Ingezonden persbericht
Mijne dames en heren van de pers,
bij deze ons persbericht voor 12 juli, inzake het concert van Lisa Jacobs , een van de aanstormende viool- talenten hier te lande. Misschien zelfs al wel enigszins gearriveerd, gelet op haar recente optredens op het Amsterdamse Grachten-festival etc.
Let op, Lisa Jacobs concerteert in de Vlissingse St. Jacobskerk, hebt u dat ? Zou u dat duidelijk willen doorgeven ?
In Veere bleek het concert nagenoeg onmogelijk vanwege Veere-Schotland 1809, een nogal grootschalig historisch event in Veere tezelfdertijd, met veel kanongebulder, geamputeerde ledematen en wat dies meer zij.
Toch bleek er in Veere wel degelijk iets mogelijk, namelijk een eveneens door MuziekPodium Zeeland (mede) georganiseerd concert van het ensemble "Twee Violen en een Bas", welke muziek speelt van rond 1800, zijnde de bijdrage van MPZ aan dit spraakmakende Veerse event.
Twee concerten van geheel verschillende aard op geheel verschillende locaties, maar wel op dezelfde tijd, voor een keer moet dat kunnen.
Wij rekenen erop dat u iets nuttigs en behartenswaardigs met deze informatie doet, in de vorm van een fraaie voorbeschouwing dan wel een markante vermelding in uw agenda.
Waarvoor wij bij voorbaat dank zeggen.
WK
MuziekPodium Zeeland
In en i.s.m. de St. Jacobskerk Vlissingen
Zondag 12 juli, 15.30 uur
Let op: verandering van locatie !!!
St. Jacobskerk, Oude Markt 2, Vlissingen
Entree: 15 euro / Donateurs-CJP: 12 euro
Reserveren: 0900-3300033 / www.theaterverkoopzeeland.nl
Informatie: 0118-623650 / www.muziekpodiumzeeland.nl
Lisa Jacobs (viool) en Sander Sittig (piano)
Werk van o.a. Debussy, Strauss, Ysaye en Szymanowski.
De 22-jarige Lisa Jacobs is éĂ©n van de grote viooltalenten, die Nederland rijk is. Uiteraard is daar Janine Jansen, vorig jaar speelde Frederike Saeijs in Zeeland en nu dus Lisa Jacobs.
Ze studeerde bij o.a. Ilya Grubert, Julian Rachlin en Maxim Vengerov. Jacobs won in 1999 het Prinses Christina Concours, de publieksprijs op het Jascha Heifetz-concours in 2005 en kreeg in 2008 de prestigieuze Grachtenfestivalprijs. Vanaf haar debuut in 2002 bij het Koninklijk Concertgebouw Orkest o.l.v. Riccardo Chailly heeft ze in alle grote en kleine zalen van de wereld gespeeld. Ook in de kleine dus, omdat ze kamermuziek een warm hart blijft toedragen.
Tot slot nog een perscitaat: "Lisa Jacobs glorieert in Beethoven"..de pas 22-jarige Lisa Jacobs blinkt uit in geserreerd gepassioneerd spel. Met haar warme toon brengt zij de prachtige lyriek van deze Romance tot leven. Nadat de laatste toon geklonken heeft duurt het dan ook enige tijd voordat het publiek zich ontlaadt met een staande ovatie. (februari 2008)
Voor degenen die zich tot slot afvragen wat MuziekPodium Zeeland in Vlissingen te zoeken heeft, kan het antwoord simpel zijn: heel veel.
Om te beginnen is de St. Jacobskerk een fantastische locatie met buitengewoon aardig en trouw personeel en publiek.
Voorts heeft Vlissingen een stedelijke charme, die elders in Openluchtmuseum Zeeland wel eens gemist wordt, het is er rommelig, soms desolaat, maar karakter heeft het wel.
MuziekPodium Zeeland is derhalve voornemens in 2010 een aantal concerten in de Jacobskerk te organiseren en dit concert kan als een veelbelovende opmaat beschouwd worden.
MuziekPodium Zeeland en Stichting Veere-Schotland presenteren
Zondag 12 juli, 15.30 uur
Grote Kerk Veere, Oudestraat 26, Veere
Entree: 2,50 euro
Twee Violen en een Bas
Muziek en verhalen uit de tijd van Napoleon
De roemruchte 'Walcheren Waltz' verscheen in Engelse dansboeken in het jaar 1810, zo ongeveer het enige aangename aandenken dat het Engelse leger had van de mislukte invasie van 1809 in Zeeland. Deze wals horen we terug in het programma dat Twee Violen en een Bas wijdt aan de Oranjes, Napoleon en de Engelsen rond 1800.
Samen met veel andere muziek uit die tijd, zoals 'Prince Royale' of 'La Joye du Père Duchesne', allebei uit het handschrift van de Maastrichter violist P.J. Vanpelt die net als het gros van zijn stadgenoten enorm op de hand van de Fransen was.
Of' The Dutch Skipper', een melodie die we ook in het Amsterdamse 'Boeren Lieties en Contradansen' terugvinden....maar dan als' Galliarde EngelsÂ’.
Twee Violen en een Bas speelt al 30 jaar de muziek uit de oude Hollandse steden. Klassieke speelmansmuziek als het ware: doorgaans korte stukken, waarbij je je voeten niet stil kunt houden. Of juist ontroerende airs. Het trio omlijst die muziek met pakkende verhalen, opgediept uit de tijd en de directe omgeving van de muziekstukken. Voor 12 juli heeft het ensemble dan ook een serie pakkende en waar gebeurde episodes te vertellen uit de geschiedenis van 200 jaar geleden.