NCRV

Het 3e Testament

Erfeniskwesties

Zaterdag 11 juli

18.00 uur, Nederland 2

Wat krijg je mee uit het verleden?

Het 3e Testament van de NCRV is vandaag gewijd aan âerfenissenâ, een begrip dat op vele manieren is uit te leggen. In drie portretten word getoond wat je âgewild of ongewild- kunt meekrijgen van je ouders, je cultuur of je familie.

De drie portretten:

In 2008 kwam het boek âDe Methode Couéâ uit, van Teuntje Klinkenberg. Daarin beschrijft ze de geschiedenis van haar familie, waar als rode draad het zwijgen over moeilijke en verdrietige gebeurtenissen doorheen loopt. Zwijgen over het sterven van haar grootvader in een concentratiekamp en stilte over de oorzaak van de dood van haar eigen moeder, toen Teuntje 17 jaar was. Die oorzaak was een erfelijke vorm van borstkanker, een erfenis waar ook Teuntje zelf meerdere malen mee te maken kreeg.

Jan Aart Schuld is de jongste van een bakkersgeneratie die al 123 jaar een bakkerij heeft in Oldebroek. Deze erfenis â de familiebakkerij - heeft hij graag aanvaard.

Aan de bakkerij heeft hij niets veranderd en hij heeft hem ook niet uitgebreid. Maar hij probeert zijn bijdrage aan deze tijd op een andere manier te leveren; door terug te gaan naar de basis en de natuur. Jan Aart is ervan overtuigd dat veel van onze moderne ziektes veroorzaakt worden door verkeerde voeding. Daarom teelt hij zijn eigen graan dat op een ouderwetse manier gemalen wordt bij een windmolen in de buurt. Na drie jaar leverde dit âOldebroeker Akkerbrood â hem de prijs Smaak 2008 op.

Ze is de laatste van haar generatie die nog in klederdracht loopt. Wimpje Blokhuis (63) uit Spakenburg werd na haar geboorte meteen âingepakt â en is sindsdien haar klederdracht blijven dragen. De kleding gaat alleen uit als ze op vakantie gaat. Haar dochter moet niets van deze âerfenis âhebben.

Deze uitzending was eerder te zien in 2009.