Waterschap Aa en Maas

Deltaplan hoge zandgronden?'

Geslaagd symposium: 'Een Deltaplan hoge zandgronden?'

Op vrijdag 19 juni jl. organiseerde waterschap Aa en Maas mede namens tien regionale partners een symposium over klimaatverandering en verdroging op de hoge zandgronden. Sprekers waren Janette Bessembinder (KNMI), Jan Kerkhof (Reconstructiecommissie De Peel), Annemieke Nijhof (VenW) en Cees Veerman (Deltacommissie). Voorafgaand aan het symposium brachten bestuurders, ambtenaren, vertegenwoordigers van belangenorganisaties en mensen uit het bedrijfsleven een bezoek aan de omgeving van Deurne. Het doel was de problematiek van klimaatverandering voor hoog Nederland aan de kaak te stellen en tevens te laten ervaren.

Veldbezoek
`s Ochtends werden de circa 150 deelnemers in vier groepen verdeeld. Per fiets, bus en te voet brachten zij een bezoek aan een viertal locaties in de omgeving van Deurne. Op deze manier konden zij zich een beeld vormen van de gevolgen van klimaatverandering en verdroging op de hoge zandgronden voor landbouw, natuur, drinkwatervoorziening en waterbeheer.

Fietstocht door Deurne

Eén van deze locaties betrof een beregeningsinstallatie, die conform de vergunning om elf uur 's ochtends werd uit gezet. Twee sprekers van de ZLTO gingen in op de gevolgen van toenemende watertekorten voor de landbouw, de regelgeving rond het beregenen van gronden en de wijze waarop agrariërs hier in de praktijk mee omgaan.

Als tweede stond het drinkwaterpompstation van Brabant Water op het programma. Na een uitvoerige paspoortcontrole - onderdeel van het beveiligingsbeleid van Brabant Water - werd hier door medewerkers van Brabant Water een toelichting gegeven op de problematiek van watertekorten voor de drinkwatervoorziening.

Knoflookpadden bij verdroogde poel Bij het thema `natuur' werden de deelnemers te woord gestaan door sprekers van de gemeente Deurne en milieu-educatief centrum De Ossenbeemd. Zij schetsten één van de gevolgen van toenemende watertekorten voor natuur: droogstaande poelen en vijvers. De zichtbaar verdroogde paddenpoel op de achtergrond sprak voor zich, maar de gevangen `knoflookpadden' die in een aquarium bij elkaar gezet waren, kregen de meeste aandacht.

De vierde locatie was de waterinlaat bij het Kanaal van Deurne. Twee waterschappers spraken hier over de gevolgen van het veranderende klimaat voor het waterbeheer en de aanvoer van water.

Bestuurlijk symposium
Het tweede gedeelte van de dag bestond uit een bestuurlijk symposium over `een Deltaplan voor de hoge zandgronden'. Hier kwamen 175 deelnemers op af. Na een welkomstwoord van dijkgraaf Lambert Verheijen was het woord aan Janette Bassembinder van het KNMI. Zij vertelde over de toenemende neerslagtekorten in de zomer en toenemende intensiteit van buien in de winter bij verschillende klimaatscenario's. Hierbij ging ze in op de vraag wat dit voor gevolgen zou hebben voor landbouw en natuur.

Vervolgens benadrukte Jan Kerkhof, voorzitter van Reconstructiecommissie De Peel, het belang van samenwerking tussen rijk en regio bij de realisatie van een klimaatbestendige watervoorziening in hoog Nederland. Namens de regio bood hij mevrouw Annemieke Nijhof, de directeur-generaal Water van het Ministerie van V&W, een gezamenlijke inspraakreactie aan op het Ontwerp Nationaal Waterplan.

Overhandigen gezamenlijke inspraakreactie

Annemieke Nijhof juichte het regionale initiatief in Zuidoost-Nederland van harte toe. Daarnaast ging ze dieper in op de synergie tussen Rijk en Regio in de uitwerking van het Deltaprogramma en het deelprogramma Zoetwatervoorziening.

Cees Veerman, voorzitter van de Deltacommissie, riep regionale bestuurders op leiderschap te tonen in de zoektocht naar nieuwe vormen van samenwerking en nieuwe oplossingen. Voorbeelden waren een zuiniger gebruik van water, een grotere regionale zelfvoorzienendheid en het beprijzen van water.

Tot slot ging een panel van regionale bestuurders en een VWO-4 leerling van het Peelland College Deurne, met elkaar en met de zaal in discussie. Onderwerp was de urgentie van de klimaatproblematiek voor hoog Nederland en mogelijke oplossingsrichtingen.. Het panel deelde in grote lijnen de opvatting dat klimaatverandering en verdroging op de hoge zandgronden een urgent probleem vormt en bepleitten een gezamenlijke aanpak van overheden en betrokken sectoren. De regionale bestuurders hadden verschillende visies op gewenste oplossingsrichtingen.

Discussiepanel

Conclusie
Ter afsluiting verwoordde dijkgraaf Lambert Verheijen de ambitie van de regionale ARK stuurgroep: deze heeft zichzelf tot doel gesteld in 2010 een convenant te ondertekenen over een gezamenlijke lange-termijn aanpak van het watervraagstuk op de hoge zandgronden. Rond de ondertekening van dit convenant wordt in 2010 een nieuw symposium georganiseerd.

Al met al was het een afwisselende, interessante en geslaagde dag. De deelnemers hebben een goed beeld gekregen van de klimaatproblematiek in hoog Nederland en het belang van een gezamenlijke lange-termijn aanpak. En dat was net waar het om ging.