Gemeente Alkmaar
Alkmaar, 10 juli 2009
Sanering Paardenmarkt legt 16de-eeuwse stadsmuur bloot
Bij de sanering op het terrein van de Paardenmarkt zijn resten gevonden van een 16de-eeuwse stadsmuur. De muur bestond uit een één meter dikke bekleding van een aarden wal. Vergelijkbaar met de walmuur die in 2006 is gevonden bij de Wageweg. Net als deze walmuur dateert de stadsmuur op de Paardenmarkt uit omstreeks 1538.
De vondst was geen verrassing. Uit eerder kaartonderzoek was de ligging van de stadsmuur al ongeveer bekend. Vervolgens kon in maart, dankzij een nieuwe techniek met grondradar, de vermoedelijke lijn van de stadsmuur worden vastgesteld.
Minder solide
De stadsmuur is minder diep aangelegd dan die van de Wageweg, waarschijnlijk omdat het terrein zich op een hogere zandrug bevindt. Op twee tot tweeënhalve meter onder de straat ligt al de onderste steenlaag. De muur is ook minder solide gemetseld. Hij is gemaakt van nieuwe bakstenen, gecombineerd met veel sloopmateriaal zoals allerlei soorten gebroken bakstenen. Eigenlijk bestaat de fundering uit twee gemetselde schillen, met een kern van puin en kalk.
Tijdens de opgraving is ook ontdekt dat de uitmonding van de Nieuwesloot in de middeleeuwse vestinggracht al was gedempt. Zo kon hier geen zwak punt ontstaan in de verdediging. De opgegraven stadsmuur heeft maar kort dienst gedaan. Meteen na het Spaanse Beleg van 1573 werd dit deel vervangen door aarden wallen naar het ontwerp van Adriaan Anthonisz.
Ontwikkelingen
De resten van de stadsmuur zijn voor de aanleg van het riool doorgebroken. Binnenkort gaat de zoektocht naar verdere resten van de muur verder op het bouwterrein. Ontwikkelaar Woonwaard maakt vervolgens een aangepast palenplan voor de nieuwbouw, zodat de bijzondere resten ondergronds bewaard blijven.