Gemeente Etten-Leur

Gemeenteraad: Agenda van de opiniebijeenkomst op 13 en 14 juli

Het presidium van de gemeenteraad maakt bekend dat op maandag 13 juli en dinsdag 14 juli aanstaande 's avonds vanaf 19.30 uur een openbare opiniebijeenkomst wordt gehouden. Op maandag 13 juli kunt u van 19.00 uur tot 19.30 uur in de Schonckzaal op een informele wijze van gedachte wisselen met de raads- en burgerleden. Om 19.30 uur start de opiniebijeenkomst. Tijdens de opiniebijeenkomst komen de volgende onderwerpen achtereenvolgens aan de orde:

Maandag 13 juli ­ aanvang 19.00 uur ­ locatie: Schonckzaal en vanaf 19.30 uur in kamer 1.04 A/B vergadercentrum

Blok Ruimtelijke Zaken
· Voorstel over vaststelling aanpak Pottenbakkerstraat: Op 15 september 2008 heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan "Schoenmakershoek-Oost" vastgesteld. Hierin is bepaald dat de hoofdontsluiting van deze wijk plaats vindt vanaf de randwegen Tuindersweg en Donkerstraat. Deze wegen hebben de functie van wijkontsluitingsweg B. De Pottenbakkerstraat ligt in het verlengde van de Donkerstraat. Voorgesteld wordt aan de Pottenbakkerstraat de functie van gebiedsontsluitingsweg B toe te kennen hetgeen de herkenbaarheid in de verkeersafwikkeling bevordert. In het najaar 2009 wordt gestart met het bouwrijp maken van het plangebied van Schoenmakershoek-Oost. De gronden in dit plangebied zullen naar verwachting medio 2010 bouwrijp worden opgeleverd. In samenhang met het bouwrijp maken wordt in het tweede kwartaal 2010 de fysieke aanpassing van de Pottenbakkerstraat van erftoegangsweg naar gebiedsontsluitingsweg B uitgevoerd. De aanpassing bevat het aanpassen van de snelheidsremmende maatregelen, de aanleg van een aanliggend fietspad en het aanbrengen van stil asfalt. Uiteindelijk zal via een verkeersbesluit het snelheidsregiem worden gewijzigd van 30 km per uur naar 50 km per uur. Beoogd wordt een goede en vlotte afwikkeling van het verkeer aan de noordoostzijde van de gemeente.

· Voorstel over het uitvoeringsprogramma GVVP 2010 en vaststelling van de inhoudsopgave actualisatie GVVP 2010-2015
Bij de vaststelling van het gemeentelijk verkeers- en vervoersplan (GVVP) in 2006 is afgesproken te gaan werken met jaarlijkse uitvoeringsprogramma's op grond van de in het GVVP opgenomen beleidslijnen en verkeer- en vervoerprojecten. Gelijktijdig met het voorleggen van het uitvoeringsprogramma voor het komende jaar wordt een evaluatie van het uitvoeringsprogramma van het voorgaande jaar gepresenteerd. De afgelopen periode is op deze manier uitvoering gegeven aan het GVVP 2006-2010. Het uitvoeringsprogramma 2010 omvat in elk geval de volgende projecten: Het OV-toegankelijk maken van verschillende bushaltes (3e fase); In samenwerking met Prorail plaatsen van een verkeersregelinstallatie op het kruispunt Liesbosweg-Lage Vaartkant en de vormgeving van dit kruispunt op deze verkeersregelinstallatie aanpassen;
Uitvoeren van mensgerichte maatregelen zoals het continueren van het BVL-project, deelnemen aan regionale en landelijke verkeersveiligheidsacties en uitvoeren van overige gedragsbeïnvloedende maatregelen in samenwerking met de politie en plaatselijke afdeling van Veilig Verkeer Nederland. Het is de bedoeling om dit beperkte uitvoeringsprogramma nog aan te vullen nadat het geactualiseerd GVVP 2010-2015 in mei 2010 door de raad is vastgesteld. Basis voor dit geactualiseerde GVVP wordt gelegd met de nu in procedure zijnde inhoudsopgave, waarin wordt aangegeven welke onderwerpen in het GVVP 2010-2015 aan de orde dienen te komen




· Voorstel tot het nemen van een projectbesluit Oude Baan voor het bouwen van twee kantoren
Het college stelt aan de gemeenteraad voor, om na de zomervakantie de planologische procedure op te starten die nodig is om medewerking te kunnen verlenen aan de bouw van twee kantoorgebouwen met bijbehorende parkeerplaats aan de Oude Baan. Het is de bedoeling dat de parkeerplaats in de avonduren en weekenden beschikbaar is voor derden, bijvoorbeeld bezoekers van het nabij gelegen sportpark Hoge Neerstraat.

