Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

13 juli 2009

Invoering van één Europese betaalmarkt gaat Nederland geld kosten

Met de lancering van de Europese Incasso op 1 november 2009 - waarbij we overgaan van Nederlandse naar Europese overschrijvingen en incasso's - wordt de volgende stap gezet naar één geïntegreerde Europese betaalmarkt: de Single Euro Payments Area (SEPA). Deze heeft als doel de kosten van het betalingsverkeer te verlagen. Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht blijkt dat de kans groot is dat dit doel in Europees verband gehaald wordt. Echter, om het belang van de Europese markt te dienen, moeten sommige landen - waaronder Nederland - concessies doen.

De verandering van nationale betaalsystemen naar één geïntegreerde Europese betaalmarkt vereist van de aanbieders van de huidige betaalsystemen dat ze internationaal opereren. Momenteel zijn VISA en MasterCard de enige aanbieders van systemen voor Europese betaalmiddelen. Deze potentiële duopolie kan leiden tot een verhoging van de kosten voor de consument omdat er verder nog geen concurrerende partijen in de markt aanwezig zijn. De introductie van nieuwe spelers in de markt voor Europese betaalmiddelen kan deze kostenstijging verminderen.

Aanzienlijke kostenbesparingen

In haar onderzoek werkt Renske Overeem van de Universiteit Utrecht verschillende scenario's uit, om een schatting te maken van de mogelijke kostenbesparingen door het toevoegen van nieuwe systemen voor betaalmiddelen. Zij concludeert dat de nieuwe betaalsystemen bijdragen aan een efficiëntere Europese betaalmarkt. Vooral Italië en Spanje blijken baat te hebben bij een geïntegreerde Europese betaalmarkt omdat hun huidige nationale betaalsystemen veel minder efficiënt werken dan bijvoorbeeld ons Nederlandse PIN-systeem. Voor Nederland zullen de kosten juist stijgen bij de overgang naar de SEPA.

Efficiëntie van PIN is niet te evenaren

Volgens Overeem gaat een verhoging van de efficiëntie van het betalingsverkeer in het ene land vaak ten koste van het andere. Aangezien Nederland met PIN een van de meest efficiënte betaalmarkten heeft, is dit bij de overgang naar SEPA moeilijk te evenaren en zullen de kosten in Nederland wellicht flink stijgen. Daarom zal de Nederlandsche Bank de banken moeten aansporen het huidige efficiëntieniveau te behouden. 'Om de efficiëntie van het Nederlandse betalingsverkeer te beschermen, moeten de banken zich proactief opstellen. De deelname van Nederlandse banken in het geheel nieuw betaalsysteem, eventueel door het linken van PIN aan andere Europese systemen, zou één van de opties kunnen zijn', aldus Overeem.

Rapport

'The integration of the European card payments market; Perspectives of new card schemes', R. Overeem, ISBN: 978-90-5213-173-3, uitgever: Kennispunt Recht, Economie, Bestuur en Organisatie, Universiteit Utrecht, (030) 253 7025, kennispunt.rebo@uu.nl. De samenvatting van het rapport en recensie-exemplaren zijn beschikbaar.

Het Kennispunt Recht, Economie, Bestuur en Organisatie heeft als taak een brugfunctie te vervullen tussen Universiteit en Maatschappij. Het onderzoek wordt uitgevoerd door gemotiveerde en getalenteerde studenten onder professionele begeleiding en coördinatie van het Kennispunt. De kwaliteit van het onderzoek wordt gewaarborgd door de deskundige begeleiding van wetenschappelijk personeel uit het relevante vakgebied. Voor meer informatie www.uu.nl/kennispunten/rebo.

Meer informatie

Judith Beugels, Kennispunt Recht, Economie, Bestuur en Organisatie, (030) 253 7010, J.Beugels@uu.nl.

B.g.g. Peter van der Wilt, persvoorlichter Universiteit Utrecht, (030) 253 3705, P.M.vanderWilt@uu.nl.