Virtuoze Zinsbegoochelingen Stedelijk Museum Schiedam

18/05/2009 07:56

Stedelijk Museum Schiedam

Het Stedelijk Museum Schiedam presenteert van 12 juli tot en met 27 september 2009 de tentoonstelling Virtuoze Zinsbegoochelingen. Saskia Olde Wolbers, David Thorpe, Elmar Trenkwalder en Anne Wenzel. Een tentoonstelling waar vier internationaal vermaarde kunstenaars betoverende werelden creëren. Met een individuele iconografie, die soms refereert aan kunsthistorische stromingen van voor de twintigste eeuw of aan oosterse culturen, bouwen kunstenaars werken die utopisch, magisch en/of fantastisch zijn. Saskia Olde Wolbers, David Thorpe, Elmar Trenkwalder en Anne Wenzel kiezen voor bijzondere materialen waarmee zij de grenzen van de toepasbaarheid aftasten.

Saskia Olde Wolbers (Breda, 1971)

Olde Wolbers woont en werkt in Londen en staat wereldwijd bekend om haar zinsbegoochelende video's. Meer dan een jaar bouwt Saskia Olde Wolbers aan een maquette om deze vervolgens te filmen. De maquette vormt het decor van een verhaal dat door een hallucinerende stem op het ritme van de beelden wordt verteld. In de tentoonstelling zijn twee werken te zien Day-glo (1999) en haar meeste recente werk Deadline (2007), een fictieve combinatie met video en foto's van verschillende verhalen, mythes en gebeurtenissen die Olde Wolbers hoorde in een vissersdorp in Gambia.

David Thorpe (Londen, 1972)

Thorpe maakt beelden, installaties, collages en tekeningen die zowel naar het verleden als naar de toekomst verwijzen. Aanvankelijk heb je het idee dat zijn collages achttiende-eeuwse schilderijen van Casper David Friedrich zijn waar futuristische architectuur in is geplaatst. Bij nadere beschouwing blijken de werken zorgvuldig te zijn opgebouwd uit onder meer verschillende steensoorten, boombast en houtsplinters. Thorpe maakt zijn werk met een enorme fijngevoeligheid en vakmanschap. Na een eeuw van vrije vormen en abstractie in de kunst is het zowel opmerkelijk als bewonderenswaardig dat jonge kunstenaars kiezen voor deze manier van werken en de deskundigheid hebben het op zo hoog niveau uit te voeren.

Elmar Trenkwalder (Weissenbach am Lech - Oostenrijk, 1959)

Elmar Trenkwalder maakt overweldigende beelden van gebakken en geglazuurde klei, die doen denken aan de keramische tegelkachels in Oostenrijkse en Scandinavische huizen. De kennis die de kunstenaar over het materiaal bezit maakt het mogelijk om tot deze complexe beelden te komen.

In eerste instantie denk je aan kathedraal- en Stupa-achtige gebouwen, maar wanneer je het werk nadert, zie je dat de fantasierijke barokke beelden zijn opgebouwd uit fallussymbolen, plantachtige vormen en figuren in erotische scènes die je door het glazuur tegemoet glimmen. De kunstenaar past zowel in zijn tekeningen als in zijn beelden een geheel eigen iconografie toe.

Anne Wenzel (Schüttorf - Duitsland,1972) Anne Wenzel is geboren in Duitsland, maar woont en werkt in Rotterdam. Zij maakt voornamelijk donkere keramische beelden en installaties die zich in het spanningsveld van drama en schoonheid, van duisternis en idylle bevinden. Door doelbewust gebruik te maken van abstractie en realisme overstijgen de beelden de voorstelling en worden metaforen. In haar werk maakt Wenzel voornamelijk gebruik van keramiek. Zonder het materiaal dogmatisch toe te passen, met een duidelijk resultaat voor ogen overschrijdt zij de grenzen van de toepassing. Het meest recente werk is Bright Solitude (2009), een serie aangetaste bokalen en prijsbekers uitgestald op stalen tafels. Ook hier zie je de tegenstelling of het samengaan van realisme en abstractie. In Bright Solitude lijkt het alsof je de nagebouwde bokalen ziet na een orkaan of een brand, waardoor deze iets eenzaams, iets desolaats hebben. Met deze werken stelt Wenzel zich de vraag wat de drijfveer achter de hunkering naar succes is en wat succes uiteindelijk oplevert.

Virtuoze Zinsbegoochelingen wordt uitgebreid beschreven in het Bulletin van het Stedelijk Museum Schiedam door de conservator van de tentoonstelling Diana A. Wind. In de Museumwinkel zijn diverse publicaties van de kunstenaars te koop.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.stedelijkmuseumschiedam.nl