "wie is er beter van geworden?". Het antwoord zou altijd moeten zijn: "de bewoner". De dromen van de bewoners en de feiten en cijfers van de wijk worden gebruikt voor het bedenken van verbeteractiviteiten met resultaten die te meten zijn.Er zijn drie groepen mensen betrokken bij de aanpak:
* De Bewoners

* De Partners

* De Gemeente

Van al deze betrokkenen is er niemand die alleen de problemen kan oplossen. Onderstaand plaatje laat zien hoe de nieuwe werkwijze werkt. Per onderdeel volgt een korte uitleg.

Schema aanpak Wijkontwikkeling

Onderdeel Omschrijving
zorgen-en-dromen Uitgangspunt bij de aanpak zijn de `zorgen en dromen' van de bewoners. We vragen letterlijk aan de bewoners `Waar lig je wakker van?' en `Waar droom je van?' als je denkt aan het wonen in je eigen wijk. Vooraf krijgen bewoners een overzicht van de feiten en cijfers van hun wijk, bijvoorbeeld: aantal bewoners, leeftijden, nationaliteiten, aantal en soort woningen, klachten en opmerkingen over de wijk, bouwplannen, staat van de voorzieningen. Bewoners

Bewoners hebben in deze aanpak een belangrijke rol. Zij weten als geen ander wat er speelt in hun wijk. Tijdens de bijeenkomst bepalen de bewoners gezamenlijk wat de belangrijkste problemen in hun wijk zijn. Door de feiten en cijfers te vergelijken met de genoemde problemen wordt gekeken aan welke zaken voorrang gegeven moet worden.

De tweede belangrijke rol van bewoners is om mede te bepalen welke activiteiten succesvol zouden kunnen zijn. Door de bewoners hierin te betrekken is de kans op succes het grootst. Vervolgens worden ze direct betrokken bij het bedenken van mogelijke oplossingen. De bewoners worden gestimuleerd te zoeken naar oplossingen waar zij zelf een bijdrage aan kunnen en willen leveren. Dit is een extra kans om meer succes te halen.

Doordat bewoners zelf activiteiten gaan bepalen is de betrokkenheid bij de oplossingen groter dan wanneer deze vanuit de gemeente bedacht worden. De kans is ook groter dat het probleem naar tevredenheid van de bewoners wordt opgelost, ze hebben het immers zelf bedacht. Gegevensboek De feiten en cijfers over de wijk worden verzameld in een gegevensboek per wijk. Als over een droom geen gegevens beschikbaar zijn, worden deze door een enquête onder de bewoners alsnog boven tafel gekregen.
Gemeente De gemeente zorgt ervoor dat alle partijen (bewoners, ambtenaren, bestuurders en partners) samenwerken om tegemoet te komen aan de dromen van de bewoners. Het is de kunst rekening te houden met alle randvoorwaarden en afspraken, maar ook om flexibel te zijn ten aanzien van de dromen van de bewoners.
Maatschappelijke partners De maatschappelijke partners hebben een belangrijke ondersteunende rol bij de activiteiten. De partners kunnen zeer verschillende partijen zijn, denk aan winkeliers, de woningcorporaties, politie, scholen, Stichting Welzijn Best, enz. Activiteiten

Om de dromen te realiseren gaan bewoners aan de slag om concrete activiteiten te benoemen. Deze activiteiten in de wijk pakken zij samen met de verschillende partners op. Het kan zijn dat er meerdere activiteiten gestart worden die aan eenzelfde droom een bijdrage leveren.
Resultaat Vaak geven we alleen aan wat we hebben gedaan en niet wat het resultaat is geweest. Het gaat uiteindelijk om de vraag "Wie is er beter van geworden?". Het gaat erom het resultaat van de activiteiten uit te drukken in effecten voor de inwoner, zoals hun tevredenheid over de sociale cohesie in de wijk, de afname van het aantal bewoners met parkeerproblematiek en dergelijke. Dat is het uiteindelijke effect dat we willen behalen.