Ingezonden persbericht
Rotterdam, 13 juli 2009
(397 woorden)
PERSBERICHT
Bedevaart Brielle in teken van 'Beproefd geloof'
Mgr. Van Luyn en kardinaal Simonis ontvangen boek
over martelaren van Gorcum
In en om de kerk van de H.H. Martelaren van Gorcum in Brielle is zaterdag 11 juli 2009 de Nationale Bedevaart gehouden. Uit heel Nederland kwamen pelgrims naar de Geuzenstad om stil te staan bij het getuigenis van de negentien Martelaren van Gorcum. Deze moesten in de tijd van de reformatie, hun standvastigheid en trouw aan hun opvattingen bekopen met de marteldood.
Behalve een eucharistieviering, werd tijdens de bedevaart ook het Rozenkransgebed gebeden en ter afsluiting een vesperdienst gehouden. Rond het zogenaamde Martelveld, de plaats waar de negentien mannen hun leven lieten, werd de Kruisweg gelopen.
'Beproefd geloof' was het thema van de bedevaart. Mgr. A.H. van Luyn sdb. riep de bedevaartgangers op zich af te vragen: 'Wie is Christus voor mij?' 'Geloven we echt in een intensieve relatie met hem die bij ons is en ons de weg wijst. De weg van de liefde.' Christenen die die weg volgen, dienen een 'tegenbeweging' te vormen, aldus Van Luyn. 'Een tegenbeweging die onze huidige tijd, met crisis op verschillende vlakken, nodig heeft.' Onder de economische crisis, de energiecrisis, de milieucrisis en de voedselcrisis ligt volgens de Rotterdamse bisschop een morele crisis, en daaronder een zingevingscrisis. 'Verwachten we ons heil van dingen die voorbij gaan?', aldus Van Luyn. 'Of zijn we dankzij Christus op weg naar een eindbestemming die ook onze oorsprong is. God die vol liefde op ons wacht.'
Tijdens de bedevaart werd het boek 'De Martelaren van Gorcum' van Ben Hartmann gepresenteerd. De auteur overhandigde de eerste exemplaren van zijn werk aan Mgr. A.H. van Luyn en Kardinaal A. Simonis. Hartmann, docent Geschiedenis, heeft naar eigen zeggen gepoogd een toegankelijk lees- en kijkboek met een catechetisch karakter te schrijven, op basis van een reconstructie van veel oude teksten en ook bijzonder beeldmateriaal, zoals een ingekleurde kaart uit een Vaticaanse bibliotheek uit 1619.
Alle bedevaartgangers - circa 700 mensen - kregen een cd mee met een uitzending van het KRO-programma Urbi et Orbi, waarin te zien was hoe de beelden van de martelaren in een atelier in Deventer worden gerestaureerd. Voor de restauratie is veel geld nodig, momenteel nog 41.000 euro. Gerard Klaasen, KRO-presentator deed een oproep aan de deelnemers om steun te betuigen. Bisschop Van Luyn, kardinaal Simonis en deken Van der Helm, allen gedoopt als Adrianus, lieten weten een substantieel bedrag te doneren voor de restauratie van het beeld van Adrianus van Hilvarenbeek, één van de negentien.
Einde bericht
---
Noot voor de redactie /