· Ter kennisname: notitie Stadsbeheer
In deze notitie wordt verantwoording afgelegd over de uitgevoerde werkzaamheden in 2008, er wordt ingegaan op het lopende jaar 2009 en de plannen voor 2010 worden toegelicht. Als peildatum voor deze notitie is 31 maart 2009 gehanteerd. Alle werkzaamheden en onderzoeken die na deze datum zijn uitgevoerd, zijn niet meer in deze notitie verwerkt.

Blok Maatschappelijke Zaken/Ruimtelijke Zaken.
· Voorstel over de gedachtewisseling met het jongerenplatform over een jongerencentrum
Vorig jaar heeft het Jongerenplatform contact gezocht met alle politieke partijen om de onderlinge contacten te verbeteren. Met bijna elke partij is een gesprek geweest en uiteindelijk ook een gezamenlijke discussie met alle partijen op 10 november jl. over voornamelijk een nieuw jongerencentrum en uitbreiding van het aantal jongerenwerkers. Op een vraag van de gemeenteraad heeft het jongerenplatform een notitie opgesteld over een jongerencentrum. Over deze notitie vindt een gedachtewisseling plaats.

· Voorstel over het vaststellen van de notitie mantelzorg Dit voorstel beoogt uitsluitend door middel van regels de huisvestingsmogelijkheden ten behoeve van mantelzorg vanuit ruimtelijk-planologisch oogpunt te verruimen. Dit om onder voorwaarden medewerking te verlenen aan verzoeken tot uitbreiding van een woning of een andere oplossing voor huisvesting ten behoeve van mantelzorg en om aan te geven wat hiervoor dan het geschikte juridische instrumentarium is. De maximale bouwmogelijkheden voor huisvesting voor mantelzorg worden in deze notitie dan ook uiteengezet. Binnen deze regels hebben de inwoners de keuzemogelijkheid om zelf te bepalen voor welke vorm van huisvesting men kiest.

· Voorstel over het geven van een reactie op de concept ruimtelijke visie West- Brabant
De Ruimtelijke Visie West-Brabant 2030 brengt op hoofdlijnen de ruimtelijke strategie van de regio in kaart. Deze strategie beoogt een collectief draagvlak, geeft vorm en richting aan gezamenlijk gedragen doelen en biedt voldoende ruimte om nadere afwegingen te maken op het lagere schaalniveau. Het gemeenschappelijke kader is een permanente herinnering aan het zelfbewustzijn van de regio, vooral in de dialoog over de positionering ten opzichte van Rotterdam en Antwerpen. Daarnaast dient de ruimtelijke visie als een belangrijk document in het kader van de in voorbereiding zijnde provinciale "Structuurvisie Ruimtelijke Ontwikkeling". Beoogd effect is om één overkoepelende ruimtelijke visie voor West-Brabant om (in het bijzonder) gemeentegrensoverschrijdende ontwikkelingen ­ door middel van regionale samenwerking - op elkaar te kunnen afstemmen en daarmee de realiseringskansen te vergroten.

· Ter kennisname: jaarplan sport 2009 en evaluatie 2008 Op 17 december 2007 heeft de gemeenteraad de sportbeleidsnota 2008-2011 vastgesteld. In de sportbeleidsnota wordt de visie en doelstellingen met betrekking tot het gemeentelijk sportbeleid voor de eerstkomende 4 jaren beschreven en wordt waar mogelijk een doorkijk gemaakt naar het jaar 2020.




In de sportbeleidsnota is de verplichting voor het college opgenomen om ieder jaar een jaarplan sport op te stellen. Een jaarplan sport waarin in deel A wordt teruggekeken op projecten/activiteiten die in het afgelopen jaar zijn uitgevoerd en/of georganiseerd en waarbij in beeld wordt gebracht welke effecten deze projecten/activiteiten hebben gehad (= monitoren). Daarnaast wordt in een jaarplan uitleg gegegeven waarom aanvankelijk geplande projecten/activiteiten (nog) niet zijn uitgevoerd. Vervolgens wordt in deel B van het jaarplan vooruitgeblikt op hetgeen er dit jaar op de rol staat.

