Ingezonden persbericht


KARAVAAN OP WESTFRIESE OMRINGDIJK
Nieuwe koers en artistiek team voor reizend theaterfestival

Haarlem - 2 februari 2009
De Westfriese Omringdijk, symbool voor de eeuwenlange strijd van de West-Friezen tegen het water, is van 9 tot en met 26 juli een inspirerend podium voor reizend theaterfestival Karavaan. Achttien dagen lang reist Karavaan over de dijk met locatietheater, community art projecten, beeldende kunst en straattheater.

De dijk centraal
De Westfriese Omringdijk, een imponerend bouwwerk van 126 kilometer lang en de verbindende schakel tussen oude steden als Medemblik, Enkhuizen, Hoorn, Alkmaar en Schagen, vormt in 2009 de inspiratiebron én speellocatie van het festival. Bijzondere locaties, verhalen en gewoonten uit het verre en minder verre verleden van West-Friesland krijgen een hedendaagse betekenis in nieuwe theaterproducties. Het reizend festivalhart, met voorstellingen, straattheater en beeldende kunst, trekt over de dijk van Hoorn naar Alkmaar en verder naar Schagen. Op en aan de dijk staan beeldbepalende locatievoorstellingen waarin erfgoed, kunst en cultuur samenkomen. Het straattheater, een van de pijlers van Karavaan, reist naar een tiental Noord-Hollandse gemeenten zowel binnen de grenzen van de Omringdijk als daar buiten.

Nieuwe koers met nieuw artistiek team
Karavaan heeft in 2008 een nieuwe koers ingezet. De komende vier jaar wil het festival de relatie tussen erfgoed en actuele kunst versterken. Er wordt gebruik gemaakt van de rijkdom, de identiteit en de inspiratie van de Westfriese Omringdijk. Juist in deze regionale gebondenheid en verbondenheid ligt de kracht van het festival. Nederlandse theatermakers en kunstenaars worden uitgenodigd zich te laten inspireren door het landschap en het erfgoed van de dijk en zich te verbinden met de gemeenschap binnen de dijk. Karavaan wil de inwoners van Noord-Holland een nadrukkelijke rol geven in het festival.

Om deze ambities waar te maken is Karavaan gestart met een nieuw artistiek team: Titia Bouwmeester, programmeur/maker community art; Simone Hogendijk, adviseur programmering; Bart-Jan Oosting, programmeur straattheater; programmeur/maker locatietheater (vacature). Titia Bouwmeester is artistiek leider van het 5eKwartier en maakt voor Karavaan community art aan de Westfriese Omringdijk. Titia Bouwmeester werkt sinds 1994 in het theater, ze was onder meer artistiek leider bij de Dogtroep. Simone Hogendijk is programmeur van Theater Kikker, lid van het artistieke team van Over het IJ Festival en freelance dramaturg en publicist. Bart-Jan Oosting werkte bij onder meer The Lunatics en Unieke Zaken als technicus, muzikant en speler. Sinds 1998 werkte hij in de zomer bij Karavaan waar hij verantwoordelijk was voor de straattheaterdagen.

Karavaan reist verder. Met vernieuwde energie wordt de komende maanden gewerkt aan de 17e editie van het reizend theaterfestival dat donderdag 9 juli 2009 van start gaat.

Noot voor de redactie/

Ingezonden persbericht