NCRV

NCRV Dokument Kerk te koop

Frans Bromet filmt kerkscheuring in Weesp

Vrijdag 10 en 17 juli 2009

13.15 uur, Nederland 2

Op 1 mei 2004 fuseerden de drie Samen-op-Weg-kerken in Nederland (Nederlands-Hervormd, Gereformeerd en Evangelisch-Luthers) tot één grote protestantse kerkgemeenschap, de Protestantse Kerk Nederland (PKN). De PKN telt momenteel ruim 2 miljoen leden. Door de fusie en de voortschrijdende leegloop worden veel kerkgebouwen overbodig. Volgens schattingen van de Task Force Toekomst Kerkgebouwen wordt in de komende jaren minstens een derde deel van de 2300 kerken die de PKN in bezit heeft, afgestoten, gesloopt of herbestemd.

In NCRV Dokument Kerk te koop volgt filmmaker Frans Bromet de tumultueuze ontwikkelingen binnen de protestantse gemeenschap van Weesp. Want door de PKN-fusie zijn in de vestingstad twee kerkgebouwen overbodig geworden.

Aflevering 1 (vrijdag 10 juli)

Het gereformeerde kerkcentrum Hogewey en de Maarten Lutherkerk in Weesp staan te koop, tot verdriet van veel kerkgangers. Via een openbare inschrijving kan er geboden worden op deze twee gebouwen. Vooral de verkoop van de monumentale Maarten Lutherkerk stuit op verzet van gemeenteleden. De Stichting Behoud Maarten Lutherkerk zamelt zoveel mogelijk geld in om de kerk te kunnen kopen. Voorzitter Co Woudsma is gedoopt in de Maarten Lutherkerk en heeft er zijn ouders begraven. Hij wil voorkomen dat de kerk verandert in een meubelhal, metaalwarenopslag of horecabedrijf. Ook mevrouw Kok, de weduwe van de dominee, is verweven met âhaarâ Maarten Lutherkerk. Zij heeft de glas-in-loodramen van de kerk ontworpen. De weduwe vindt het vreselijk als de kerk haar religieuze functie verliest. In dat geval zouden de glas-in-loodramen er wat haar betreft uit moeten worden gehaald.

De kijkdagen in de te koop staande kerken worden druk bezocht. Projectontwikkelaars en bedrijfskantoren tonen hun interesse. Zelfs een afvaardiging van de plaatselijke moskee komt een kijkje nemen. Ook de eigenaar van het restaurant naast de Maarten Lutherkerk ziet een uitbreiding van zijn bedrijf in de kerk wel zitten.

Aflevering 2 (vrijdag 17 juli)

Met de opbrengst van de verkoop van de twee kerkgebouwen wil het kerkbestuur de voormalig hervormde Grote Kerk verbouwen. Hier vinden de gemeenschappelijke diensten plaats. Het kerkbestuur benadrukt dat het niet per se zal kiezen voor de hoogste bieders. Ze zegt in zee te willen gaan met een koper die plannen heeft die passen bij het karakter van de kerken.

Na de openbaarmakingen van de biedingen bij de notaris, blijkt het kerkbestuur niet voor de stichting van Co Woudsma, maar voor de twee projectontwikkelaars die het hoogste bod hebben uitgebracht te hebben gekozen. Een van de kopers heeft plannen voor een tandartsenpraktijk in de Maarten Lutherkerk. De ander twijfelt tussen een rijtje woningen en een disco in de Gereformeerde Kerk Hogewey. Woudsma en de Stichting Behoud Maarten Lutherkerk voelen zich verraden door hun kerkbestuur. âMammon, de afgod van het geld, heeft gewonnenâ verzucht Woudsma. Terwijl het kerkbestuur plannen maakt hoe het het geld gaat besteden, keren de heer Woudsma en mevrouw Kok zich gedesillusioneerd af van de protestantse kerk.

Kerk te koop is geproduceerd door Bromet & Dochters in opdracht van de NCRV.

Deze uitzendingen waren eerder te zien 2008.