Ingezonden persbericht
Persbericht
Den Haag, 9 juli 2009
Segbroek loopt warm voor het Gemeentemuseum Den Haag
'Ik vind de actie zo ontzettend goed en leuk. Ik heb afgelopen zondag eens mijn moeder meegenomen. In het museum kwam ik veel buurtgenoten tegen. Sommigen waren echt nog nooit in het museum geweest en waren blij verrast!' - Lodewijk uit de Regentessebuurt
In de eerste editie van het stadsdelenproject van het Gemeentemuseum Den Haag hebben in de eerste drie maanden ruim 3.000 inwoners van het Haagse stadsdeel Segbroek het museum bezocht. De bewoners kunnen nog tot eind september gratis naar het museum en meedoen aan de meest uiteenlopende workshops en rondleidingen.
Bijzonder succesvol blijken de activiteiten waarbij de inwoners van het stadsdeel niet alleen kunnen kijken in het museum, maar ook zelf aan de slag kunnen, zoals bij de workshops keramiek beschilderen en modeltekenen. Ook rondleidingen voor speciale groepen uit Segbroek worden gewaardeerd: inmiddels zijn er meer dan vijftig rondleidingen geweest voor bijzondere groepen uit de buurt. Bijvoorbeeld de bewoners van de Papaverhof, net als het museum ontworpen door H.P. Berlage, die hun ogen uitkeken bij de architectuurrondleiding. Even populair was de Spaanstalige rondleiding voor bezoekers van de Agneskerk De rondleiding bij de tentoonstelling Liefde! Kunst! Passie! was erg in trek: enkele honderden bezoekers hebben hieraan deelgenomen.
Bijna dertig ouders en kinderen portretteerden elkaar in de workshop 'Kop op' en hetzelfde aantal jongeren kon onder professionele begeleiding graffiti met muurschilderkunst verbinden bij 'Minimal Tags'. Drukke winkeliers kregen een speciale ontvangst en allochtone moeders een speciale workshop. Deze zomer zijn er nog veel meer workshops en rondleidingen in het museum. Een overzicht is te vinden op www.gemeentemuseum.nl.
Een groot deel van de Segbroekers die deelnemen aan deze activiteiten of 'gewoon' een bezoek brengen, blijkt voor de eerste keer in het museum te komen, of is erg lang niet meer geweest. Dat levert verraste, maar ook verrassende reacties op van mensen die nieuwe dingen zien en vaak met andere ogen kijken dan het museum gewend is. Wat vervolgens weer tot verrassende dialogen leidt met de rondleiders van het museum.
Alle activiteiten zijn ontwikkeld aan de hand van de wensen van de stadsdeelbewoners zelf. Het museum is de wijk ingegaan en heeft zijn oren te luister gelegd: wat verwachten de bewoners van een museumbezoek? Wat kan het museum organiseren en doen om het nog interessanter te maken voor de Segbroekers om naar het museum te gaan? Dit heeft geresulteerd in een op maat gesneden aanbod. Voor het Gemeentemuseum heeft dit, naast veel goodwill, een schat aan contacten opgeleverd met onder meer winkeliers, bewonersorganisaties, jongerenwerkers, verzorgingshuizen en kerk- en moskeebesturen. Contacten die het museum duurzaan wil onderhouden om nieuwe bezoekers structureel aan het museum te binden.
Het Stadsdelenproject van het Gemeentemuseum Den Haag richt zich de komende jaren om de paar maanden op één van de Haagse stadsdelen. Het museum wil zichtbaar zijn in de wijk en ook de Hagenaars aan zich binden die normaal, vanwege allerlei redenen, niet snel naar het museum komen. Het Gemeentemuseum is immers het museum van alle Hagenaars. Het volgende stadsdeel dat wordt aangedaan, is Loosduinen. Dit project wordt ondersteund door Fonds 1818, de Rabobank en de gemeente Den Haag.
Ingezonden persbericht