Blok Bestuurlijke Zaken
· Voorstel over de deregulering APV
Bij besluit van 17 december 2007 heeft de gemeenteraad het college opdracht gegeven om de in het kader van het (regionale) project Administratieve lastenverlichting door de raad gemaakte beleidskeuzes uit te werken in een concreet wijzigingsvoorstel van de Algemene plaatselijke verordening (APV).
Tijdens de inspraakprocedure is door een aantal organisaties zienswijzen ingediend. Een aantal van deze zienswijzen heeft geleid tot aanpassing van de nieuwe APV. De gemeenteraad wordt voorgesteld de gewijzigde APV vast te stellen.

Dinsdag 14 juli ­ aanvang 19.30 uur ­ locatie: raadzaal

Blok Ruimtelijke Zaken
· Voorstel over het bevestigen van het beroep tegen het besluit tot gedeeltelijke goedkeuring bestemmingsplan Schoenmakershoek Oost Bij besluit van 28 april 2009 hebben Gedeputeerde Staten gedeeltelijk goedkeuring verleend aan het bestemmingsplan "Schoenmakershoek-Oost". De gemeenteraad heeft dit plan bij besluit van 15 september 2008 vast gesteld. Gedeputeerde Staten hebben goedkeuring onthouden aan de gronden met de bestemming "Woongebied uit te werken" gelegen binnen de geurcontour van het agrarische bedrijf Donkerstraat 29 in het noordoostelijk deel van het plangebied.
De reden tot het instellen van beroep vormt de motivering die door Gedeputeerde Staten is gehanteerd bij het vaststellen van de in acht te nemen afstand tussen woningbouw en aangrenzende agrarische bedrijven.
In het belang van alle betrokken partijen wordt voorgesteld een onafhankelijk oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State te vragen.

· Voorstel over het al dan niet indienen van een zienswijze op de begroting 2010 van Milieu en Afval Regio Breda (MARB) en kennis te nemen van het jaarverslag 2008 Ingevolge artikel 34 van de Wet gemeenschappelijke regelingen (hierna: Wgr) stelt het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke regeling de begroting vast in het jaar voorafgaande aan dat waarvoor zij dient. Hieraan voorafgaand wordt op grond van artikel 35 van de Wgr deze (ontwerp) begroting voorgelegd aan de bij de Regeling aangesloten gemeenteraden met het verzoek een eventuele zienswijze naar voren te brengen bij het dagelijks bestuur van de gemeenschappelijke regeling. Het dagelijks bestuur voegt vervolgens de commentaren waarin deze zienswijze is vervat bij de ontwerp-begroting en biedt deze aan het algemeen bestuur aan. Voorgesteld wordt ten aanzien van de MARB geen zienswijze naar voren te brengen.

Blok Maatschappelijke Zaken
· Voorstel over de wijziging van de gemeenschappelijke regeling WVS-groep WVS-groep (Werkvoorzieningsschap West Noord-Brabant) is een gemeenschappelijke regeling van negen gemeenten, waaronder de gemeente Etten-Leur en is opgericht voor de uitvoering van de Wet sociale werkvoorziening (Wsw). Met ingang van 1 januari 2008 is de Wsw gewijzigd. Als gevolg van deze wijziging, alsmede de invoering van de Wet dualisering medebewindsbevoegdheden, is de tekst van de huidige gemeenschappelijke regeling niet meer in overeenstemming met de vigerende wetgeving. Daarom dient de




tekst van de gemeenschappelijke regeling geactualiseerd te worden. Het betreft hier een technische aanpassing van de gemeenschappelijke regeling. De gemeenteraad wordt voorgesteld de geactualiseerde gemeenschappelijke regeling vast te stellen.

· Voorstel over het al dan niet indienen van een zienswijze op de begroting van de WVS 2010 alsmede kennis te nemen van de jaarstukken van de WVS 2008 Ingevolge de artikel 34 van de Wet gemeenschappelijke regelingen (hierna: Wgr) stelt het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke regeling de begroting vast in het jaar voorafgaande aan dat waarvoor zij dient. Hieraan voorafgaand wordt op grond van artikel 35 van de Wgr deze ontwerpbegroting 2010 voorgelegd aan de bij de regeling aangesloten gemeenteraden met het verzoek een eventuele zienswijze naar voren te brengen bij het dagelijks bestuur van de gemeenschappelijke regeling. Het dagelijks bestuur voegt vervolgens de commentaren waarin deze zienswijze is vervat bij de ontwerp-begroting, zoals deze aan het algemeen bestuur wordt aangeboden. Voorgesteld wordt ten aanzien van de WSW geen zienswijze naar voren te brengen.

