Gemeente Utrecht


SV 2009, nr. 86 inzake het 3-generatiecentrum Kanaleneiland.


2009 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
86 Vragen van mevrouw B. Dibi
(ingekomen 9 juli 2009)


Schriftelijke vragen over het 3-generatiecentrum Kanaleneiland

De PvdA fractie heeft enige tijd geleden gesprekken gehad met bestuursleden van het drie-generatiecentrum in Kanaleneiland en wijkbewoners.

Uit deze gesprekken kwam naar voren dat er veel ontevredenheid is over de gang van zaken bij het drie-generatiecentrum aan de Bernadottelaan, het voormalig Bernadottecentrum. Bewoners gaven aan dat ze niet betrokken worden bij het centrum terwijl wel afgesproken is dat het centrum uiteindelijk in zelfbeheer zal worden genomen door bewoners van de wijk. Ook geven zij aan dat er weinig wordt samengewerkt met andere organisaties die actief zijn in Kanaleneiland.

In de mail van 9 juli (die door een grote groep bewoners is gestuurd) geven de bewoners ook weer duidelijk aan dat ze niet gelukkig zijn met de situatie. Het vooropgezette doel was dat bewoners actief betrokken zouden worden bij het reilen en zeilen van het drie-generatiecentrum, maar volgens de bewoners is dit in de praktijk niet het geval geweest. Zo zouden zij geen enkel zicht hebben gekregen op de financiële situatie en niet betrokken zijn bij organisatorische zaken. De PvdA heeft begrepen dat het voltallige bestuur inmiddels is opgestapt.

Kanaleneiland is een wijk met veel uitdagingen. Het is niet voor niets dat er in deze Krachtwijk veel geïnvesteerd wordt, iets dat de PvdA een goede zaak vindt. Het is echter wel zaak dat dit geld goed terecht komt en besteed wordt. Als er afspraken zijn gemaakt over de manier waarop bewoners betrokken worden, moeten deze worden nageleefd. Ditzelfde geldt voor afspraken die zijn gemaakt over de doelstellingen die afgesproken zijn.

De PvdA hecht er aan dat bewoners die betrokken zijn bij hun wijk en zich actief (willen) inzetten voor die wijk, positief gewaardeerd worden en dat van hun inzet optimaal gebruik wordt gemaakt.

De PvdA fractie maakt zich zorgen over de problemen die zijn ontstaan en deze leiden voor ons daarom tot de volgende vragen:

1. Is het college bekend met de problemen in het drie-generatiecentrum? Zo ja, welke acties worden of zijn ondernomen om de situatie op te lossen?


2. Kan het college aangeven wie de regie heeft in de wijk Kanaleneiland als het gaat om het Wijkactieplan (WAP)? Bent u bereid om naar aanleiding van de noodkreet van veel bewoners te gaan praten om te bekijken of en hoe het mogelijk zou zijn om het betreffende centrum in zelfbeheer terug te geven aan de wijkbewoners?

3. Kan het college aangeven of het centrum financiële steun ontvangt van de gemeente? Zo ja kunt u aangeven hoeveel deze steun of subsidie bedraagt en welke eisen aan deze subsidie verbonden zijn?

4. Kan het college aangeven welke subsidies het centrum nog meer ontvangt buiten de gemeente om?

5. Welke rol heeft de gebiedsmanager in deze situatie?

6. Wilt u ons uiterlijk na het zomerreces informeren over de stand van zaken en acties die u gaat ondernemen om deze situatie op te lossen?


---- --