Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 13 juli 2009

25 miljoen voor onderzoek naar energie uit planten en algen

Hoogleraar Klaas Hellingwerf richt zich op biobrandstof

Gepubliceerd op 13 juli 2009

Het onderzoeksprogramma `Towards Biosolar Cells', waar ook de Universiteit van Amsterdam deel van uitmaakt, krijgt van het kabinet een subsidie van 25 miljoen euro. Bij het programma zijn zes universiteiten, drie topinstituten, dertig bedrijven, een hbo-instelling en de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) betrokken. Voor de Universiteit van Amsterdam (UvA) is prof. dr. Klaas Hellingwerf, hoogleraar Algemene micro-biologie, nauw bij het project betrokken.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft het programma voorgedragen omdat het onderzoek een bijdrage gaat leveren aan duurzame energie, verbetering van de voedselvoorziening en duurzame biomassa. Het onderzoek richt zich op een verhoogde efficiëntie van de omzetting van zonlicht in energie en bouwstoffen door planten en algen, de zogenaamde fotosynthese. Ook wordt er een deel van het programma ingezet voor de ontwikkeling van kunstmatige bladeren.

Voor Hellingwerf was de impuls van 25 miljoen hoognodig. `We zijn erg blij met de goedkeuring door het kabinet. De opluchting was groot toen we het goede nieuws te horen kregen. Dit was de impuls voor fotosynthese-onderzoek waar we in Nederland op zaten te wachten. Het geld was hard nodig om het gat in te vullen dat de afgelopen jaren is ontstaan.' De groep van Hellingwerf gaat zich in het onderzoeksprogramma bezighouden met het biologische gedeelte van fotosynthese-onderzoek, in het bijzonder het onderzoek naar het produceren van biobrandstof met behulp van algen.

De universiteiten en topinsituten bundelen hun hoogstaande kennis op het gebied van fotosynthese, biofysica, biochemie, bionanotechnologie, genomics en fysiologie. Aan het programma neemt een dertigtal bedrijven deel.

Programma 'Towards Biosolar Cells'

Het programma 'Towards Biosolar Cells' bestaat uit drie delen:
* Het verhogen van de fotosynthetische efficiëntie van planten. Het resultaat is dat er meer biomassa per hectare wordt geproduceerd voor energie of voedsel (bijvoorbeeld meer, grotere of zwaardere planten).

* De directe productie van biobrandstoffen zonder dat de biomassa (planten) geoogst hoeft te worden. Resultaten zijn bijvoorbeeld fotosynthetische cyanobacteriën of algen die butanol (een alcohol vorm dat als biobrandstof kan dienen) produceren.
* Het combineren van natuurlijke en technische onderdelen. Het resultaat is een zonnecollector die brandstof levert in plaats van elektriciteit.

Naast het onderzoeksprogramma is er een deelprogramma ingericht om het onderwijs in de fotosynthese te versterken. Behalve op universitair en hbo-niveau worden er projecten opgezet om middelbare scholieren enthousiast te maken voor de ontwikkelingen in de wetenschap van de fotosynthese.
Bron: UvA Persvoorlichting