Blok Bestuurlijke Zaken
· Voorstel over het beschikbaar stellen van een krediet voor de bouw van school Het Hooghuis
Op 13 november 2006 heeft de gemeenteraad de beleidsnotitie "het Hooghuis" vastgesteld. Hiermee is aan het college van B&W de opdracht gegeven om een Brede School+ te realiseren in het huidige park Hooghuis, conform variant D6. Het bestemmingsplan is inmiddels vastgesteld en goedgekeurd door de Provincie. Tegen de goedkeuring van het bestemmingsplan is beroep ingesteld bij de Raad van State. Op 4 juni heeft de hoorzitting plaatsgevonden. Medio juli wordt de uitspraak verwacht. Indien het beroep ongegrond wordt verklaard, kan gestart worden met de aanbesteding van de school. Voorgesteld wordt om in afwachting van de uitspraak van de Raad van State een krediet beschikbaar te stellen voor de bouw van de Brede School+ in Het Hooghuis. Op 22 juni 2009 heeft de gemeenteraad in het kader van de herijking projectenbundel wederom ingestemd met de bouw van de school Hooghuis en verzocht tot uitvoering over te gaan.

· Voorstel over de vaststelling van het inkoopprotocol Het huidige Handboek Inkoop en Aanbestedingen geldt sinds januari 2002. Sindsdien is er veel veranderd op het gebied van de wet- en regelgeving. Op Europees niveau is een nieuwe Aanbestedingsrichtlijn in werking getreden "voor de coördinatie van de procedures voor het plaatsen van overheidsopdrachten: voor werken, leveringen en diensten" (Richtlijn 2004/18/EG), zijn er van tal Mededelingen van de Europese Commissie verschenen en zijn in de jurisprudentie belangrijke uitspraken verschenen. Op nationaal niveau is de Wet dualisering gemeentebestuur in werking getreden en zijn regels vastgesteld ter implementatie van de Richtlijn 2004/18/EG (o.a. het Besluit aanbestedingsregels voor overheidsopdrachten (Bao). Al deze ontwikkelingen hebben invloed op het gemeentelijke inkoopbeleid. Ook heeft de gemeentelijke organisatie sinds 2002 een ontwikkeling doorgemaakt. Hierdoor is het wenselijk om ook de aspecten van het inkoopbeleid die betrekking hebben op organisatorische aspecten te actualiseren. Het voorliggende voorstel voorziet hierin.

· Voorstel over het vaststellen van het voorkeursrecht ex WVG voor gebied Spoorzone
Het college van burgemeester en wethouders van Etten-Leur heeft het voorkeursrecht ex Wet voorkeursrecht gemeenten gelegd op eigendommen in het gebied Spoorzone. De gemeenteraad moet vervolgens binnen drie maanden beslissen of dit voorkeursrecht wordt verlengd.




· Voorstel over een beslissing op het bezwaar tegen het vaststellen van het voorkeursrecht ex WVG voor gebied Bankenstraat Op advies van de Commissie voor de bezwaarschriften stelt het college aan de gemeenteraad voor om het ingediende bezwaar tegen de verlenging van het voorkeursrecht tot koop van gebouwen en gronden op de locatie Bankenstraat/Hoge Haansberg Zuid, ontvankelijk maar ongegrond te verklaren.

Aansluitend aan de opiniebijeenkomst van dinsdag 14 juli worden de voormelde voorstellen zowel van maandag, 13 juli als van dinsdag 14 juli behandeld in een openbare raadsvergadering. Deze besluiten zijn dan officieel genomen en kunnen worden uitgevoerd.

De agenda inclusief bijlagen kan door alle belangstellenden vanaf maandag, 6 juli 2009 worden ingezien in de openbare bibliotheek Etten-Leur, Anna van Berchemlaan 4 en in het informatiecentrum van het stadskantoor, Roosendaalseweg 4. Voor vragen kunt u zich wenden tot de griffie, tel: 076-5024365/5024367 of per e-mail: griffie@Etten-Leur.nl. De volledige agenda is beschikbaar op de gemeentelijke internetsite bij Bestuur & beleid > Gemeenteraad > Opiniebijeenkomsten > Alle vergaderingen in 2009 > 13 en 14 juli